News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Αναφορά Ουκρανία #1 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Με αυτό το άρθρο ξεκινάμε μία νέα σειρά-κατηγορία δημοσιεύσεων σχετικά με γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Αυτό έγινε έπειτα από πρόταση ενός αναγνώστη της ιστοσελίδας μας που τον ευχαριστούμε για την ιδέα του. Η πρώτη μας αναφορά αφορά μία βομβιστική επίθεση που έλαβε χώρα τη Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 στο κέντρο εμπορίου «Ναύαρχος».

Η πόλη Οντέσα (Оде́са) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και βρίσκεται Νότια της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Μολδαβία. Αυτό μπορείτε να το δείτε και από το χάρτη που βλέπετε παρακάτω.

anafora_oukrania_02

Το κέντρο εμπορίου «Ναύαρχος» (адмірал) βρίσκεται σε αυτή τη πόλη της Ουκρανίας και ανάμεσα σε άλλα στεγάζει και τα γραφεία του πολιτικού κόμματος Αυτοδυναμία (Самопоміч). Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε εν μέσω των εξεγέρσεων, στις 29 Δεκεμβρίου 2012. Στις επερχόμενες εκλογές, στις 25 Μαΐου 2014, βγήκε τρίτο κόμμα με 11% που αντιστοιχεί σε 1.7 εκατομμύρια ψήφους και 34 θέσεις. Το κόμμα είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά με πολύ ισχυρές ακροδεξιές πεποιθήσεις και με το σύνθημα του να είναι «Χριστιανική ηθική και την κοινή λογική».

anafora_oukrania_03

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Μαρτίου 2015 μία τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα στα γραφεία αυτού του κόμματος. Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο το κίνητρο καθώς και η ομάδα που εκτέλεσε την επίθεση. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως έχει να κάνει με τη πολιτική θέση του κόμματος.

anafora_oukrania_04

Περίπου στις 00:30 τα ξημερώματα, ένας άντρας με μαύρη ομπρέλα και φορώντας μαύρο αδιάβροχο πλησίασε την είσοδο του γραφείου του κόμματος και ακούμπησε μία σακούλα. 10 λεπτά αργότερα ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που βρίσκονταν μέσα στη σακούλα πυροδοτήθηκε. Εδώ βλέπετε τον άντρα που τοποθέτησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό όπως έχει καταγραφεί από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του εμπορικού κέντρου.

anafora_oukrania_05

Αναμφισβήτητα είναι κάποιο άτομο με εμπειρία τόσο για την επιλογή της απόκρυψης του όσο και για το τρόπο με τον οποίο έδρασε. Φαίνεται ψύχραιμος και συνεπής χωρίς να κάνει κάτι λάθος σε όλη τη διαδικασία της τοποθέτησης του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού και κατά τη διαφυγή του χωρίς να κινεί υποψίες. Ένα συνδυασμό από πολλές κάμερες κλειστού κυκλώματος που κατέγραψαν το περιστατικό μπορείτε να δείτε εδώ.

https://www.youtube.com/watch?v=h0ibS0irUow

Λόγω του χρόνου της πυροδότησης του εκρηκτικού μηχανισμού εικάζεται ότι ήταν ωρολογιακός και όχι ασύρματος μηχανισμός πυροδότησης. Επιπρόσθετα, η ισχύς της έκρηξης ήταν αρκετά περιορισμένη όπως είδατε και στο βίντεο παραπάνω και οι αρχές υποθέτουν ότι πρόκειται απλώς για ένα μήνυμα-απειλή παρά για επίθεση. Στο ίδιο κίνητρο οδηγεί και η ώρα της επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα μόνο υλικές ζημιές.

anafora_oukrania_06

Σε καθημερινή βάση στην Ουκρανία συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα, τόσο εντός όσο και εκτός της εμπόλεμης ζώνης. Αυτά τα γεγονότα θα χρειαστούν καιρό για να αναπτυχθούν πλήρως αλλά παρ’όλα αυτά, η ενημέρωση για όσα συμβαίνουν είναι πάντα κάτι χρήσιμο.

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Ουκρανία
#Αναφορά #Ουκρανία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...