News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Αναφορά Ιράκ #20 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η αναφορά αυτή είναι από μία επιχείρηση CS (Cordon & Search, Περίμετρος & Έρευνα) από τη περίοδο των μεγάλων μαχών στη Φαλούτζα του Ιράκ το 2004. Έχει αρκετό ενδιαφέρον τόσο ιστορικά όσο και τεχνικά ως αναφορά από μία τόσο θερμή εμπόλεμη ζώνη.

Πηγή: AtlanticSentinel.com

Από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι και το Μάρτιο του 2004 στη περιοχή Φαλούτζα του Ιράκ έγιναν κάποιες από τις μεγαλύτερες μάχες της σύγχρονης ιστορίας. Στη Φαλούτζα υπήρχαν τεράστιες δυνάμεις ανταρτών αλλά και ισχυροί πυρήνες από πολλές ομάδες και οργανώσεις με πιο αξιοσημείωτο αυτό της Αλ-Κάιντα του Ιράκ, που για συντομία αναφέρεται και ως AQI. Συχνά επίσης περιγράφεται και με τα ονόματα Αλ-Κάιντα της Μεσοποταμίας ή Ταζίμ Κουντάτ Αλ-Τζιχάντ φι Μπίλαντ Αλ-Ραφιντάιν, δηλαδή, Οργανισμός-Βάση του Ιερού Πολέμου στη Μεσοποταμία. Η τελευταία γνωστή επίθεση αυτής της οργάνωσης ήταν το 2006 στο Ιράκ. Σήμερα εικάζεται ότι η αρχική οργάνωση έχει διαλυθεί ολοκληρωτικά αλλά μέλη της ίσως να έχουν προσκολληθεί σε άλλες ακραίες Ισλαμικές οργανώσεις.

Πηγή: BusinessInsider.com
Πηγή: BusinessInsider.com

Η αναφορά που θα παρουσιάσουμε εδώ είναι από τη Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου του 2004. Εκείνο το πρωί, έπειτα από πληροφορίες που είχε το πρώτο τάγμα του 504 Συντάγματος Πεζικού των ΗΠΑ από τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οργάνωσε μία επιχείρηση CS (Cordon & Search, Περίμετρος & Έρευνα). Δηλαδή, αποκλεισμός μίας περιοχής-στόχου και εν συνεχεία έρευνα, κυριολεκτικά, πόρτα-πόρτα, σε όλα τα σπίτια της περιοχής. Η έρευνα αυτή έγινε στη περιοχή που βλέπετε στη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία ή ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο από την υπηρεσία Google Maps.

Πηγή: Google Maps
Πηγή: Google Maps

Η ύποπτη περιοχή βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το κέντρο της Φαλούτζα και, σύμφωνα με την αναφορά, είχε έκταση λίγων οικοδομικών τετραγώνων. Αυτού τύπου οι επιχειρήσεις ήταν από τις βασικές αποστολές του Πεζικού αλλά και των Πεζοναυτών στις μάχες της Φαλούτζα. Η επιχείρηση ξεκίνησε αιφνιδιαστικά και επιθετικά στις 08:00 το πρωί και μέσα σε μερικές ώρες είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Πηγή: Army.mil
Πηγή: Army.mil

Σε αυτή την επιχείρηση συνελήφθησαν συνολικά τρεις Ιρακινοί άντρες μέσα στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν τα πολλά ύποπτα αντικείμενα. Συγκεκριμένα, ολόκληρη η λίστα των κατασχεθέντων ύποπτων ευρημάτων από τα σπίτια των τριών συλληφθέντων ήταν η παρακάτω.

 • 210 κεφαλές βλημάτων πυροβολικού 57 χιλιοστών
  Τα βλήματα των 57 χιλιοστών προέρχονταν από αντιαρματικά όπλα. Τέτοια βλήματα διαθέτουν αρκετή εκρηκτική ύλη ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Βλέπετε δύο τέτοιο βλήματα σε αυτή τη φωτογραφία.
  Πηγή: DarkGovernment.com
  Πηγή: DarkGovernment.com
 • 17 κεφαλές βλημάτων πυροβολικού 60 χιλιοστών
  Σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για κεφαλές από οβίδες όλμων οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πυροδοτικοί μηχανισμοί σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Για παράδειγμα, στη Συρία έχουμε δει αυτοσχέδιες βόμβες που είχαν τέτοιους πυροδοτικούς μηχανισμούς πιέσεως. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτό στα άρθρα μας «Αναφορά Συρία #3» και «Αναφορά Συρία #1».
  Πηγή: AR15.com
  Πηγή: AR15.com
 • 34 οπλοβομβίδες κατά προσωπικού
  Όπως είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Τυφέκιο ΑΚ-47» τα τυφέκια ΑΚ-47 με μία επέκταση κάννης μπορούν να δεχθούν διάφορες οπλοβομβίδες. Σε τέτοιες αναφέρεται η αναφορά σε αυτό το σημείο.
  Πηγή: SADefenseJournal.com
  Πηγή: SADefenseJournal.com
 • 1 οπλοβομβίδα αντιαρματική
  Ίδια περίπτωση με το παραπάνω με τη διαφορά ότι η οπλοβομβίδα ήταν σχεδιασμένη για αντιαρματική, και όχι για κατά προσωπικού, χρήση.
  Πηγή: SipseyStreetIrregulars.blogspot.com
  Πηγή: SipseyStreetIrregulars.blogspot.com
 • 1 οπλοβομβίδα καπνογόνα
  Αντίστοιχη με τις παραπάνω αλλά για χρήση ως καπνογόνο.
  Πηγή: Quizlet.com
  Πηγή: Quizlet.com
 • 1 νάρκη κατά προσωπικού
  Η αναφορά δε περιγράφει το μοντέλο αλλά στη περιοχή οι πιο συνηθισμένες νάρκες Κ/Π εκείνη τη περίοδο ήταν οι Ιταλικές Valmara 69 για τις οποίες έχουμε γράψει το άρθρο «VALMARA 69».
  Πηγή: NoLandmines.com
  Πηγή: NoLandmines.com
 • 1 χειροβομβίδα Model 24
  Αυτή είναι μία χειροβομβίδα που αναπτύχθηκε από τη Γερμανία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όπως βλέπετε, τη συναντάμε ακόμα.
  Πηγή: SportsmansGuide.com
  Πηγή: SportsmansGuide.com
 • 10 αντιαρματικές ρουκέτες 62 χιλιοστών
  Αυτό σχεδόν σίγουρα αναφέρεται σε αντιαρματικές ρουκέτες Κινεζικής ή Ρωσικής κατασκευής τύπου RPO-A. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα σε αυτή τη φωτογραφία.
  Πηγή: World.Guns.ru
  Πηγή: World.Guns.ru
 • 2 άδεια βλήματα 155 χιλιοστών
  Τα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών είναι τα πιο συνηθισμένα υλικά στη κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Ακόμα και όταν είναι άδεια, χρησιμοποιούνται ως συσκευασίες για τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
  Πηγή: Riley.Army.mil
  Πηγή: Riley.Army.mil
 • 1 Βρετανικό αντιβαλλιστικό γιλέκο
  Σπάνια βλέπουμε αντάρτες να φέρουν τέτοια θωράκιση αλλά σίγουρα αποτελεί ένα ύποπτο εύρημα σε μία επιχείρηση C&S, ειδικά σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα.
  Πηγή: MilitaryForums.co.uk
  Πηγή: MilitaryForums.co.uk
 • 1 ολοκληρωμένο κύκλωμα πυροδότησης
  Και πάλι, η αναφορά δε περιγράφει λεπτομερώς το είδος του ολοκληρωμένου κυκλώματος πυροδότησης αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν προς τη κατεύθυνση του εργαστηρίου κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
  Πηγή: GMANetwork.com
  Πηγή: GMANetwork.com
 • 1 πιστόλι με 4 γεμιστήρες
  Ακόμα μία φορά, η αναφορά δε μπαίνει σε λεπτομέρειες για το είδος του πιστολιού και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Οι αντάρτες χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά πιστόλια άρα δε μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα από όσα περιλαμβάνει η σχετική αναφορά. Βλέπετε παρακάτω το Ταρίκ, ένα Ιρακινό αντίγραφο του πιστολιού Beretta M1951 που ήταν πολύ διαδεδομένο εκείνη τη περίοδο.
  Πηγή: RockIslandAuction.com
  Πηγή: RockIslandAuction.com
 • 2 ΑΚ-47 με 6 γεμιστήρες
  Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό το τυφέκιο από το άρθρο μας «Τυφέκιο ΑΚ-47». Το ΑΚ-47 είναι το πιο συνηθισμένο τυφέκιο στους αντάρτες του Ιράκ.
  Πηγή: StrikeHardGear.com
  Πηγή: StrikeHardGear.com
 • 1 γεμιστήρα από τυφέκιο ελ. σκοπευτή SVD
  Αντίστοιχα με το ΑΚ-47, το πιο συνηθισμένο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή από τις δυνάμεις των ανταρτών στο Ιράκ είναι το Σοβιετικής προέλευσης, SVD που είναι γνωστό με το ψευδώνυμο Dragunov.
  Πηγή: Dragunov.us
  Πηγή: Dragunov.us
 • 2 φορητοί ασύρματοι iCOM με τους φορτιστές τους
  Και πάλι, παρότι δεν είναι παράνομο αντικείμενο, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα γίνεται σίγουρα ένα ύποπτο εύρημα.
  Πηγή: Skylink.com.ge
  Πηγή: Skylink.com.ge
 • 1 στρατιωτικός χάρτης της Βαγδάτης
  Οι πολίτες του Ιράκ δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιους χάρτες και έτσι αυτό αποτελεί ακόμα ένα ύποπτο εύρημα.
  Πηγή: blog.jameshom.com
  Πηγή: blog.jameshom.com
 • 50 σφαίρες 14.5 χιλιοστών
  Οι σφαίρες διαμετρήματος 14.5 χιλιοστών ή αλλιώς .57 της ίντσας, είναι Σοβιετικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται σε αντιαρματικά πολυβόλα όπως το PTRD που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.
  Πηγή: World.guns.ru
  Πηγή: World.guns.ru
 • 1 ηλεκτρικό κολλητήρι
  Όλο και περισσότερα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι συλληφθέντες κατασκεύαζαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Το ηλεκτρικό κολλητήρι είναι ένα απλό εργαλείο ηλεκτρονικών αλλά σε συνδυασμό με τα παραπάνω μπορούμε να υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούνταν στη κατασκευή πυροδοτικών μηχανισμών.
  Πηγή: e-Shop.gr
  Πηγή: e-Shop.gr
 • 2 κουτιά με μπαταρίες 6V
  Αντίστοιχα με προηγουμένως, σε συνδυασμό με τα παραπάνω αποτελούν ύποπτα ευρήματα. Συχνά τέτοιες μπαταρίες χρησιμοποιούνται ως πηγή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε πυροδοτικούς μηχανισμούς και ηλ. πυροκροτητές.
  Πηγή: eBay.com
  Πηγή: eBay.com
 • 3 ασύρματα χειριστήρια συναγερμού αυτοκινήτων
  Πάρα πολύ συχνά, τέτοιοι πομποί ραδιοσημάτων χρησιμοποιούνται ως ασύρματα μέσα πυροδότησης. Ένα παράδειγμα είχαμε δει στο άρθρο μας «Αναφορά Αφγανιστάν #8».
  Πηγή: Alarmsetc.com
  Πηγή: Alarmsetc.com
 • 1 εξάρτημα διόπτρας νυκτερινής σκόπευσης
  Η αναφορά δε μπαίνει σε μεγαλύτερο βάθος σχετικά με αυτό το εύρημα και έτσι δε μπορούμε να γνωρίζουμε κάτι περισσότερο.
  Πηγή: BHPhotoVideo.com
  Πηγή: BHPhotoVideo.com
 • 1 σταθμό ρύθμισης διόπτρας νυκτερινής σκόπευσης
  Αυτό κάνει το προηγούμενο εύρημα πιο ύποπτο. Αυτοί οι σταθμοί, όπως δηλώνει και το όνομα τους, βοηθούν στη ρύθμιση των μέσων νυκτερινής παρατήρησης και σκόπευσης για τη μέγιστη ακρίβεια.
  Πηγή: QualitySurplus.com
  Πηγή: QualitySurplus.com
 • 1 πιθανή πλάκα βάσης
  Ουσιαστικά, ένα μέταλλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλάκα βάσης σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κοίλου σχήματος. Κάτι παρόμοιο με αυτό που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.
  Πηγή: Defense-Update.com
  Πηγή: Defense-Update.com
 • 1 κόκκινο μπερέ
  Στο Ιράκ κόκκινο μπερέ φοράνε στο πεζικό, στις ειδικές δυνάμεις και τους αλεξιπτωτιστές. Όπως έχουμε πει ήδη αρκετές φορές, μόνο του αυτό το αντικείμενο δεν είναι ενοχοποιητικό αλλά σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω είναι τουλάχιστον ύποπτο.
  Πηγή: Wikipedia.org
  Πηγή: Wikipedia.org
 • Διάφορα έγγραφα με φωτογραφίες του Οσάμα Μπιν Λάντεν και στρατιωτών με όπλα ελ. σκοπευτή και αλεξίσφαιρα
  Και πάλι, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι η περιγραφή που παραθέσαμε.
  Πηγή: AlJazeera.com
  Πηγή: AlJazeera.com
 • 1 CD εκπαίδευσης τρομοκρατών
  Δυστυχώς, τεράστιος όγκος τέτοιων ηλεκτρονικών μέσων ήταν, και πιθανότατα είναι, διαθέσιμος σε αντάρτες μέχρι και σήμερα.
  Πηγή: Flickr.com/photos/ciagov
  Πηγή: Flickr.com/photos/ciagov

Με αυτή την αναφορά βλέπουμε πως φαινομενικά βίαιες επιθετικές επιχειρήσεις φέρνουν στη πραγματικότητα αποτελέσματα. Σίγουρα ο έλεγχος κάθε κτιρίου πόρτα-πόρτα θα δημιουργούσε ένα αρνητικό κλίμα για τις συμμαχικές δυνάμεις καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν αθώοι. Αλλά βασιζόμενοι στα ευρήματα μπορούμε να πούμε ότι η επιχείρηση οδήγησε στον εντοπισμό ενός εργαστηρίου ή δικτύου κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Με δεδομένο ότι πάνω από το 70% των θανάτων συμμαχικών δυνάμεων ήταν αποτέλεσμα επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, η ανακάλυψη ενός τέτοιου δικτύου ήταν υψηλής σημασίας.

Πηγή: Chronicle / Kim Komenich
Πηγή: Chronicle / Kim Komenich

 
Αρ. Αναφοράς: 2LNO-70988832

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Ιράκ
#Αναφορά #Ιράκ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...