News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Αναφορά Ιράκ #14 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η αναφορά που θα δούμε εδώ είναι από τέλη του Ιουλίου του 2009 και αφορά μία υπόθεση παράνομης πώλησης οπλισμού (πυραύλων, ρουκετών, κτλ.). Ήταν μία επιτυχημένη επιχείρηση που βασίστηκε σε ομάδες συλλογής πληροφοριών του στρατού των ΗΠΑ.

Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 27 Ιουλίου του 2009 όταν η ομάδα HCT-292 (HUMINT Collection Team, Ομάδα Συλλογής Πληροφοριών από Ανθρώπους) συνέλεξε μία σημαντική πληροφορία από κάποιον πληροφοριοδότη τους. Η πληροφορία ήταν ότι κάποιος γνωστός του κοντά στη περιοχή του Σουκ Αλ Σουγιούκχ είχε κρυμμένα όπλα και είχε ήδη έρθει σε επαφή με κάποιους υποψήφιους αγοραστές. Βλέπετε στη παρακάτω εικόνα τη πόλη αυτή και μπορείτε να τη δείτε και καλύτερα από την υπηρεσία Google Maps ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.

anafora_iraq_14_02

Συγκεκριμένα ο πληροφοριοδότης έκανε αναφορά ότι η συναλλαγή αφορούσε έξι πυραύλους Σκουντ Ρωσικής προέλευσης από την εποχή του Σαντάμ. Βλέπετε έναν τέτοιο πύραυλο στη παρακάτω φωτογραφία.

anafora_iraq_14_03

Πέρα από τους έξι πυραύλους Σκουντ, η συναλλαγή περιελάμβανε έξι ρουκέτες χημικών όπλων Κατιούσα, επίσης Ρωσικής κατασκευής από οπλοστάσια του Σαντάμ και τέλος, περίπου 200 μικρότερου διαμετρήματος ρουκέτες. Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τις ρουκέτες χημικών όπλων Κατιούσα.

anafora_iraq_14_04

Έπειτα από αναλύσεις, η ομάδα HCT-292 κατέληξε ότι πρέπει να είναι σίγουροι ότι η πληροφορία είναι έγκυρη και κανόνισαν μία συνάντηση για να δουν δείγματα από τα όπλα προς πώληση. Αυτό τελικά έγινε τη Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009 στη περιοχή Ντι Καρ όπου τη βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία και επίσης μπορείτε να τη δείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο από την υπηρεσία Google Maps.

anafora_iraq_14_05

Ο πληροφοριοδότης με χρήματα της ομάδας HCT-292 προσποιήθηκε τον αγοραστή και κατάφερε να φέρει στο σημείο συνάντησης μία ρουκέτα χημικών όπλων 122 χιλιοστών (τύπου Κατιούσα), μία ρουκέτα 107 χιλιοστών καθώς και ένα βλήμα πυροβολικού 152 χιλιοστών με εκρηκτική κεφαλή. Βλέπετε ένα παράδειγμα από βλήμα πυροβολικού 152 χιλιοστών με εκρηκτική κεφαλή εδώ.

anafora_iraq_14_06

Η HCT-292 επέστρεψε τη ρουκέτα 107 χιλιοστών στον πληροφοριοδότη καθώς ήταν άδειο βλήμα. Στο σημείο βρίσκονταν επίσης ομάδα πυροτεχνουργών (EOD) που έκαναν έλεγχο στα όπλα για να δουν αν είναι ασφαλή για μεταφορά. Επιπρόσθετα, ο πληροφοριοδότης είπε ότι δε μπορεί να κρατήσει χωρίς πληρωμή για πάνω από 48 ώρες τη χημική ρουκέτα 122 χιλιοστών τύπου Κατιούσα. Όταν η ομάδα HCT-292 ζήτησε να μάθει τι άλλο θα μπορούσε να «αγοράσει» από αυτόν ο ίδιος είπε ότι στη συγκεκριμένη αποθήκη έχει διαθέσιμες πέντε ακόμα χημικές ρουκέτες 122 χιλιοστών τύπου Κατιούσα, πέντε ακόμα ρουκέτες 107 χιλιοστών καθώς και συνολικά 200 εκρηκτικά βλήματα πυροβολικού 152 χιλιοστών.

anafora_iraq_14_07

Οι τιμές που έδωσε ο πληροφοριοδότης ήταν $15000 για κάθε χημική ρουκέτα 122 χιλιοστών τύπου Κατιούσα και $40 για κάθε ένα από τα εκρηκτικά βλήματα πυροβολικού 152 χιλιοστών. Για ασφάλεια η HCT-292 ζήτησε από την ειδική ομάδα της 20th CBRNE Command (20η Διοίκηση Χημικών, Βιολογικών, Ραδιενεργών, Πυρηνικών και Εκρηκτικών Όπλων) να εξουδετερώσει το χημικό γέμισμα της ρουκέτας προτού τη παραδώσει πίσω στο πληροφοριοδότη. Βλέπετε έναν πυροτεχνουργό της 20th CBRNE Command από το Ιράκ στη παρακάτω φωτογραφία.

anafora_iraq_14_08

Η μετέπειτα ανάλυση των πυροτεχνουργών αναφέρει ότι τα δείγματα ήταν από τη δεκαετία του 1980 εκτός των ρουκετών 107 χιλιοστών όπου ήταν σε καλύτερη κατάσταση, δηλαδή τα διακριτικά και η βαφή δεν είχαν ξεθωριάσει τελείως. Η διοίκηση αναφέρει ότι τα όπλα ήταν το πιθανότερο από τις παλιές στρατιωτικές αποθήκες του Σαντάμ (Στρατιωτικές Αποθήκες Αλ Κχαμίσιαχ στο Ιράκ). Εκεί κατέληξαν έπειτα από ανάκριση του πληροφοριοδότη. Επίσης, για τους πυραύλους Σκουντ, σύμφωνα με τις περιγραφές του πληροφοριοδότη οι ομάδες των πυροτεχνουργών κατέληξαν ότι ήταν τρεις SA-3 SAM όπως αυτοί που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

anafora_iraq_14_09

Λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης οι πυροτεχνουργοί δήλωσαν ότι οι πύραυλοι εδάφους-αέρος SA-3 που ο πληροφοριοδότης θεώρησε πυραύλους Σκουντ είναι χαμηλής επικινδυνότητας. Παρ’όλα αυτά, οι πληροφορίες για το σημείο του οπλισμού και των «πωλητών» δόθηκαν στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

anafora_iraq_14_10

 
Αρ. Αναφοράς: 20090730173038RPV371057

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Ιράκ
#Αναφορά #Ιράκ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...