News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Αναφορά Σομαλία #1 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Εδώ και δεκαετίες η Σομαλία βασανίζεται από πολέμους, μάχες και εγκληματικότητα. Σε αυτή τη πρώτη μας αναφορά θα δούμε μία ειδική επιχείρηση που έλαβε χώρα πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2016, σε αυτή τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Πηγή: Reuters.com

Η Σομαλία βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα στρατηγικό γεωγραφικά σημείο, είναι στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής (λόγου του σχήματος της γεωγραφικής περιοχής). Καλύπτει μέρος του Κόλπου του Άντεν ο οποίος καταλήγει στη διώρυγα του Σουέζ και έτσι υπάρχει τεράστια δραστηριότητα εμπορικού ναυτικού. Ουσιαστικά, είναι το μοναδικό μονοπάτι των εμπορικών πλοίων από και προς την Ασία.

Πηγή: OperationWorld.org
Πηγή: OperationWorld.org

Ωστόσο, πέρα από τις δυνάμεις καταπολέμησης της πειρατείας για τις οποίες έχουμε γράψει κάποια πράγματα στα άρθρα μας «Επιβιώνοντας σε Κατάσταση Πειρατείας» και «ΝΑΤΟ: Ενημέρωση για τη πειρατεία (2010)», στη περιοχή υπάρχουν και αρκετές συμμαχικές δυνάμεις. Ίσως το πιο σημαντικό είναι η βάση Chabelley για την οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα από το άρθρο μας «Αεροπορική Βάση Chabelley». Η βάση αυτή δεν είναι σε αυτό το σημείο τυχαία, στη περιοχή υπάρχει μεγάλη τρομοκρατική δραστηριότητα. Βλέπετε παρακάτω που βρίσκεται το Τζιμπουτί όπου είναι αυτή η βάση και που βρίσκεται η Σομαλία.

Πηγή: BBC.co.uk
Πηγή: BBC.co.uk

Η πιο μεγάλη απειλή για τις συμμαχικές δυνάμεις έρχεται από τη τρομοκρατική οργάνωση με το όνομα Αλ-Σαμπάμπ, δηλαδή, «Η Νεολαία». Είναι μία εξτρεμιστική Ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής και έχει έδρα στη Σομαλία. Εμφανίστηκε το 2006 με την υποστήριξη της Αλ-Κάιντα και από τότε δρα ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με άλλες, μεγαλύτερες Ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Κατ’επέκταση, όπως και η Αλ-Κάιντα είναι ενάντια της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αλλά σύμμαχη με άλλες ομάδες όπως αυτές των Μουτζαχεντίν. Όπως έγινε γνωστό από τον Απρίλιο του 2015, ο ηγέτης της είναι ο Σομαλός Εμίρης Αχμέντ Ομάρ, γνωστός και με τα ονόματα Αχμέντ Ντιρίγιε και Αμπού Ουμπαιντά. Η δύναμη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ σήμερα υπολογίζεται στις 7000 με 9000 μαχητές. Βλέπετε τον σημερινό της ηγέτη, τον Αχμέντ Ομάρ, στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: PictrSearch.com
Πηγή: PictrSearch.com

Εδώ και πολλά χρόνια εκτελούνται πολυεθνικές επιχειρήσεις από τις Αφρικανικές αλλά και τις συμμαχικές και ξένες δυνάμεις για τη καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ αλλά με μέτρια αποτελέσματα. Πριν από λίγο καιρό οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ άρχισαν να παρακολουθούν ένα νέο χώρο εκπαιδεύσεως της Αλ-Σαμπάμπ στη Νότια Σομαλία. Οι παρακολουθήσεις οδήγησαν τη προηγούμενη εβδομάδα στην επιβεβαίωση του στόχου αυτού του νέου πυρήνα της οργάνωσης. Ο στόχος ήταν Αμερικανικές δυνάμεις στη Σομαλία.

Πηγή: TheGuardian.com
Πηγή: TheGuardian.com

Το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου του 2016 στο σημείο εστάλησαν αγνώστου αριθμού μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη από τη βάση Chabelley για να βομβαρδίσουν το κέντρο εκπαιδεύσεως της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μετά τον βομβαρδισμό για τον οποίο δε δόθηκαν άλλα στοιχεία στη δημοσιότητα, τα UAV συνέχισαν να πετούν για επιβεβαίωση εξουδετέρωσης των στόχων. Τελικά, δεν είχαν εξουδετερωθεί όλοι οι τρομοκράτες και νωρίς, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 12 Απριλίου του 2016, έγινε ένας δεύτερος βομβαρδισμός από τα μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη.

Πηγή: RT.com
Πηγή: RT.com

Το πρωί της Τετάρτης, 13 Απριλίου του 2016 το Πεντάγωνο μέσω του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, κυρίου Τζεφ Ντέιβις, ανακοίνωσε ότι η επιτυχημένη επιχείρηση εξουδετέρωσε συνολικά 12 τρομοκράτες, μέλη της παραστρατιωτικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ που είχαν στόχο να επιτεθούν σε Αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν αυτή τη περίοδο στη Σομαλία.

Πηγή: LinkedIn.com
Πηγή: LinkedIn.com

Αυτή η αναφορά δείχνει ακόμα μία φορά πως η καλή πληροφόρηση σε συνδυασμό με χρήση της τεχνολογίας μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα μειώνοντας τις παράπλευρες απώλειες και, σχεδόν, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο απωλειών μάχης. Επίσης, μας πληροφορεί και για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική πλευρά της Αφρικανικής ηπείρου η οποία έχει σοβαρά ζητήματα ασφαλείας εδώ και δεκαετίες.

Πηγή: AP.org
Πηγή: AP.org

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Σομαλία
#Αναφορά #Σομαλία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...