Είναι το πρωί του Σαββάτου 24 Ιανουαρίου 2004 λίγο έξω από τη Φαλούτζα στο Ιράκ όπου σύντομα θα ανακαλυφθεί ένας ένας επικίνδυνος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Εδώ θα δούμε εν συντομία την αναφορά αυτή.
Είναι 11:00 το πρωί του Σαββάτου 24 Ιανουαρίου 2004 και μία αναφορά για ανακάλυψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού (ΑΕΜ) καταφθάνει στο κέντρο επιχειρήσεων του MNF-W (Multi-National Force-West, δηλαδή στη Πολυεθνική Δύναμη – Δύση) με αριθμό πρωτοκόλλου 2LNO-62382639, διαβάθμιση SECRET (ΑΠΟΡΡΗΤΟ) και τύπο αναφοράς «Explosive Hazard» (Κίνδυνος Εκρηκτικών). Το έμβλημα του MNF-W το βλέπετε παρακάτω.
Η αναφορά αυτή είχε κόκκινη ένδειξη στον ηλεκτρονικό επιχειρησιακό χάρτη που αναπαριστά κάποια εχθρική ενέργεια και είχε τον ακόλουθο τίτλο.
IED DISCOVERED NW OF FALLUJAH
Αυτό μπορούμε να το μεταφράσουμε στα Ελληνικά εν συντομία κάπως έτσι:
ΑΕΜ ΒΡΕΘΗΚΕ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
Η αναφορά έγινε από το B/1-505 PIR (Parachute Infantry Regiment) που στα Ελληνικά θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως Β’ Λόχος/1 Τάγμα του 505 Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών Πεζικού. Το σύνταγμα αυτό τοποθετήθηκε στο Ιράκ σε περιοχές με ισχυρές δυνάμεις ανταρτών το 2003. Για την ακρίβεια, το πρώτο τάγμα του 505, δηλαδή 1-505, τοποθετήθηκε στη προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων Volturno που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης Φαλούτζα στις 4 Σεπτεμβρίου 2003. Ήταν μέρος της επιχείρησης OIF (Operation Iraqi Freedom, δηλαδή, Επιχείρηση Ιρακινή Ελευθερία) με αποστολή της μονάδος τη διατήρηση του ελέγχου της μεγάλης αυτής πόλης του Ιράκ. Παρακάτω βλέπετε το έμβλημα του 505 Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών Πεζικού των ΗΠΑ.
Το περιεχόμενο της αναφοράς που έστειλε ο Β’ Λόχος/1 Τάγμα του 505 Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών Πεζικού εκείνο το πρωί ήταν το παρακάτω.
AT 1100 HOURS B/1-505 PIR DISCOVERED AN IED AT LB838926 (1KM NW OF FALLUJAH) CONSISTING OF AN UNKNOWN ROUND BURIED IN CONCRETE WITH A CELL PHONE DETONATION DEVICE. THE UNIT SECURED THE SITE AND EOD IS ENROUTE.
Το οποίο μεταφρασμένο στα Ελληνικά και χωρίς τις συντομεύσεις των στρατιωτικών όρων μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
ΣΤΙΣ 11:00 Ο Β’ ΛΟΧΟΣ/1 ΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 505 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΠΕΖΙΚΟΥ ΒΡΗΚΕ ΕΝΑΝ ΑΕΜ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ LB838926 (1 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΑΛΟΥΤΖΑ) ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΒΛΗΜΑ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΠΥΡΟΔΟΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ. ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΙ ΕΊΝΑΙ ΚΑΘ’ΟΔΟΝ.
Αυτή είναι μία πολύ συνηθισμένη τεχνική απόκρυψης των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Ουσιαστικά, μετά τη κατασκευή του οι αντάρτες τοποθετούν το μηχανισμό μέσα σε ένα καλούπι και το γεμίζουν με τσιμέντο. Αυτό κάνει την οπτική αναγνώριση του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού ιδιαίτερα δύσκολη και δίνει στους αντάρτες τη δυνατότητα τοποθέτησης του πολύ κοντά, μερικές φορές και από κάτω, από ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Ώστε να γίνει πιο κατανοητό σε όλους πως μοιάζει ένας τέτοιος μηχανισμός παραθέτουμε μία φωτογραφία από το Ιράκ που δείχνει ένα τέτοιο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.
Ο ΑΕΜ αυτός βρέθηκε στις συντεταγμένες (συστήματος MGRS) 38S LB838926 που αντιστοιχούν σε αυτό το σημείο από την υπηρεσία Google Maps από το οποίο μπορείτε να δείτε και μία δορυφορική φωτογραφία εδώ.
Όπως είναι αναμενόμενο, βρίσκονταν δίπλα στο παράδρομο του αυτοκινητοδρόμου 23 της Φαλούτζα. Αυτό το σημείο δεν επιλέχθηκε ασφαλώς τυχαία. Σε απόσταση μικρότερη από 400 μέτρα Βόρεια του σημείου που βρέθηκε ο ΑΕΜ υπάρχει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (από πετρέλαιο) που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρη τη πόλη της Φαλούτζα. Για αυτό το λόγο στρατιωτικές δυνάμεις εκτελούσαν πολύ συχνά περιπόλους ώστε να αποτρέψουν κάποια τρομοκρατική επίθεση στις υποδομές ενέργειας της πόλης. Γνωρίζοντας αυτό οι αντάρτες συχνά τοποθετούσαν ΑΕΜ σε τέτοια σημεία κλειδιά. Εδώ βλέπετε και από κοντά το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φαλούτζα στο οποίο αναφερόμαστε.
Ο πυροδοτικός μηχανισμός ήταν με κινητό τηλέφωνο, κάτι εξίσου πολύ συνηθισμένο σε ισχυρούς ΑΕΜ που δεν είναι εύκολα εφικτή η χρήση καλωδίου πυροδότησης. Μετά από κυριολεκτικά χιλιάδες ΑΕΜ που έχουν εξουδετερωθεί και αναλυθεί γνωρίζουμε αρκετές διαφορετικές συνδεσμολογίες για τη πυροδότηση τους μέσω κινητού τηλεφώνου. Ωστόσο, εφόσον δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες για αυτή τη περίπτωση δε θα μπούμε σε μεγαλύτερο βάθος όσων αφορά το τρόπο συνδεσμολογίας του κινητού τηλεφώνου για τη χρήση του σε πυροδοτικό μηχανισμό. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε έναν ΑΕΜ με πυροδοτικό μηχανισμό κινητού τηλεφώνου.
Η απομακρυσμένη πυροδότηση δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο για τους πυροτεχνουργούς που θα εργαστούν στην εξουδετέρωση του μηχανισμού. Αν και σήμερα σχεδόν πάντα χρησιμοποιούνται συσκευές παρεμβολών σε εξουδετερώσεις τέτοιων ΑΕΜ για να μπλοκάρουν τις συγκεκριμένες συχνότητες μετάδοσης σημάτων, παραμένουν ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ΑΕΜ. Επίσης, λόγω της ευκολίας κατασκευής τους και των δυνατοτήτων της σχεδόν απεριόριστης εμβέλειας τα συναντάμε όλο και πιο συχνά ακόμα και σήμερα. Κλείνοντας, όπως προαναφέραμε, η μέθοδος απόκρυψης ΑΕΜ μέσα σε τσιμέντο παραμένει δημοφιλής στους αντάρτες αυτών των περιοχών σε τέτοιο βαθμό που πλέον θεωρείται μία από τις πιο συνηθισμένες συσκευασίες που πρέπει να αναγνωρίζεται από όλους τους στρατιώτες που υπηρετούν εκεί ως ύποπτο αντικείμενο που είναι πιθανόν ΑΕΜ.
Αναφορές Ιράκ
#Αναφορά #Ιράκ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα