News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Αναφορά Ουκρανία #3 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Σε αυτή την αναφορά θα δούμε μία από τις σημαντικότερες μάχες του πολέμου της Ουκρανίας που έλαβε χώρα τις αρχές του Ιουνίου του 2014 και δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς. Είναι η αναφορά για τη κατάληψη της συνοριακής βάσης του Λουχάνσκ.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από φιλορώσους αυτονομιστές που φυλάνε τη πύλη της συνοριακής βάσης του Λουχάνσκ έπειτα από τη κατάληψη της. Αλλά πρώτα ας δούμε λίγο την ιστορία που οδήγησε σε αυτή τη μεγάλη μάχη του πολέμου. Το Λουχάνσκ είναι μία ανεξάρτητη πόλη μέσα στο Ομπλάστ (μητρόπολη-περιοχή) που έχει περίπου 425 χιλιάδες κατοίκους και βρίσκεται στα Ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Βλέπετε που ακριβώς είναι με κόκκινο χρώμα στον παρακάτω χάρτη της Ουκρανίας.

anafora_oukrania_3_02

Με την έναρξη της επανάστασης της Ουκρανίας το 2014 το Λουχάνσκ δεν άργησε να μπει στις μάχες λόγω της περιοχής όπου βρίσκονταν και του τεράστιου αριθμού Ρώσων που κατοικούσαν εκεί. Ακόμα και μετά το τέλος της επανάστασης στη περιοχή του Λουχάνσκ υπήρχαν σοβαρές διαδηλώσεις λόγω της προσπάθειας αποτροπής των Ρώσων αυτονομιστών από το να εισέλθουν από τα σύνορα ενώ ταυτόχρονα πολλοί κάτοικοι ήταν υπέρ της κίνησης των Ρώσων που είχε στόχο την ανεξαρτητοποίηση της πόλης.

anafora_oukrania_3_03

Τελικά, τη Κυριακή 6 Απριλίου 2014 διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας της πόλης έκαναν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της СБУ (Служба Безпеки України, Μυστική Υπηρεσία της Ουκρανίας). Σύντομα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια πήγαν στον έλεγχο των ЛНР (Луганська Народна Республіка, Ανεξαρτησία των Ανθρώπων του Λουχάνσκ) με αποτέλεσμα ένα δημοψήφισμα τη Κυριακή 11 Μαΐου 2014 όπου είχε αποτέλεσμα 96% υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ουκρανία.

anafora_oukrania_3_04

Ασφαλώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα δημοψηφίσματος δεν είχε θετική αποδοχή από τη κυβέρνηση της Ουκρανίας αλλά εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη επιλογή από το να σεβαστεί την απόφαση του κόσμου. Αυτό άλλαξε όμως τη Δεύτερα 2 Ιουνίου του 2014. Στις 00:30 μία ομάδα περίπου 100 επαναστατών του ЛНР (Луганська Народна Республіка, Ανεξαρτησία των Ανθρώπων του Λουχάνσκ) υπό τη διοίκηση του Βάλερι Μπόλοτοφ (Вале́рий Бо́лотов) προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της συνοριακής βάσης του Λουχάνσκ. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τον κύριο Βάλερι Μπόλοτοφ.

anafora_oukrania_3_05

Η βάση φυλάσσονταν ακόμα από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και μπόρεσαν να αποτρέψουν την επίθεση των αντρών του Β. Μπόλοτοφ. Πολύ σύντομα όμως οι δυνάμεις των επαναστατών ενισχύθηκαν, πήραν θέσεις μάχης σε ταράτσες περιμετρικά της βάσης και άρχισαν μία τεράστια επίθεση. Εικάζεται ότι ο αριθμός τους ήταν 400-500 και ανάμεσα τους ήταν και Ρώσοι εθελοντές, παραστρατιωτικοί τοπικοί μαχητές που άνηκαν στο Армия Юго-Востока (Νοτιοανατολικός Στρατός) καθώς και Казачья Национальная гвардия (Κοζάκοι Εθνοφύλακες). Βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία άντρες του Армия Юго-Востока (Νοτιοανατολικός Στρατός) με τα εμβλήματα τους.

anafora_oukrania_3_06

Και στην επόμενη φωτογραφία άντρες από τους Казачья Национальная гвардия (Κοζάκοι Εθνοφύλακες).

anafora_oukrania_3_07

Οι λιγότεροι από 70 συνοριοφύλακες της βάσης είδαν ότι δεχόντουσαν πολύ ισχυρά πυρά και ζήτησαν επέμβαση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας. Σε λίγη ώρα ένα μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-25 «Frogfoot» απογειώθηκε από κοντινή βάση και ξεκίνησε μία σειρά βομβαρδισμών στις θέσεις των επιτιθέμενων.

anafora_oukrania_3_08

Μέχρι το τέλος της ημέρας είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 150 εναέρια χτυπήματα από τη Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας. Ανάμεσα τους ήταν και ένα χτύπημα στα γραφεία της περιφερειακής δημόσιας διοίκησης του Λουχάνσκ που κόστισε τη ζωή σε 13 άμαχους Ουκρανούς που βρίσκονταν εκεί. Στο επόμενο βίντεο μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τους επαναστάτες που προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της βάσης.

Έπειτα από τις αεροπορικές επιθέσεις η δραστηριότητα ήταν αρκετά ήπια. Μέχρι εκείνη τη στιγμή πέρα από τους 13 άμαχους που σκοτώθηκαν, η μάχη είχε οδηγήσει στο θάνατο και 11 επαναστάτες ενώ ακόμα 8 είχαν τραυματιστεί καθώς και από τη πλευρά των συνοριοφυλάκων, υπήρχαν 10 σοβαρά τραυματισμένοι. Παρακάτω βλέπετε την εν λόγο βάση πριν από τα αεροπορικά χτυπήματα από τη Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

anafora_oukrania_3_09

Επίσης στα ακόλουθα δύο βίντεο μπορείτε να δείτε τι είχε απομείνει μετά το τέλος της μάχης και των αεροπορικών επιδρομών γύρω από τη συνοριακή βάση του Λουχάνσκ. Το βίντεο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, το πρώτο έχει διάρκεια 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα και το δεύτερο 2.5 περίπου λεπτά.

Με το φόβο ενός ακόμα αιματοκυλίσματος ο διοικητής και κυβερνήτης του ανεξάρτητου Λουχάνσκ, ο κύριος Βάλερι Μπόλοτοφ όταν πληροφορήθηκε ότι ο Ουκρανικός στρατός δεν έχει σκοπό να στείλει ενισχύσεις στους συνοριοφύλακες της βάσης έκανε δημόσια δήλωση ότι «αν δεν παραδοθείτε μέχρι το απόγευμα θα σας εξαφανίσουμε από προσώπου γης».

anafora_oukrania_3_10

Τελικά, μη έχοντας άλλη επιλογή οι συνοριοφύλακες παραδόθηκαν τα χαράματα της Τετάρτης 4 Ιουνίου 2014 με τον όρο ότι δε θα τους βλάψει κανείς όπως και έγινε. Μεταφέρθηκαν σε άλλη στρατιωτική βάση εκτός της πόλης. Μία κοντινή βάση εθνοφυλακής παραδόθηκε επίσης το ίδιο βράδυ καθώς δεν είχαν άλλα πυρομαχικά όπως και η δεύτερη συνοριακή βάση εντός του Λουχάνσκ, στο Σβερντλόβσκ (Свердловськ). Η παρακάτω φωτογραφία είναι από επαναστάτες στη βάση του Σβερντλόβσκ.

anafora_oukrania_3_11

Όταν η κυβέρνηση της Ρωσίας ενημερώθηκε για τον βομβαρδισμό των γραφείων της περιφερειακής δημόσιας διοίκησης του Λουχάνσκ που οδήγησε στο θάνατο 13 αμάχων από τη Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας μετέβη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) για να ξεκινήσει τη διαδικασία της διώξης για εγκλήματα πολέμου και συγκεκριμένα για εγκλήματα της Ουκρανίας κατά των πολιτών της. Τον βομβαρδισμό αυτό τον βιντεοσκόπησαν επίσης κάποιοι Ουκρανοί σε κοντινό σημείο με κινητό τηλέφωνο και μπορείτε να τον δείτε εδώ.

https://www.youtube.com/watch?v=CPf1IM6zgaY

Το περιστατικό αποτέλεσε επίσης παράβαση της συμφωνίας της Ουκρανίας με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καθώς και τη συνθήκη της Γενεύης. Ακόμα δε γνωρίζουμε τα αποτελέσματα αυτής της διώξης καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη.

anafora_oukrania_3_12

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Ουκρανία
#Αναφορά #Ουκρανία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...