Η αναφορά που θα δούμε εδώ είναι από τέλη του Ιουλίου του 2009 και αφορά μία υπόθεση παράνομης πώλησης οπλισμού (πυραύλων, ρουκετών, κτλ.). Ήταν μία επιτυχημένη επιχείρηση που βασίστηκε σε ομάδες συλλογής πληροφοριών του στρατού των ΗΠΑ.
Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 27 Ιουλίου του 2009 όταν η ομάδα HCT-292 (HUMINT Collection Team, Ομάδα Συλλογής Πληροφοριών από Ανθρώπους) συνέλεξε μία σημαντική πληροφορία από κάποιον πληροφοριοδότη τους. Η πληροφορία ήταν ότι κάποιος γνωστός του κοντά στη περιοχή του Σουκ Αλ Σουγιούκχ είχε κρυμμένα όπλα και είχε ήδη έρθει σε επαφή με κάποιους υποψήφιους αγοραστές. Βλέπετε στη παρακάτω εικόνα τη πόλη αυτή και μπορείτε να τη δείτε και καλύτερα από την υπηρεσία Google Maps ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.
Συγκεκριμένα ο πληροφοριοδότης έκανε αναφορά ότι η συναλλαγή αφορούσε έξι πυραύλους Σκουντ Ρωσικής προέλευσης από την εποχή του Σαντάμ. Βλέπετε έναν τέτοιο πύραυλο στη παρακάτω φωτογραφία.
Πέρα από τους έξι πυραύλους Σκουντ, η συναλλαγή περιελάμβανε έξι ρουκέτες χημικών όπλων Κατιούσα, επίσης Ρωσικής κατασκευής από οπλοστάσια του Σαντάμ και τέλος, περίπου 200 μικρότερου διαμετρήματος ρουκέτες. Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τις ρουκέτες χημικών όπλων Κατιούσα.
Έπειτα από αναλύσεις, η ομάδα HCT-292 κατέληξε ότι πρέπει να είναι σίγουροι ότι η πληροφορία είναι έγκυρη και κανόνισαν μία συνάντηση για να δουν δείγματα από τα όπλα προς πώληση. Αυτό τελικά έγινε τη Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009 στη περιοχή Ντι Καρ όπου τη βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία και επίσης μπορείτε να τη δείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο από την υπηρεσία Google Maps.
Ο πληροφοριοδότης με χρήματα της ομάδας HCT-292 προσποιήθηκε τον αγοραστή και κατάφερε να φέρει στο σημείο συνάντησης μία ρουκέτα χημικών όπλων 122 χιλιοστών (τύπου Κατιούσα), μία ρουκέτα 107 χιλιοστών καθώς και ένα βλήμα πυροβολικού 152 χιλιοστών με εκρηκτική κεφαλή. Βλέπετε ένα παράδειγμα από βλήμα πυροβολικού 152 χιλιοστών με εκρηκτική κεφαλή εδώ.
Η HCT-292 επέστρεψε τη ρουκέτα 107 χιλιοστών στον πληροφοριοδότη καθώς ήταν άδειο βλήμα. Στο σημείο βρίσκονταν επίσης ομάδα πυροτεχνουργών (EOD) που έκαναν έλεγχο στα όπλα για να δουν αν είναι ασφαλή για μεταφορά. Επιπρόσθετα, ο πληροφοριοδότης είπε ότι δε μπορεί να κρατήσει χωρίς πληρωμή για πάνω από 48 ώρες τη χημική ρουκέτα 122 χιλιοστών τύπου Κατιούσα. Όταν η ομάδα HCT-292 ζήτησε να μάθει τι άλλο θα μπορούσε να «αγοράσει» από αυτόν ο ίδιος είπε ότι στη συγκεκριμένη αποθήκη έχει διαθέσιμες πέντε ακόμα χημικές ρουκέτες 122 χιλιοστών τύπου Κατιούσα, πέντε ακόμα ρουκέτες 107 χιλιοστών καθώς και συνολικά 200 εκρηκτικά βλήματα πυροβολικού 152 χιλιοστών.
Οι τιμές που έδωσε ο πληροφοριοδότης ήταν $15000 για κάθε χημική ρουκέτα 122 χιλιοστών τύπου Κατιούσα και $40 για κάθε ένα από τα εκρηκτικά βλήματα πυροβολικού 152 χιλιοστών. Για ασφάλεια η HCT-292 ζήτησε από την ειδική ομάδα της 20th CBRNE Command (20η Διοίκηση Χημικών, Βιολογικών, Ραδιενεργών, Πυρηνικών και Εκρηκτικών Όπλων) να εξουδετερώσει το χημικό γέμισμα της ρουκέτας προτού τη παραδώσει πίσω στο πληροφοριοδότη. Βλέπετε έναν πυροτεχνουργό της 20th CBRNE Command από το Ιράκ στη παρακάτω φωτογραφία.
Η μετέπειτα ανάλυση των πυροτεχνουργών αναφέρει ότι τα δείγματα ήταν από τη δεκαετία του 1980 εκτός των ρουκετών 107 χιλιοστών όπου ήταν σε καλύτερη κατάσταση, δηλαδή τα διακριτικά και η βαφή δεν είχαν ξεθωριάσει τελείως. Η διοίκηση αναφέρει ότι τα όπλα ήταν το πιθανότερο από τις παλιές στρατιωτικές αποθήκες του Σαντάμ (Στρατιωτικές Αποθήκες Αλ Κχαμίσιαχ στο Ιράκ). Εκεί κατέληξαν έπειτα από ανάκριση του πληροφοριοδότη. Επίσης, για τους πυραύλους Σκουντ, σύμφωνα με τις περιγραφές του πληροφοριοδότη οι ομάδες των πυροτεχνουργών κατέληξαν ότι ήταν τρεις SA-3 SAM όπως αυτοί που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.
Λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης οι πυροτεχνουργοί δήλωσαν ότι οι πύραυλοι εδάφους-αέρος SA-3 που ο πληροφοριοδότης θεώρησε πυραύλους Σκουντ είναι χαμηλής επικινδυνότητας. Παρ’όλα αυτά, οι πληροφορίες για το σημείο του οπλισμού και των «πωλητών» δόθηκαν στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
Αρ. Αναφοράς: 20090730173038RPV371057
Αναφορές Ιράκ
#Αναφορά #Ιράκ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα