News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Αναφορά Νιγηρία #1 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Στις 28 Δεκεμβρίου του 2015 έγινε μία μεγάλη βομβιστική επίθεση στη πόλη Μαϊντουγκούρι που βρίσκεται στη Βορειοανατολική Νιγηρία. Αυτή την επίθεση θα δούμε σε λίγο μεγαλύτερο βάθος σε αυτή την αναφορά μας.

Πηγή: dw.com

Η πόλη Μαϊντουγκούρι ανήκει στη πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας και έχει περίπου 1.2 εκατομμύρια κατοίκους από τους οποίος η συντριπτική πλειοψηφία είναι Μουσουλμάνοι. Η πόλη αυτή βρίσκεται στα Νοτιοανατολικά της χώρας, κοντά στα Βόρεια σύνορα του Καμερούν. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο από την υπηρεσία Google Maps ή από την παρακάτω δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: Google Maps
Πηγή: Google Maps

Τη Κυριακή 27 Δεκεμβρίου του 2015 οι ειδικές αντιτρομοκρατικές μονάδες της Νιγηρίας είχαν κάνει μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στα Δυτικά της πόλης Μαϊντουγκούρι που οδήγησε στη σύλληψη αρκετών μελών της εξτρεμιστικής Ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι, δηλαδή της πρώην Μπόκο Χαράμ. Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα μας άρθρα, από το 2015 η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ αυτοαποκαλείται Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι το οποίο στα Ελληνικά σημαίνει Ισλαμικό Κράτος του Σουδάν και Γκάρμπι. Η Μπόκο Χαράμ, η οργάνωση που πλέον ονομάζεται Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι, ήταν ένα γνωστό Αφρικανικό παρακλάδι της Αλ-Κάιντα μέχρι το Μάρτιο του 2015 όπου επίσημα δήλωσε ότι υπάγεται πλέον στο Ισλαμικό Κράτος και άλλαξε το έμβλημα της ενώ συχνά κάνει χρήση της σημαίας της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος όπως βλέπετε και εδώ.

Πηγή: BreakingNewsNGR.com
Πηγή: BreakingNewsNGR.com

Την επόμενη κι όλας ημέρα, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου του 2015 η τρομοκρατική οργάνωση Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι έκανε αντίποινα κάνοντας βομβιστική επίθεση με κρυμμένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε Σιιτικό τζαμί στη περιοχή όπου είχαν γίνει την προηγούμενη ημέρα οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν 20 νεκροί και πάνω από 90 τραυματίες σύμφωνα με αναφορές του τοπικού τύπου.

Πηγή: Afolabi Sotunde, Reuters
Πηγή: Afolabi Sotunde, Reuters

Το Βόρειο μέρος της Νιγηρίας βρίσκεται συνεχώς σε εμπόλεμη κατάσταση τα τελευταία έτη με το τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους να ελέγχει μέρος του. Ο Νιγηριανός στρατός πήρε τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών αλλά η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλες τις γειτονικές χώρες. Όπως είχαμε αναφέρει και στο άρθρο μας «Αναφορά Καμερούν #1» η εξάπλωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Αφρική μπορεί να έχει πολύ άσχημα παγκόσμια επίπτωση.

Πηγή: NewsWeek.com
Πηγή: NewsWeek.com

Κλείνοντας, σας προτείνουμε να διαβάσετε τη συνέντευξη που είχε δώσει Αντιστράτηγος κύριος Μάικλ Τ. Φλιν το 2014 και θα γίνει πιο αντιληπτό το γιατί επιμένουμε τόσο στο χώρο της Αφρικής ο οποίος δυστυχώς δεν καλύπτεται καθόλου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μπορείτε να βρείτε τη συνέντευξη αυτή στο άρθρο μας «Οι Παγκόσμιες Απειλές στις Μυστικές Υπηρεσίες (2014)» και ένα σχετικό απόσπασμα ήταν το ακόλουθο.

«Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για αυτό. Ξέρεις, ανέφερα το μέγεθος του πληθυσμού στην Αφρική. Δες το μέγεθος, τα δημογραφικά της Μέσης Ανατολής, δες τα δημογραφικά της Κεντρικής Ασίας που είναι οι Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας του Αφγανιστάν και Πακιστάν, και ξέρεις, μεγάλοι πληθυσμοί Μουσουλμάνων, ξέρεις, υπάρχουν εκεί – γενικά στη περιοχή αυτή – και είπα ανάμεσα σε ηλικίες 15 και 30 ετών. Και αν δεν έχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα στις χώρες τους, αν δεν έχουν δουλειές, αν δεν έχουν πράγματα να κάνουν, θα αρχίσουν να ασχολούνται με άλλα πράγματα.»

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Νιγηρία
#Αναφορά #Νιγηρία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...