News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Αναφορά Ιράκ #5 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η πέμπτη αναφορά από το Ιράκ που θα δούμε εδώ είναι από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2004 και αφορά την ανακάλυψη ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού από Αμερικανούς στρατιώτες. Όπως όλες οι αναφορές είναι διαβαθμισμένη ως SECRET (ΑΠΟΡΡΗΤΟ) με χρώμα ασφαλείας κόκκινο (ένδειξη εχθρικής κίνησης στον ηλεκτρονικό επιχειρησιακό χάρτη).

Είναι μία αναφορά τύπου «Explosive Hazard» (Κίνδυνος Έκρηξης) και κατηγορίας «IED Found/Cleared» (ΑΕΜ ΒΡΕΘΗΚΕ/ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΕ όπου ΑΕΜ είναι Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός). Ο τίτλος της αναφοράς είναι ο παρακάτω.

IZ REPORTS IED 65KM SW OF MOSUL: NO BDA

Τα παραπάνω στρατιωτικά ακρωνύμια τα εξηγούμε επιγραμματικά εδώ.

 • IZ
  Iraqi. Ιρακινοί
 • IED
  Improvised Explosive Device. Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός
 • SW
  South-west. Νοτιοδυτικά
 • BDA
  Battle Damage Assessment. Αξιολόγηση Ζημιών Μάχης

Και έτσι η παραπάνω αναφορά μπορεί να μεταφραστεί σύντομα ως εξής.

ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ 65 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΣΟΥΛΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΖΗΜΙΑ

Οι στρατιωτικές συντεταγμένες (MGRS) από το συμβάν είναι 38S LE15305661 που αντιστοιχούν σε αυτό το σημείο στο Google Maps όπως μπορείτε να το δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία.

iraq_ied_16

Το σημείο αυτό είναι όντως 68 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την είσοδο στη πόλη Μοσούλη του Ιράκ. Προχωρώντας στο περιεχόμενο της αναφοράς έχουμε τα παρακάτω.

BCT REPORTED A FARMER INFORMED SOLDIERS AT THE FRONT GATE OF FOB Q-WEST THAT AN IED (2 X 130MM ARTY ROUNDS) WAS LOCATED ON HWY1, SITTING IN THE CENTER OF THE ROAD. A PATROL WAS DISPATCHED AND FOUND THE IED. IT WAS FILLED WITH PE4, HAD FUSE WELLS AND DETONATION CHORD, BUT NO TIMER OR DETONATION DEVICE WAS ATTACHED. EOD BLEW THE IED IN PLACE.

Και εδώ υπάρχουν μερικά στρατιωτικά ακρωνύμια που ίσως να μην είναι κατανοητά από όλους τους αναγνώστες. Αυτά είναι:

 • BCT
  Brigade Combat Team. Ομάδα Μάχης Ταξιαρχίας
 • FOB
  Forward Operating Base. Προκεχωρημένη Βάση Επιχειρήσεων
 • ARTY
  Artillery. Πυροβολικό
 • HWY1
  Highway 1. Αυτοκινητόδρομος 1
 • EOD
  Explosive Ordnance Disposal. Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών

Και με βάση αυτά αν μεταφράσουμε την αναφορά έχουμε το παρακάτω:

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤEΣ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Q-WEST ΟΤΙ ΕΝΑ ΑΕΜ (2 Χ ΒΛΗΜΑΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ 130 ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ) ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ 1, ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΕΙ ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΑΕΜ. ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ PE4, ΕΙΧΕ ΟΠΕΣ ΓΙΑ ΦΥΤΙΛΙ ΚΑΙ ΑΚΑΡΙΑΙΟ ΠΥΡΑΓΩΓΟ ΣΧΟΙΝΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ Η ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ. ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΤΟΝ ΑΕΜ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ.

Εδώ βλέπουμε πληθώρα πληροφοριών για τον ΑΕΜ αλλά και το συμβάν. Αρχικά, η βάση Q-West ήταν στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας στο Qayyarah που το χρησιμοποιούσαν οι συμμαχικές δυνάμεις με το όνομα Q-West. Η παρακάτω φωτογραφία είναι από αυτό το αεροδρόμιο.

iraq_ied_17

Στην υπηρεσία Google Maps μπορείτε να δείτε τη συγκεκριμένη στρατιωτική βάση ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Είναι ξεκάθαρο το πόσο κοντά ήταν ο ΑΕΜ από τη βάση Q-West. Τώρα όσων αφορά τον ΑΕΜ, τα βλήματα 130 χιλιοστών έχουν πολύ μεγάλη ποσότητα ισχυρών εκρηκτικών και αν αφαιρεθεί η κεφαλή τους είναι σαν ένα απλό μεταλλικό κιβώτιο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Παράδειγμα τέτοιου (εκπαιδευτικού σε αυτή τη περίπτωση) βλήματος χωρίς τη κεφαλή είναι το παρακάτω.

iraq_ied_18

Εν συνεχεία, η εκρκητική ύλη PE4 που αναφέρεται είναι η Βρετανική ονομασία της πλαστικής εκρηκτικής ύλης C4 (διαβάστε περισσότερα για το C4 εδώ). Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε ένα παράδειγμα από πραγματικό ΑΕΜ με βλήματα 130 χιλιοστών που στη θέση της κεφαλής υπάρχει γέμισμα με πλαστικό εκρηκτικό C4/PE4, συνδεδεμένο με ακαριαίο πυραγωγό σχοινί για την πυροδότηση τους.

iraq_ied_19

Λόγω του άγνωστου πυροδοτικού μηχανισμού και της φυσικής θέσης του ΑΕΜ, δηλαδή της πολύ χαμηλής επικινδυνότητας τραυματισμών, η ομάδα των πυροχτεχνουργών πολύ σωστά εκτέλεσε ελεγχόμενη καταστροφή χωρίς να ρισκάρει τον τραυματισμό κανενός με εξουδετέρωση ή μεταφορά του, ίσως παγιδευμένου, ΑΕΜ σε άλλο σημείο.

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Ιράκ
#Αναφορά #Ιράκ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...