Εδώ θα δούμε μία πολύ πρόσφατη επίθεση που έγινε τη Τετάρτη 13 Ιανουαρίου του 2016 στο Καμερούν της κεντρικής Αφρικής και κόστισε τη ζωή σε 12 αθώους πολίτες. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον διότι είχαμε καιρό να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει σε αυτό το κράτος της Αφρικανικής ηπείρου.
Στο Βόρειο Καμερούν, σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από σύνορα του με τη Νιγηρία υπάρχει το χωριό Κουγιάπε. Μπορείτε να δείτε που ακριβώς βρίσκεται σε σχέση με τα σύνορα Καμερούν και Νιγηρίας καλύτερα στην επόμενη δορυφορική φωτογραφία.
Όπως φαίνεται από τη παραπάνω φωτογραφία, η πλευρά Νιγηρίας είναι μία περιοχή που κατοικείται κυρίως από Ισλαμιστές. Το χωριό Κουγιάπε έχει τόσο μουσουλμάνους όσο και Χριστιανούς κατοίκους και έως πρόσφατα δεν είχε κάποια εμπλοκή σε περιστατικά θρησκευτικού εξτρεμισμού από οποιαδήποτε πλευρά. Τη Τετάρτη 13 Ιανουαρίου του 2016 στις 05:40 το ξημέρωμα ένας άντρας πλησιάζει το μουσουλμανικό τέμενος του χωριού και όταν βρίσκεται κοντά στην είσοδο πυροδοτεί το εκρηκτικό γιλέκο που φορούσε σκοτώνοντας 12 ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί και τραυματίζοντας ακόμα έναν.
Πολύ γρήγορα οι αρχές έφτασαν στο σημείο της επίθεσης και ασφάλισαν τη περιοχή ενώ έκαναν ήδη δηλώσεις ότι η επίθεση έγινε από δύο γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας γιατί αυτή ήταν η συνηθισμένη πρακτική μέχρι εκείνη την ημέρα. Όπως αποδείχθηκε αργότερα ήταν ένας μόνο άντρας ο οποίος ήταν μέλος της μίας Νιγηριανής παραστρατιωτικής εξτρεμιστικής Ισλαμικής οργάνωσης που παλαιότερα ονομάζονταν Μπόκο Χαράμ. Από το 2015 η τρομοκρατική αυτή οργάνωση αυτοαποκαλείται Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι το οποίο στα Ελληνικά σημαίνει Ισλαμικό Κράτος του Σουδάν και Γκάρμπι. Η Μπόκο Χαράμ, η οργάνωση που σήμερα γνωρίζουμε ως Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι, ήταν ένα γνωστό Αφρικανικό παρακλάδι της Αλ-Κάιντα μέχρι το Μάρτιο του 2015 όπου επίσημα δήλωσε ότι υπάγεται πλέον στο Ισλαμικό Κράτος και άλλαξε το έμβλημα της στο ακόλουθο ενώ συχνά κάνει χρήση της σημαίας της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι σήμερα ελέγχει ένα μέρος της Βόρειας Νιγηρίας και προσπαθεί να επεκταθεί και στις γύρω χώρες με ιδεολογικό υπόβαθρο την επιβολή θρησκευτικού νόμου και δημιουργία «χαλιφάτου», πρακτικά δηλαδή, είναι απλώς μία Αφρικανική τρομοκρατική οργάνωση με στήριξη του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι πρόσφατα η Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι στρατολογούσε σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας σε αντίστοιχες επιθέσεις αλλά πρόσφατα στο Καμερούν ψηφίστηκε ένας νόμος που απαγορεύει τις μάσκες και τα ρούχα που κρύβουν το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους ακριβώς για την αντιμετώπιση των επιθέσεων της Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι. Έτσι, φαίνεται ότι για αυτό το λόγο σε αυτή την επίθεση είδαμε άντρα βομβιστή αυτοκτονίας από αυτή την οργάνωση, κάτι νέο στο τρόπο δράσης της.
Από την εποχή της ίδρυσης της Μπόκο Χαράμ η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει δημιουργήσει μία συμμαχία με το Μπενίν, το Νίγηρα και το Τσαντ για την καταπολέμηση της και πρόσφατα σε αυτή τη συμμαχία μπήκε και το Καμερούν αυξάνοντας τη δύναμη της σε περίπου 8700 άντρες. Ως υποστήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια παρέχουν εξοπλισμό και εκπαίδευση στις χώρες της συμμαχίας αυτής. Έτσι, φαίνεται πως αυτή η επίθεση είχε περισσότερο πολιτικό παρά επεκτατικό χαρακτήρα δείχνοντας την επιθετική θέση της Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι στις αντιτρομοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης του Καμερούν. Βλέπετε παρακάτω μία από τις ειδικές μονάδες ταχείας αντίδρασης του Καμερούν, τη BIR, η οποία συμμετέχει στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά της Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι.
Κλείνοντας, αυτή η επίθεση δυστυχώς είχε πάρα πολύ μικρή κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρότι κόστισε τις ζωές 12 αθώων πολιτών και επίσης δείχνει ότι η Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και στις τακτικές των τρομοκρατικών επιθέσεων της. Αξίζει κλείνοντας να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι, ιδιαίτερα στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συγκεντρώνονται υπερβολικά στο χώρο της Μέσης Ανατολής όσον αφορά τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και δεν αναλύουν επαρκώς τις εξελίξεις της ίδιας οργάνωσης στην Αφρικανική ήπειρο. Μία ήπειρο με δεκάδες χώρες και πληθυσμό πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους από τους οποίους ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι μουσουλμάνοι. Αν θυμάστε, το 2014 είχαμε αναρτήσει το άρθρο «Οι Παγκόσμιες Απειλές στις Μυστικές Υπηρεσίες (2014)» στο οποίο ο Αμερικανός Αντιστράτηγος κύριος Μάικλ Τ. Φλιν είχε δηλώσει:
«Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για αυτό. Ξέρεις, ανέφερα το μέγεθος του πληθυσμού στην Αφρική. Δες το μέγεθος, τα δημογραφικά της Μέσης Ανατολής, δες τα δημογραφικά της Κεντρικής Ασίας που είναι οι Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας του Αφγανιστάν και Πακιστάν, και ξέρεις, μεγάλοι πληθυσμοί Μουσουλμάνων, ξέρεις, υπάρχουν εκεί — γενικά στη περιοχή αυτή — και είπα ανάμεσα σε ηλικίες 15 και 30 ετών. Και αν δεν έχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα στις χώρες τους, αν δεν έχουν δουλειές, αν δεν έχουν πράγματα να κάνουν, θα αρχίσουν να ασχολούνται με άλλα πράγματα.»
Αν δεν έχετε διαβάσει αυτή τη συνέντευξη που είχαμε αναρτήσει πριν περίπου δύο χρόνια σας προτείνουμε να το κάνετε γιατί θα σας προσφέρει μία καλή εικόνα των εξελίξεων και των πιο σημαντικών απειλών για το άμεσο μέλλον.
Αναφορές Καμερούν
#Αναφορά #Καμερούν #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα