News

News

Παρασκευή
Ιούνιος, 2

Αναφορά Ιράκ #2 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Στο προηγούμενο μέρος είδαμε μία παγίδευση με χειροβομβίδα, σε αυτό, βασισμένοι σε μία ακόμα πραγματική αναφορά Αμερικανών στρατιωτών θα δούμε μία άλλη περίπτωση που έλαβε χώρα την 1η Ιανουαρίου 2004 στο Ιράκ. Είναι μία περίπτωση από μη εκραγέντα πυρομαχικά.

Τα μη εκραγέντα πυρομαχικά έχουν δύο κινδύνους, ότι η άγνωστη κατάσταση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα και ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αντάρτες ως εξαρτήματα σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η αναφορά που θα δούμε έχει τον ακόλουθο τίτλο και είναι διαβαθμισμένη ως SECRET (ΑΠΟΡΡΗΤΟ) με κόκκινη χρώμα (το χρώμα ορίζει με τι χρώμα-ένδειξη θα εμφανιστεί το συμβάν στο χάρτη του συστήματος αναφορών στις βάσεις επιχειρήσεων, πρακτικά οι κόκκινες ενδείξεις στο επιχειρησιακό χάρτη υποδεικνύουν συμβάν σχετικό με εχθρικές δυνάμεις).

TF 1-34 AR DISCOVERED A UXO VIC EAST OF AR RAMADI

Προτού μεταβούμε στην ακριβή μετάφραση, εδώ είναι μια γρήγορη επεξήγηση των στρατιωτικών συντομεύσεων του ΝΑΤΟ που διαβάζουμε παραπάνω για όσους δε τα γνωρίζουν.

 • TF
  Task Force. Ειδικό Απόσπασμα
 • AR
  Armed Reconnaissance. Ένοπλη Αναγνώριση
 • UXO
  Un-eXploded Ordnance. Μη Εκραγέντα Πυρομαχικά
 • VIC
  Vicinity. Περιοχή

Οπότε, με απλά λόγια θα μπορούσαμε αν το μεταφράσουμε στα Ελληνικά τον παραπάνω τίτλο ως εξής.

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΝΟΠΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ 1-34 ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΜΗ ΕΚΡΑΓΕΝΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΡΑΜΑΝΤΙ

Συγκεκριμένα, το συμβάν έλαβε χώρα στις στρατιωτικές συντεταγμένες (MGRS) 38S LB576972 όπως μαθαίνουμε από το σύστημα αναφορών και αυτές αντιστοιχούν στις παρακάτω.

iraq_ied_09

Αν βάλουμε αυτές τις συντεταγμένες στην υπηρεσία Google Maps μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα της τοποθεσίας στην οποία έγινε το περιστατικό. Μπορείτε να δείτε την τοποθεσία στο χάρτη μέσω Google Maps ακολουθώντας αυτό τον σύνδεσμο. Παρακάτω είναι μία σχετική δορυφορική φωτογραφία.

iraq_ied_10

Για να έχετε καλύτερη εικόνα της περιοχής, εδώ είναι μία φωτογραφία από τον ίδιο δρόμο κατά το έτος 2006. Είναι χαρακτηριστικό σημείο λόγω του κατεστραμμένου ναού που υπάρχει εκεί.

iraq_ied_14

Στη συνέχεια, αν δούμε ολόκληρη την αναφορά μαθαίνουμε ακριβώς τι έγινε εκείνη την ημέρα (1η Ιανουαρίου 2004) σε αυτό το δρόμο του Ιράκ.

AT 1121 HOURS A/1-34 AR DISCOVERED 14 X 57MM ROUNDS AT LB576972. THE UNIT SECURED THE SITE AND THE 1 BCT TOC NOTIFIED EOD AND DIRECTED D-4 CAV TO ESCORT EOD TO THE SITE. AT 1341 HOURS, THE ROUND WERE REMOVED AND TAKEN TO LB32429611 FOR DESTRUCTION.

Είναι μία ολοκληρωμένη και σύντομη αναφορά που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται. Ξανά, πρίν δούμε την απλοποιημένη Ελληνική μετάφραση, οι νέοι στρατιωτικοί όροι της αναφοράς είναι οι παρακάτω.

 • A/1-35
  Τρόπος αναφοράς ομάδων, η δομή είναι {ομάδα}/{διμοιρία}
 • BCT
  Brigade Combat Team. Ομάδα Μάχης Ταξιαρχίας
 • TOC
  Tactical Operations Center. Κέντρο Τακτικών Επιχειρήσεων
 • EOD
  Explosive Ordnance Disposal. Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών
 • CAV
  Cavalry. Μηχανοκίνητη Μονάδα

Και με βάση αυτά η μετάφραση στα Ελληνικά είναι η ακόλουθη.

ΣΤΙΣ 11:21 Η ΟΜΑΔΑ Α ΤΗΣ ΔΙΜΟΙΡΙΑΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ 1-34 ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ 14 ΒΛΗΜΑΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ 57 ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ LB576972. Η ΟΜΑΔΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤH ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΟΜΑΔΑ 4 ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ D ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΣΤΙΣ 13:41, ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ LB32429611 ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Tα βλήματα 57 χιλιοστών χρησιμοποιούνται κυρίως ως αντι-αρματικά βλήματα πυροβολικού. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα τόσο προωθητικής όσο και ισχυρής εκρηκτικής ύλης ως κύριο γέμισμα στη κεφαλή τους.

iraq_ied_11

Αναμφισβήτητα, 14 τέτοια βλήματα μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές αν πυροδοτηθούν. Επίσης, ανάλογα με την κατάσταση τους οι εκρηκτικές ύλες που περιέχουν μπορεί να έχουν αλλοιωθεί κάνωντας τα ιδιαίτερα επικίνδυνα και ασταθή. Παρακάτω βλέπετε ένα τέτοιο βλήμα κατά τη διαδικασία γεμίσματος ένος κανονιού 57mm/70 στο πλοίο USCG Bertholf.

iraq_ied_12

Και στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε το εσωτερικό από ένα τέτοιο βλήμα (συκγκεκριμένα βλέπουμε ένα 57mm MK 295 Mod 0). Στη βάση του έχει το καψύλιο πυροδότησης, φαίνεται καθαρά η προωθητική μαύρη πυρίτιδα, στη συνέχεια μέσα στο βλήμα υπάρχει μεγάλη ποσότητα ισχυρής εκρηκτικής ύλης (λευκό χρώμα) και τέλος, η κεφαλή του έχει ένα προηγμένο μηχανισμό πυροδότησης πιέσεως.

iraq_ied_14

Από την αναφορά βλέπουμε ότι μέσα σε 2 ώρες και 20 λεπτά τα βλήματα είχαν μεταφερθεί στις στρατιωτικές συντεταγμένες LB32429611. Αυτή είναι μία πάρα πολύ μεγάλη μη κατοικημένη περιοχή σε απόσταση 25.3 χιλιομέτρων Δυτικά από το σημείο όπου βρέθηκαν τα βλήματα 57 χιλιοστών. Βλέπετε τα δύο αυτά σημεία καλύτερα στο παρακάτω χάρτη.

iraq_ied_13

Ήταν μία κλασική περίπτωση UXO (Μη Εκραγέντα Πυρομαχικά) και ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το τι αντιμετωπίζουν οι πυροτεχνουργοί στο σύγχρονο πεδίο μάχης σε καθημερινή βάση.

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Ιράκ
#Αναφορά #Ιράκ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...