News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Αναφορά Ιράκ #11 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια αλλά και απώλειες μάχη για τις συμμαχικές δυνάμεις έλαβε χώρα στη πόλη του Ραμάντι στο κεντρικό Ιράκ. Μία πόλη απόλυτα ελεγχόμενη από τις δυνάμεις των ανταρτών με ελάχιστους πραγματικά άμαχους κατοίκους. Σε αυτή την αναφορά θα δούμε ένα περιστατικό από αυτή τη πόλη που συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης, 23 Αυγούστου 2005 και κόστισε τη ζωή σε ένα στρατιώτη.

Το συμβάν έγινε στις 12:49 το μεσημέρι της Τρίτης 23 Αυγούστου 2005 σε ένα περίπολο αναγνώρισης από το 172 Σύνταγμα Πεζικού (Ορεινού Αγώνα) και πιο συγκεκριμένα από μία ομάδα μάχης από το πρώτο τάγμα. Βλέπετε το έμβλημα του 172 Συντάγματος Πεζικού των ΗΠΑ παρακάτω που φέρει τη φράση «ASCEND TO VICTORY» (δηλαδή: Άνοδος Μέχρι τη Νίκη).

anafora_iraq_11_02

Το περίπολο κινούνταν στις στρατιωτικές συντεταγμένες 38S LB 3717 9917 που αντιστοιχούν σε αυτό το σημείο όπως μπορείτε να δείτε από την υπηρεσία Google Maps. Επίσης, από τις δορυφορικές φωτογραφίες βλέπετε ότι είναι από τη γειτονιά Ταμίμ, δηλαδή Δυτικά από το κέντρο του Ραμάντι.

anafora_iraq_11_03

Το περίπολο βρίσκονταν στο σημείο ως μέρος μίας αποστολής CMO (Civil-Military Operation, ή στα Ελληνικά, Πολιτική-Στρατιωτική Επιχείρηση) στο Υπουργείο Μεταφοράς που βρίσκεται εκεί. Στις 12:49 και ενώ μέρος της δύναμης της αποστολής έκανε ήδη διανομή στοιχείων δημοσκοπήσεων, δέχθηκαν επίθεση με μόνο 4 βολές ακριβείας από φορητό όπλο κατευθυνόμενες από το Βορρά.

anafora_iraq_11_04

Η ομάδα καλύφθηκε και προσπάθησε να αναγνωρίσει τη θέση του εχθρικού ελεύθερου σκοπευτή αλλά χωρίς επιτυχία. Από την επίθεση ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά και ένας ακόμα πέθανε ακαριαία καθώς η σφαίρα πέρασε από το κενό ανάμεσα από τις αλεξίσφαιρες πλάκες στο σημείο βλέπετε παρακάτω με κόκκινη ένδειξη.

Οι απώλειες μεταφέρθηκαν γρήγορα με οχήματα στο νοσοκομείο εκστρατείας μέσα στο στρατόπεδο Ραμάντι ενώ με ενισχύσεις το 172 Σύνταγμα Πεζικού εγκατέστησε γρήγορα στρατιωτική ζώνη για τον αποκλεισμό και εντοπισμό του ελεύθερου σκοπευτή. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε μία από τις πιο γνωστές ταμπέλες του Αμερικανικού στρατού ακριβώς έξω από τον εν λόγω στρατόπεδο που γράφει «You are leaving Camp Ramadi. Be Alert! Be Vigilant! Come Back Safely» (ή στα Ελληνικά: Φεύγεις από το Στρατόπεδο Ραμάντι. Να είναι σε Επιφυλακή! Να είσαι σε Εγρήγορση! Γύρνα Πίσω με Ασφάλεια).

anafora_iraq_11_06

Όταν η περιμετρική στρατιωτική ζώνη εγκαταστάθηκε, ξεκίνησε η έρευνα σπίτι προς σπίτι για εντοπισμό υπόπτων. Αυτή είναι μία πολύ διαδεδομένη τακτική μάχης στο σύγχρονο πεδίο μάχης που ονομάζεται «Cordon & Search» (Στρατιωτική Ζώνη & Έρευνα).

anafora_iraq_11_07

Από την έρευνα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 15 άντρες σε ηλικία στράτευσης όπως το ορίζουν οι Αμερικανικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούν τον όρο MAM (Military-Aged Male, δηλαδή, Άντρας σε Στρατεύσιμη Ηλικία). Όλοι οι ύποπτοι μεταφέρθηκαν αργότερα στις εγκαταστάσεις κράτησης στο στρατόπεδο Ραμάντι για ανάκριση.

anafora_iraq_11_08

Δε γνωρίζουμε αν ανάμεσα τους βρέθηκε ο ελεύθερος σκοπευτής που αφαίρεσε τη ζωή του Αμερικανού στρατιώτη και τραυμάτισε ακόμα έναν αλλά αυτή η αναφορά είναι ένα καλό παράδειγμα του κινδύνου που υπάρχει σε κάθε είδους επιχείρηση εντός μίας εμπόλεμης ζώνης. Ακόμα και μία επιχείρηση υποστήριξης και ανάπτυξης για τη νέα δημοκρατική κυβέρνηση όπως αυτή που είδαμε εδώ μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε στρατιώτες εφόσον δεν παραμένουν πάντα σε εγρήγορση και επιφυλακή όπως ακριβώς γράφει η ταμπέλα έξω από το στρατόπεδο του Ραμάντι.

anafora_iraq_11_09

Τέλος, ο άτυχος στρατιώτης που έχασε τη ζωή του εκείνο το μεσημέρι του Αυγούστου ήταν ο Αρχιλοχίας Πεζικού κύριος Κρις Σ. Τσάπιν, 39 ετών. Παρακάτω βλέπετε και τη φωτογραφία του.

anafora_iraq_11_10

Αρ. Αναφοράς: 2005-235-182330-0056

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Ιράκ
#Αναφορά #Ιράκ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...