News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Αναφορά Συρία #1 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία έχει ξεπεράσει κάθε όριο τα τελευταία έτη. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα πρόσφατο βομβαρδισμό που έγινε στη πόλη Νταράγια, Νοτιοδυτικά της Δαμασκού, στις 25 Ιανουαρίου 2014 με αυτοσχέδιες βόμβες, αλλά θα δούμε επίσης και το πως έχουν χρησιμοποιηθεί αυτές οι βόμβες από τη κυβέρνηση της Συρίας μέχρι σήμερα.

Μία σύντομη ανασκόπηση, όλα ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2011 στη πόλη Αλέπο που βρίσκεται κοντά στη πρωτεύουσα της Συρίας, στη Δαμασκό. Με αφορμή τη σύλληψη μερικών ανήλικων παιδιών και στη συνέχεια τον βάρβαρο βασανισμό τους λόγω των γκραφίτι που έκαναν κατά της κυβέρνησης έγινε μία πορεία διαμαρτυρίας. Σύντομα, αυτό οδήγησε σε ένα τεράστιο κίνημα ενάντια στη κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ απάντησε με σκληρές επιθέσεις αλλά όχι και με τόσο καλά αποτελέσματα. Όλο και σε περισσότερες πόλεις ξεκίνησαν μεγάλες εξεγέρσεις από επαναστατικές ομάδες και αγανακτισμένους πολίτες οδηγώντας τη χώρα μία κατάσταση εμφύλιου πολέμου.

anafora_syria_02

Μέσα σε αυτή τη κατάσταση έλλειψης πολιτικής σταθερότητας και γενικής αναταραχής, το Ισλαμικός Κράτος (γνωστό ως ISIS) βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στη Συρία από τα Ανατολικά της σύνορα με το Ιράκ. Από εκείνη τη περίοδο η Συρία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλές φορές η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ κάνει επιθέσεις και σε περιοχές που υπάρχουν αντι-κυβερνητικά κινήματα με δικαιολογία την ύπαρξη μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Μία τέτοια περίπτωση θα δούμε σε αυτή την αναφορά και στη συνέχεια θα εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στις τακτικές της επίθεσης.

anafora_syria_03

Μία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη επαναστατική, αντι-κυβερνητική δράση στη Συρία είναι η πόλη Νταράγια που βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Δαμασκού, της πρωτεύουσας της Συρίας όπως βλέπετε στο χάρτη παρακάτω. Εκεί έλαβε χώρα ο βομβαρδισμός που θα δούμε σε αυτή την αναφορά.

anafora_syria_04

Τη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 πάνω από τη πόλη της Νταράγια πετούσε ένα ελικόπτερο του στρατού της Συρίας. Από μεγάλο ύψος το ελικόπτερο απελευθέρωσε δύο αυτοσχέδιες βόμβες-βαρέλια σε κατοικημένη περιοχή, εκτός της εμπόλεμης ζώνης όπως μπορείτε να δείτε και στο ακόλουθο βίντεο που τραβήχτηκε από ένα πολύ κοντινό κτίριο.

https://www.youtube.com/watch?v=4XT_5_q4mU0

Δυστυχώς δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό θυμάτων από αυτή την επίθεση αλλά έχουμε κάποια στοιχεία σχετικά με τις αυτοσχέδιες βόμβες που είδατε στο βίντεο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας έχουν χρησιμοποιήσει τέτοιου τύπου βόμβες και στο παρελθόν. Η πολεμική αεροπορία της Συρίας για αυτούς τους βομβαρδισμούς χρησιμοποιεί τα Ρωσικής προέλευσης ελικόπτερα Mil Mi-8, γνωστά και ως Hip. Ένα τέτοιο ελικόπτερο βλέπετε εδώ.

anafora_syria_05

Μέχρι το 2013 οι Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας έριχναν αυτές τις φτηνές στη κατασκευή αυτοσχέδιες βόμβες από χαμηλά ύψη για καλύτερη στόχευση όμως καθώς οι επαναστατικές δυνάμεις άρχισαν να αποκτούν πρόσβαση σε φορητά αντιαεροπορικά όπλα αυτό άλλαξε. Αρκετά ελικόπτερα του στρατού της Συρίας καταρρίφθηκαν με αυτά τα αντιαεροπορικά όπλα και έτσι, από το 2013 μέχρι και σήμερα όλοι οι βομβαρδισμοί με τέτοιες βόμβες-βαρέλια γίνονται από ύψη 7000 ποδών ή και μεγαλύτερα.

anafora_syria_06

Έχουμε παρατηρήσει αρκετές διαφορετικές παραλλαγές της βόμβας-βαρέλι αλλά τα γενικά χαρακτηριστικά της παραμένουν ίδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συσκευασίες είναι κυλινδρικές είτε από μεταλλικά βαρέλια πετρελαίου είτε από αντίστοιχα μεταλλικά αντικείμενα όπως θερμοσίφωνες.

anafora_syria_07

Στο εσωτερικό τους τοποθετούνται όλων των ειδών μεταλλικά θραύσματα όπως βίδες, γρανάζια, μεταλλικά κομμάτια, κτλ. και γέμισμα από πολύ μεγάλη ποσότητα (της τάξης των εκατοντάδων κιλών) εκρηκτικής ύλης καθώς και άλλων εύφλεκτων υλικών. Μία σύγχρονη, όπως αυτές που είδατε στο βίντεο, βόμβα-βαρέλι είναι κάπως έτσι.

anafora_syria_08

Ο λόγος που περιγράψαμε τη βόμβα με τον όρο «σύγχρονη» είναι διότι έχει κάποιες διαφορές από τα παλαιότερα σχέδια της ίδια βόμβας που έχουμε δει να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Συρίας. Αρχικά, ο πυροδοτικός μηχανισμός της διαφέρει. Στις νεώτερες βόμβες χρησιμοποιούνται πυροδοτικοί μηχανισμοί πιέσεως, δηλαδή, όταν δεχθεί πίεση θα πυροδοτήσει τη βόμβα. Αυτό έγινε ώστε η πυροδότηση να γίνεται μόνο όταν η βόμβα έχει πλέον φτάσει στο στόχο της. Βλέπετε παρακάτω μέσα στο κόκκινο πλαίσιο το πυροδοτικό μηχανισμό πιέσεως εξωτερικά, από μία βόμβα που δεν εξεράγει.

anafora_syria_09

Θα δούμε στη συνέχεια γιατί δε πυροδοτήθηκε αυτή η βόμβα όμως πρώτα ας δούμε το πυροδοτικό μηχανισμό της. Στο εσωτερικό του ο μηχανισμός είναι πολύ απλός, ίσως πιο απλός από ότι θα περίμενε κάνεις.

anafora_syria_10

Ουσιαστικά, η βίαιη μεταφορά πίεσης από τη πλάκα πιέσεως στους πυροκροτητές, τους πυροδοτεί και αυτοί με τη σειρά τους πυροδοτούν το ακαριαίο πυραγωγό σχοινί. Αυτό οδηγεί στην εκ συμπαθείας έκρηξη όλου το γεμίσματος εκρηκτικής ύλης μέσα στη βόμβα-βαρέλι. Το πρόβλημα με αυτό το μηχανισμό είναι κυρίως ένα, για να λειτουργήσει πρέπει η βόμβα να πέσει με τη πλάκα πιέσεως κάθετα προς το έδαφος. Αυτός είναι ο λόγος που η παραπάνω βόμβα δε πυροδοτήθηκε και ο λόγος που πλέον σε όλες αυτές τις βόμβες βλέπουμε να έχουν στο κάτω μέρος τους φτερά σταθεροποίησης.

anafora_syria_11

Ωστόσο, οι βόμβες δεν ήταν πάντα έτσι. Οι πρώτες βόμβες-βαρέλια από τη κυβέρνηση της Συρίας είχαν πυροδοτικό μηχανισμό με βραδύκαυστο φυτίλι όπως βλέπετε στο παρακάτω σχέδιο.

anafora_syria_12

Αυτό το σχέδιο είχε όμως κάποια σοβαρά μειονεκτήματα με το πιο σημαντικό από αυτά να είναι ο υπολογισμός του χρόνου που χρειάζεται για να φτάσει η βόμβα στο έδαφος ώστε να τοποθετηθεί αντίστοιχου μήκους βραδύκαυστο φυτίλι. Σε αρκετές περιπτώσεις οι βόμβες έσκαγαν ψηλά στον αέρα, προτού πλησιάσουν στο έδαφος ή αρκετή ώρα μετά τη πρόσκρουση τους στο έδαφος. Ένα πραγματικό τέτοιο πυροδοτικό μηχανισμό που έχει αφαιρεθεί από τη βόμβα-βαρέλι βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.

anafora_syria_13

Μπορείτε να δείτε το βραδύκαυστο φυτίλι που έχει αφαιρεθεί και είναι ακουμπισμένο πάνω στο βαρέλι. Για την ακρίβεια, το κίτρινο τμήμα είναι το βραδύκαυστο φυτίλι που καταλήγει σε ένα κοινό καψύλλιο πυροδότησης που είναι κολλημένο με μαύρη μονωτική ταινία σε ένα τμήμα ακαριαίου πυραγωγού σχοινιού (μπλε) στο οποίο φαίνονται πάνω του και τα υπολείμματα από το γέμισμα εκρηκτικής ύλης. Ταυτόχρονα μπορείτε να παρατηρήσετε αριστερά όπου έχει ανοίξει από τη πρόσκρουση το βαρέλι το γέμισμα του με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικής ύλης που κυριολεκτικά ξεχειλίζουν. Με τη χρήση πυροδοτικών μηχανισμών πίεσης, ένα δεύτερο πρόβλημα έγινε αντιληπτό όπως αναφέραμε και παραπάνω. Οι βόμβες αυτές πυροδοτούνται μόνο εφόσον χτυπήσουν στο έδαφος με τη πλάκα πιέσεως τους κάθετη προς το έδαφος και πολλές φορές αυτό δεν γίνεται.

anafora_syria_14

Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα ξεκίνησε η συγκόλληση πτερυγίων σταθεροποίησης στα βαρέλια ώστε να τα αναγκάζουν να πέφτουν με το πυροδοτικό μηχανισμό προς το έδαφος. Τα σχέδια που έχουμε δει μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούνται είναι τα ακόλουθα δύο και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά αναγκάζοντας τη βόμβα να πέφτει με πιο προβλέψιμη πορεία.

anafora_syria_15

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει αφαιρέσει πάνω από 20.000 ζωές και έχει τραυματίσει πάνω από 100.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα με τέτοιες βόμβες-βαρέλια. Από την ημέρα της επανάστασης της Συρίας το έτος 2011 μέχρι σήμερα έχουμε αναφορές για πάνω από 5000 βόμβες-βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί από τη κυβέρνηση της Συρίας και σχεδόν καθημερινά οι βομβαρδισμοί αυτοί συνεχίζονται.

anafora_syria_16

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Συρία
#Αναφορά #Συρία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...