News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Αναφορά Ιράκ #3 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Σε αυτή τη τρίτη αναφορά (πατήστε εδώ για τη πρώτη, και δεύτερη) θα δούμε μία επιχείρηση ελεύθερων σκοπευτών που έλαβε χώρα στις 16 Αυγούστου 2004 στη πόλη Ναζάφ, μία πόλη περίπου 160 χιλιόμετρα Νότια της Βαγδάτης. Είναι μία αναφορά κατηγορίας «Sniper Ops» (Επιχειρήσεις Ελεύθερων Σκοπευτών) με διαβάθμιση SECRET (ΑΠΟΡΡΗΤΟ) και χρώμα ασφαλείας μπλέ, δηλαδή αναφορά πληροφόρησης-ανακοίνωσης φίλιων δυνάμεων.

Προτού δούμε την αναφορά, βλέπετε παρακάτω μία φωτογραφία από το 2011 που είναι τραβηγμένη σε ένα δρόμο της πόλης Ναζάφ στην οποία έγινε το συμβάν που μελετάμε.

iraq_report_02

Ξεκινώντας από τον τίτλο της αναφοράς έχουμε το παρακάτω.

SNIPER ENGAGEMENT BY 11MEU IN NAJAF: 2 EKIA

Σύντομο και περιεκτικό. Ώστε να είναι καλύτερα κατανοητό από όλους τους αναγνώστες, τα στρατιωτικά ακρωνύμια που περιέχονται στον τίτλο είναι τα παρακάτω.

 • 11MEU
  11th Marine Expeditionary Unit. Η 11 Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών
 • EKIA
  Enemy Killed in Action. Εχθρός Σκοτώθηκε στη Μάχη

Και βάση των παραπάνω επεξηγήσεων αν μεταφράσουμε την αναφορά στα Ελληνικά είναι η ακόλουθη.

ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 11 ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΝΑΖΑΦ: 2 ΕΧΘΡΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

Η 11MEU ανήκει στις δυνάμεις άμεσης αντίδρασης των Αμερικάνων Πεζοναυτών και ήταν από τις βασικές μονάδες στις επιχειρήσεις του Ιράκ. Είναι μία μονάδα με δύναμη 2200 στρατιωτών με ικανότητες εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων σε αέρα, γη και νερό ενώ λειτουργεί ως πρώτη μονάδα επέμβασης. Το σύνθημα της μονάδας είναι «Pride of the Pacific» (Υπερηφάνεια για τον Ειρηνικό Ωκεανό) καθώς είχαν εκτελέσει δεκάδες επιχειρήσεις εκεί. Το έμβλημα τους είναι αυτό που βλέπετε εδώ.

iraq_report_03

Το περιεχόμενο της αναφοράς μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη αλλά δεν περιλαμβάνει ακριβείς συντεταγμένες. Ολόκληρη η αυθεντική η αναφορά είναι αυτή.

AT APROX 2110D, 2-7CAV WERE UNDER MORTAR ATTK. THEY CLEARLY IDENTIFIED 2X AIF FORWARD OBSERVERS (FOS)ON A ROOF TOP AND REQUESTED PERMISSION FOR SNIPERS TO ENGAGE. SNIPERS ENGAGED THE FOS RESULTING IN 2X EKIA AT 2148D. N0 CF INJ/DAMAGE.

Ξανά, θα κάνουμε μία σύντομη επεξήγηση των στρατιωτικών συντομεύσεων προτού προχωρήσουμε στην Ελληνική μετάφραση. Οι νέοι όροι που βλέπουμε είναι.

 • APROX
  Approximately. Περίπου
 • D
  Delta Timezone. Ώρα ζώνης Δέλτα είναι η διαφορά +4 ωρών από τη διεθνή UTC (Coordinated Universal Time – Συντονισμένη Διεθνή Ώρα) και συχνά αναγράφεται ως UTC+4 ή +0400
 • 2-7 CAV
  2nd Battalion, 7th Cavalry Regiment. Δεύτερο Τάγμα, Έβδομη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία. Είναι γνωστοί και το το ψευδόνυμο Ghosts (Φαντάσματα)
 • ATTK
  Attack. Επίθεση
 • AIF
  Anti-Iraqi Forces. Αντι-Ιρακινές Δυνάμεις
 • FOS
  Forward Observer. Παρατηρητής Πυροβολικού
 • CF
  Coalition Forces. Φίλιες Δυνάμεις
 • INJ/DAMAGE
  Injured/Damage. Τραυματίες/Ζημιές

Και πρίν δούμε την μεταφρασμένη αναφορά, παρακάτω είναι μία ακόμα πραγματική φωτογραφία ελεύθερου σκοπευτή στη πόλη Ναζάφ από τη Παρασκευή 16 Απριλίου 2004. Βλέπουμε έναν ελεύθερο σκοπευτή του Αμερικανικού Στρατού σε ένα μπλόκο ελέγχου από ένα δρόμο της πόλης.

iraq_report_04

Ας δούμε τώρα την αναφορά μεταφρασμένη στα Ελληνικά με βάση όλες τις παραπάνω επεξηγήσεις και πληροφορίες.

ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΙΣ 21:10 +0400, ΤΟ 2 ΤΑΓΜΑ ΤΗΣ 7 ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ. ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ 2 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΡΑΤΣΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ. ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ ΕΠΕΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 2Χ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ. ΚΑΜΙΑ ΖΗΜΙΑ/ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΦΙΛΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

Παρότι η αναφορά δε δίνει συγκεκριμένες συντεταγμένες (όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου) για την ακριβή τοποθεσία που έγινε αυτό, η αναφορά εστάλει από τις στρατιωτικές συντεταγμένες 38S MA35003959 το οποίο σίγουρα είναι πολύ κοντά στο συμβάν διότι οι αναφορές αυτές πραγματοποιούνται όσο πιο σύντομα γίνεται, ιδανικά σε πραγματικό χρόνο. Οι συντεταγμένες αυτές είναι οι παρακάτω.

iraq_report_05

Και αντιστοιχούν σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης Ναζάφ. Μπορείτε να δείτε που ακριβώς βρίσκεται αυτό στο χάρτη Google Μαps με αυτό το σύνδεσμο.

iraq_report_06

Όπως και στις προηγούμενες αναφορές, ο στόχος αυτής της σειράς δημοσιεύσεων είναι η διάδοση πληροφοριών από πραγματικά στοιχεία μάχης και όχι υποθετικά σενάρια ή σενάρια ασκήσεων. Είναι μία εξαιρετική πηγή γνώσης που πολλές συμμαχικές δυνάμεις ήδη χρησιμοποιούν για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ετοιμότητας των μονάδων τους.

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Ιράκ
#Αναφορά #Ιράκ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...