News

News

Σάββατο
Σεπτέμβριος, 30

Αναφορά Ιράκ #16 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Σήμερα θα δούμε μία αναφορά από μία αιματηρή επίθεση στο Ιράκ που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2005. Ήταν μία επίθεση από Ισλαμιστές εξτρεμιστές βομβιστές αυτοκτονίας ενάντια σε Ιρακινούς κατοίκους με αποτέλεσμα 4 νεκρούς και 12 τραυματίες.

Πηγή: Agence France-Presse

Για την ακρίβεια, η επίθεση έγινε σε ένα Σιιτικό Μουσουλμανικό τέμενος στη περιοχή Χατζί Αλ-Μπαγιά που βρίσκεται Νοτιοδυτικά από το κέντρο της Βαγδάτης. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο της περιοχής αυτής είτε στην παρακάτω δορυφορική φωτογραφία είτε απευθείας από την υπηρεσία Google Maps ακολουθώντας αυτό τον σύνδεσμο.

Πηγή: Google Maps
Πηγή: Google Maps

Λόγω των πολλαπλών επιθέσεων των εξτρεμιστών Σουνιτών Ισλαμιστών (των πρώτων κυμάτων των εξτρεμιστών που σε συνεργασία με μέλη της Αλ-Κάιντα θα δημιουργούσαν αργότερα το γνωστό ISIS) όλα τα τζαμιά των Σιιτών Μουσουλμάνων είχαν πάντα ένοπλους φρουρούς. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα και στην επόμενη φωτογραφία από τον Οκτώβριο του 2007 έξω από τέμενος της Βαγδάτης στο Ιράκ.

Πηγή: Mahmoud Raouf Mahmoud, Reuters
Πηγή: Mahmoud Raouf Mahmoud, Reuters

Σύμφωνα με μετέπειτα μαρτυρίες από το σημείο της επίθεσης, λίγο πριν τη 13:00 το μεσημέρι, ένα μικρό πράσινο φορτηγάκι σταμάτησε και αποβιβάστηκαν τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού. Ο οδηγός φίλησε, αγκάλιασε και αποχαιρέτησε τα δύο άτομα που φορούσαν και οι δύο ατημέλητα μαύρα ρούχα και κόκκινα τουρμπάνια. Στη συνέχεια, τα δύο αυτά άτομα κινήθηκαν προς το τέμενος που αναφέραμε παραπάνω.

Πηγή: Pfc. Justin Naylor
Πηγή: Pfc. Justin Naylor

Οι φρουροί του τέμενος εντόπισαν γρήγορα την επιθετική κίνηση των υπόπτων που περιγράφηκαν από τους ντόπιους ως «ξένοι άραβες», και άνοιξαν πυρ προς τη κατεύθυνση τους. Οι επιτιθέμενοι έριξαν χειροβομβίδες προς τους φρουρούς και χωρίστηκαν άμεσα. Ο πρώτος πυροδότησε το εκρηκτικό γιλέκο που φορούσε ενώ ο δεύτερος πυροδότησε το δικό του έπειτα από λίγο χρόνο καθώς απομακρύνθηκε περίπου 100 μέτρα πριν τη πυροδότηση.

Πηγή:  PicturesDotNews - Breaking News and Current Affairs
Πηγή: PicturesDotNews – Breaking News and Current Affairs

Η ανάλυση των πυροτεχνουργών έδειξε ότι και τα δύο γιλέκα περιείχαν περίπου 4-6 κιλά πλαστικής εκρηκτικής ύλης PE-4 (αυτό πρακτικά είναι η Βρετανική έκδοση του ευρέως γνωστού C4 για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας «Εκρηκτική Ύλη C4») μαζί με χιλιάδες μεταλλικά σφαιρίδια. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε ένα εκπαιδευτικό εκρηκτικό γιλέκο που βασίζεται σε αυτά που συναντάμε πιο συχνά στο Ιράκ. Αποτελείται από μία εξάρτυση του στρατού του Ιράκ που στις θήκες των γεμιστήρων έχουν τοποθετηθεί πλαστικά εκρηκτικά περιτυλιγμένα με μεταλλικά σφαιρίδια. Εν συνεχεία, τα εκρηκτικά έχουν συνδεθεί με ακαριαίο πυραγωγό σχοινί όπου στην άρκη του είναι προσαρμοσμένος ένας ηλεκτρικός πυροκροτητής. Ο ηλεκτρικός πυροκροτητής συνδέεται σε έναν απλό διακόπτη που όταν πατηθεί θα κλείσει το κύκλωμα με τη μπαταριά που έχει από κάτω του πυροδοτώντας τον πυροκροτητή και κατ’επέκταση το ακαριαίο πυραγωγό σχοινί και το κύριο γέμισμα της πλαστικής εκρηκτικής ύλης.

Πηγή: Explosive Risk Management Ltd.
Πηγή: Explosive Risk Management Ltd.

Εν κατακλείδι, η ταχεία αντίδραση των ένοπλων φρουρών του τέμενος φαίνεται ότι έσωσε τις ζωές πολλών ανθρώπων γιατί αποκάλυψε τις διαθέσεις των επιτιθέμενων και τους ανάγκασε να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά γιλέκα προτού πλησιάσουν αρκετά ώστε να είναι πολύ σοβαρή απειλή. Ο τελικός απολογισμός της επίθεσης ήταν 4 νεκροί, οι δύο εξτρεμιστές Ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας καθώς και οι δύο φρουροί του τέμενος, όπως επίσης και 12 τραυματίες που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τις δύο εκρήξεις.

Πηγή: Associated Press
Πηγή: Associated Press

 
Αρ. Αναφοράς: CDLNO-5283908

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Ιράκ
#Αναφορά #Ιράκ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...