Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία από τις μεγαλύτερες μάχες του 2014 στο μέτωπο της Ουκρανίας, αποτέλεσμα του πολέμου του Ντονμπάς. Είναι η πρώτη μάχη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ που είχε διάρκεια από τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 μέχρι τη Τρίτη 27 Μαΐου 2014 και κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Το Μάρτιο του 2014 στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ ξεκίνησαν έντονες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής της Ουκρανίας για την ανεξαρτητοποίηση περιοχών της Ουκρανίας όπως αυτές οι δύο. Οι διαδηλώσεις και οι συμπλοκές ήταν κυρίως ανάμεσα στη κυβέρνηση της Ουκρανίας και φιλορώσους αυτονομιστές που ήθελαν την ανεξαρτητοποίηση των περιοχών τους. Γρήγορα αυτό εξελίχθηκε σε ένοπλες συμπλοκές μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών, οργανωμένων και μη. Βλέπετε στον παρακάτω χάρτη που βρίσκονται αυτές οι δύο περιοχές ώστε να έχετε μία καλύτερη εικόνα των συμβάντων.
Αυτό, μαζί και με άλλα περιστατικά, οδήγησε στο πόλεμο του Ντονμπάς. Καθώς τον Απρίλιο οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος των περιοχών, οι Ουκρανικές αρχές άρχισαν να ανησυχούν για την επέκταση τους και την απόκτηση ελέγχου σε καίριες εγκαταστάσεις της περιοχής του Ντονέτσκ.
Μέσα σε ελάχιστες ημέρες οι Ουκρανικές αρχές είχαν διωχθεί από το Ντονέτσκ καθώς και όλοι όσοι ήταν κατά της ανεξαρτητοποίησης. Δεκάδες κυβερνητικά κτίρια και πόλεις ελέγχονταν από τους φιλορώσους αυτονομιστές που πλέον είχαν ενισχύσεις από αρκετές δυνάμεις του αποκαλούμενου Στρατού των Ανθρώπων του Ντονμπάς. Συγκεκριμένα από τους παρακάτω.
- Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός (Русская православная армия)
Αποτελείται από εθελοντές Ρώσους αλλά και φιλορώσους από την Ουκρανία και σήμερα ξεπερνάει σε δύναμη τους 4000 άντρες. Όσοι ανήκουν σε αυτή την οργάνωση φέρουν πλήρη στρατιωτική εμφάνιση καθώς και το έμβλημα που βλέπετε εδώ στο αριστερό τους χέρι. - Μεραρχία Θηρίων (Дикая дивизия)
Αυτή ήταν μία πολύ παλιά Ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση που ξεκίνησε πολεμώντας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρότι επίσημα δεν υπάρχει πια, σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης υπάρχουν υποστηρικτές της ιδεολογίας της. Στη μάχη που βλέπουμε σήμερα συμμετείχε το τμήμα που προέρχεται από τη Τσετσενία. - Ταξιαρχία «Ανατολή» (Бригада «Восток»)
Αυτό είναι ένα τμήμα ειδικών δυνάμεων που το ξεκίνησε ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι (Алекса́ндр Ходако́вский), πρώην διοικητής του ειδικού τμήματος Άλφα της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας, της СБУ, Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Ξεκίνησε με 500 ειδικά εκπαιδευμένους άντρες και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα. Επίσης όλα τα μέλη της φέρουν πλήρη στρατιωτικό εξοπλισμό και το παρακάτω διακριτικό στο αριστερό χέρι.
Συνολικά, στο Ντονέτσκ υπήρχε δύναμη περίπου 200 φιλορώσων αυτονομιστών από τις παραπάνω οργανώσεις αλλά και από εθελοντές από τη περιοχή του Ντονέτσκ όταν η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ουκρανίας αποφάσισε να οργανώσει ένα σχέδιο αρχικά προστασίας του αεροδρομίου και εν συνεχεία ανακατάληψης της περιοχής. Μέχρι εκείνη την ημέρα το αεροδρόμιο λειτουργούσε κανονικά με πτήσεις από και προς δεκάδες προορισμούς. Βλέπετε παρακάτω τα επιμέρους τμήματα του αεροδρομίου.
Τα σημεία που βλέπετε μέσα στα χρωματιστά πλαίσια στη παραπάνω δορυφορική φωτογραφία είναι τα ακόλουθα.
Μπλε | Παλιό αεροδρόμιο |
Κόκκινο | Καινούργιο αεροδρόμιο |
Καθώς το αεροδρόμιο λειτουργούσε οι Ουκρανικές αρχές δεν ήθελαν να διακινδυνέψουν τις ζωές αθώων πολιτών που βρισκόντουσαν εκεί σε μία πιθανή μάχη με τους αυτονομιστές. Ωστόσο, μετά την κατάληψη του Σλαβιάνσκ από τους φιλορώσους αυτονομιστές η κατάσταση ήταν οριακή και πολύ επικίνδυνη για το αεροδρόμιο. Ο Ουκρανικός στρατός έστειλε τη 3η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων (3-й окремий полк спеціального призначення) από το Κιροβογκράντ να ασφαλίσει το αεροδρόμιο. Βλέπετε το έμβλημα της 3ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας εδώ.
Από αριστερά προς τα δεξιά διαβάζουμε «окремий полк» (Ανεξάρτητη Ταξιαρχία), «спеціального» (Ειδικών), «призначення» (Επιχειρήσεων) και τέλος, στο κέντρο του εμβλήματος έχει τον αριθμό 3. Καθώς η βασική εκπαίδευση τους προέρχεται από τους Ρώσους Σπέτσναζ, το έμβλημα τους παραμένει η νυχτερίδα, ακριβώς όπως και στη Ρωσία.
Οι άντρες των Ειδικών Δυνάμεων γρήγορα πήραν τον έλεγχο του παλαιού τμήματος του αεροδρομίου με ελάχιστη αντίσταση από κάποιους φιλορώσους αυτονομιστές. Το πρωί της Δευτέρας 26 Μαΐου 2014, φτάνει για διαπραγμάτευση στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι από τη Ταξιαρχία «Ανατολή». Από μαρτυρίες λέγεται ότι υπήρξε ο εξής διάλογος ανάμεσα στον Α. Κοντακόβσκι και τον διοικητή της 3ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων του στρατού της Ουκρανίας.
– Άφησε μας να πάρουμε το καινούργιο αεροδρόμιο. Χωρίς πυροβολισμούς και αιματοκύλισμα που κανένας δε θέλει. Θα κρατήσετε το παλιό και θα δηλώσετε στους ανωτέρους σας ότι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Ποιος θέλει ένα λουτρό αίματος; Θα μπούμε στο καινούργιο αεροδρόμιο, δημοσιογράφοι από τη Ρωσία θα μας τραβήξουν, και το αεροδρόμιο θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί.
– Καλώς, μπορείτε να προσπαθήσετε να το πάρετε. Αλλά έχουμε δώσει έναν όρκο και δε θα γίνουμε προδότες της χώρας μας.
Στη παραπάνω φωτογραφία είναι ο διοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ταξιαρχία «Ανατολή», ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι. Έπειτα από αυτό το διάλογο ο Α. Κοντακόβσκι έφυγε και λίγα λεπτά αργότερα πολλά φορτηγά μάρκας KAMAZ (КАМАЗ) έφτασαν στο αεροδρόμιο γεμάτα με φιλορώσους αυτονομιστές.
Οι Ουκρανικές αρχές φοβούμενες για παράπλευρες απώλειες ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο αποφάσισαν να μην επέμβουν. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές γρήγορα και σχεδόν χωρίς να πέσει πυροβολισμός κατέλαβαν το αεροδρόμιο και ξεκίνησαν, υπό τις διαταγές του Α. Κοντακόβσκι, την δημιουργία περιμετρικής άμυνας. Αυτό περιελάμβανε σκοπούς…
Σημεία ελέγχου για όποιον πλησιάζει προς το αεροδρόμιο από όλες τις πιθανές κατευθύνσεις, και άλλα.
Γρήγορα, άντρες της Ταξιαρχίας «Ανατολή» κατέλαβαν καίρια σημεία ως θέσεις μάχης σε κοντινές αποστάσεις.
Οι αυτονομιστές εγκατέστησαν ακόμα και αντιαεροπορικά τμήματα επάνω στην οροφή του αεροδρομίου αλλά και των γύρω δρόμων.
Όλα φαινόντουσαν υπό έλεγχο για τους φιλορώσους αυτονομιστές όμως όταν πλέον υπήρχαν στοιχεία ότι στο καινούργιο αεροδρόμιο δεν υπήρχαν άλλοι άμαχοι, η διοίκηση των Ουκρανικών δυνάμεων έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση. Νωρίς το απόγευμα έγινε κάτι που δεν το περίμενε κανένας, αρχικά ένα αεροσκάφος Sukhoi Su-25 «Frogfoot» βομβαρδίζει το αεροδρόμιο. Μπορείτε να δείτε το επόμενο βίντεο όπου το αεροσκάφος απομακρύνεται από το αεροδρόμιο και για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιεί αντίμετρα με φωτοβολίδες ώστε να αποφύγει τυχόν αντιαεροπορικά βλήματα υπέρυθρης ακτινοβολίας ή θερμικού εντοπισμού.
Το αεροπλάνο Sukhoi Su-25 «Frogfoot» ακολούθησαν δύο Mil Mi-24 «Hind» επιθετικά ελικόπτερα που συνέχισαν τον βομβαρδισμό για αρκετή ώρα. Ένα από αυτά βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία.
Μπορείτε να δείτε και το ακόλουθο βίντεο όπου φαίνεται ένα από τα δύο επιθετικά ελικόπτερα καθώς εξαπολύει ένα πύραυλο αέρος-εδάφους προς το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.
Ταυτόχρονα, οι Ειδικές Δυνάμεις κάνουν έφοδο στο αεροδρόμιο και στις γνωστές θέσεις μάχης των αυτονομιστών. Σε ελάχιστο χρόνο κάθε αντίσταση είχε σταματήσει. Καθώς οι άντρες των Ειδικών Δυνάμεων προχωρούσαν συναντούσαν μόνο πτώματα και τραυματίες.
Μέχρι το βράδυ είχαν σταματήσει σχεδόν όλοι οι πυροβολισμοί. Το επόμενο πρωί φάνηκε καλύτερα η έκταση του βομβαρδισμού. Αριστερά βλέπετε την είσοδο του αεροδρομίου πριν το βομβαρδισμό και δεξιά μετά.
Ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο «πριν-και-μετά» βίντεο του αποτελέσματος του βομβαρδισμού δημοσίευσε το Ρωσικό ειδησιογραφικό δίκτυο RT (Russia Today) και μπορείτε να το δείτε εδώ.
Οι άντρες των Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας στη συνέχεια τοποθέτησαν σε ένα φορτηγό τα πτώματα από δεκάδες από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Στις Ρωσικές και Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κάτι τέτοιο συνηθίζεται ως ένδειξη σεβασμού στους νεκρούς και μάλιστα έχει τη στρατιωτική κωδική ονομασία «Груз 200», δηλαδή «Φορτίο 200». Αντίστοιχα, το «Груз 300» αφορά τη μεταφορά τραυματιών από τη μάχη. Βλέπετε το εν λόγω «Φορτίο 200» με τα αντίστοιχα διακριτικά (κόκκινους σταυρούς και το «200» γραμμένο στο πλάι) καθώς πηγαίνει προς τα σύνορα της Ρωσίας στη παρακάτω φωτογραφία.
Οι δημοσιογράφοι γνώριζαν για τη κρισιμότητα της κατοχής του αεροδρομίου και έτσι, η πρώτη (γιατί ακολούθησε και άλλη που θα δούμε σε νέα αναφορά) μάχη του αεροδρομίου Ντονέτσκ καλύφθηκε από τα μέσα σε τεράστιο βαθμό. Υπάρχουν κυριολεκτικά ώρες από βίντεο αυτής της μάχης στο διαδίκτυο από εκατοντάδες διαφορετικές λήψεις. Κλείνοντας, μία φωτογραφία από το φορτίο του φορτηγού, ίσως η λιγότερο αποκρουστική φωτογραφία που υπάρχει στο διαδίκτυο από αυτή τη μάχη.
Ο τελικός απολογισμός ήταν κανένας νεκρός ή τραυματίας από τις Ουκρανικές δυνάμεις, δύο άμαχοι νεκροί και πάνω από 100 νεκροί φιλορώσοι αυτονομιστές. Κατά τις Ουκρανικές αρχές ο αριθμός των νεκρών φιλορώσων αυτονομιστών ήταν 150 αλλά ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι δήλωσε ότι ήταν 102. Από αυτούς, 32 αναγνωρίστηκαν ως Ρώσοι πολίτες από τους οποίους 12 ήταν πρώην στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων Αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας υπηρετώντας στην ειδική μονάδα αναγνωρίσεων της 45 Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών Σπετσνάζ (45-й ОРП СпН ВДВ) με έδρα τη Μόσχα της Ρωσίας. Βλέπετε το έμβλημα τους παρακάτω. Στο επάνω μέρος του γράφει το περιεχόμενο των αρχικών ВДВ, δηλαδή των δυνάμεων αλεξιπτωτιστών, που είναι «Воздушно-десантные войска» (Αερομεταφερόμενα Στρατεύματα) και στο κάτω μέρος το ρητό της μονάδας που είναι «Побеждает сильнейший» στα Ρώσικα ή «Ο Πιο Δυνατός Κερδίζει» στα Ελληνικά.
Μέχρι και σήμερα, η μάχη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ είναι ένα δυνατό και αποφασιστικό χτύπημα που δείχνει τη ξεκάθαρη θέση της Ουκρανίας στο ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης. Είναι αναμφισβήτητα μία μάχη που θα μείνει στη σύγχρονη ιστορία ως μία τεράστια επιτυχία της Ουκρανίας στο πόλεμο του Ντονμπάς. Ταυτόχρονα, είναι μία μάχη με χαρακτηριστικά μεγάλου πατριωτισμού και ηρωισμού και από τις δύο μαχόμενες πλευρές.
Αναφορές Ουκρανία
#Αναφορά #Ουκρανία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα