News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Αναφορά Ιράκ #23 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Αυτή η αναφορά είναι από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2016 και αφορά μία επίθεση από τη τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ήταν μία αιματηρή επίθεση που δίνει μία καλή ιδέα των τακτικών μάχης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στον επεκτατικό τους αγώνα.

Πηγή: Reuters.com

Τη Κυριακή 28 Φεβρουαρίου του 2016 η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έκανε μία μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στη Βαγδάτη. Τις μεσημεριανές ώρες βομβιστές αυτοκτονίας σε μοτοσυκλέτες ξεκίνησαν από τις ελεγχόμενες από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος περιοχές του Αλ-Κάρμα και Φαλούτζα. Όταν έφτασαν στην αγορά Μράιντι στη πόλη Σαντρ, στο κέντρο της Βαγδάτης, πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους γιλέκα τραυματίζοντας πάνω από 100 πολίτες που βρισκόταν στη περιοχή. Είδατε παραπάνω μία σχετική φωτογραφία και μπορείτε να δείτε ακόμα μία εδώ αμέσως μετά την επίθεση.

Πηγή: Reuters.com
Πηγή: Reuters.com

Από αυτή την επίθεση πάνω από 70 άνθρωποι πέθαναν. Οι υποθέσεις των αρχών σύντομα επιβεβαιώθηκαν όταν η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έκανε ανακοίνωση μέσω ιστοσελίδας της που αναλάμβανε την επίθεση. Συγκεκριμένα, η επίθεση στόχευε στο να χτυπήσει τη Σιιτική κοινότητα που είναι και η πλειοψηφία των πολιτών της πόλης Σαντρ. Μεταφρασμένο στα Ελληνικά το μήνυμα που ανάρτησαν ήταν το ακόλουθο.


«Τα σπαθιά μας δε θα σταματήσουν να κόβουν κεφάλια απορριπτικών πολυθεϊστών, όπου και αν βρίσκονται αυτοί»


Πηγή: DailyMail.co.uk
Πηγή: DailyMail.co.uk

Παρότι η παραπάνω επίθεση τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, τα πράγματα είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα από εκείνη την ημέρα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου του 2016 άντρες της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχαν ξεκινήσει μία επιχείρηση ανακατάληψης περιοχών της Βαγδάτης. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση τους είχε ξεκινήσει στη περιοχή Άμπου Γκραίμπ. Μπορείτε να δείτε που ακριβώς βρίσκεται αυτή η περιοχή από τη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία ή ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps.

Πηγή: Google Maps
Πηγή: Google Maps

Η περιοχή αυτή βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Βαγδάτης, δίπλα από το αεροδρόμιο. Δηλαδή, στα σύνορα της επαρχίας Αλ-Ανμπάρ με τη Βαγδάτη. Αυτό δεν ήταν τυχαίο, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχανε όλες τις περιοχές της επαρχίας Αλ-Ανμπάρ από τη κατοχή της και αυτή η επίθεση ήταν μία απεγνωσμένη επεκτατική προσπάθεια στη Βαγδάτη που είναι σημείο κλειδί. Η αιφνιδιαστική επίθεση τους έγινε με ελαφρά όπλα (τυφέκια, πολυβόλα και αντιαρματικές ρουκέτες) και κατάφερε να τους δώσει προσωρινή κυριαρχία στο νεκροταφείο και στη δεξαμενή σιτηρών της περιοχής. Σε αυτή τους την επιχείρηση σκότωσαν 17 άντρες από προσωπικό ασφαλείας που προστάτευε τις εγκαταστάσεις και πέντε μαχητές τους, όλοι ξένων εθνικοτήτων (δηλαδή όχι Ιρακινοί), σκοτώθηκαν. Σε ελάχιστο χρόνο, οι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ μαζί με συμμαχικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και χερσαίες δυνάμεις για να ανακαταλάβουν τα δύο αυτά σημεία σκοτώνοντας τους όλους τους άντρες της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που βρίσκονταν στο σημείο. Ο ακριβής αριθμός δε δόθηκε στη δημοσιότητα αλλά πολλά μεγάλα ΜΜΕ αναφέρουν 30 άντρες.

Πηγή: WSJ.com
Πηγή: WSJ.com

Λίγο μετά από αυτό ο Ταξίαρχος κύριος Σαάντ Μαάν, εκπρόσωπος τύπου της Στρατιωτικής Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βαγδάτης δήλωσε «Η κατάσταση είναι υπό ελέγχο». Ωστόσο, όπως είδαμε η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε και ένα δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση αποτυχίας του πρώτου ώστε να χτυπήσει τη, σχετικά φιλειρηνική, Σιιτική κοινότητα της πόλης Σαντρ.

Πηγή: WSJ.com
Πηγή: WSJ.com

Ο κύριος Σαλάμ αλ-Ζουμπάε, κάτοικος της περιοχής Άμπου Γκραίμπ όπου έγινε η επίθεση έκανε μία δήλωση στην εφημερίδα The Wall Street Journal που δείχνει πιο ζωντανά το τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις πρωινές ώρες, πολύ πριν την επίθεση στην αγορά στη πόλη Σαντρ. Η δήλωση του μεταφρασμένη στα Ελληνικά ήταν η ακόλουθη.


«Όταν εισέβαλαν στο σπίτι μου, μου είπαν ότι είναι από το Ισλαμικό Κράτος και ήρθαν για να μας σώσουν από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Αργότερα, στρατιωτικές δυνάμεις έφτασαν με ελικόπτερα και άρχισαν τη μάχη με τους άντρες του Ισλαμικού Κράτους. Τότε αποφάσισα να φύγω από εκεί μαζί με την οικογένεια μου.»


Ο κύριος Σαλάμ αλ-Ζουμπάε, όταν άκουσε την αντεπίθεση των συμμαχικών και Ιρακινών δυνάμεων έτρεξε με την οικογένεια του σε ένα σημείο ελέγχου τους όπου και τον παρέλαβαν μεταφέροντας τον σε ασφαλές σημείο μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση ανακατάληψης.

Πηγή: ABC.net.au
Πηγή: ABC.net.au

Αυτή η αναφορά μας δείχνει πάρα πολλά τόσο για τη τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σε στρατηγικό επίπεδο όσο και σε τακτικές μάχης που προτιμούν. Επίσης, δείχνει πως η φαινομενικά ασφαλής Βαγδάτη είναι εξίσου ευπαθής σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις με τακτικές ανταρτοπόλεμου. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε πως σύγχρονες μονάδες ταχείας επέμβασης μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα προτού το πρόβλημα διογκωθεί σε επίπεδο που απαιτεί μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις. Σίγουρα πολλά μαθήματα για όλους από αυτή την αναφορά.

Πηγή: TheHawk.in
Πηγή: TheHawk.in

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Ιράκ
#Αναφορά #Ιράκ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...