News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Αναφορά Ιράκ #10 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η δέκατη αναφορά αυτής της κατηγορίας είναι από το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2009 σε ένα δρόμο Βορειοανατολικά του αεροδρομίου της Βαγδάτης στο Ιράκ. Ήταν μία ισχυρή επίθεση στις φίλιες δυνάμεις του Ιράκ με αποτέλεσμα 3 νεκρούς και 23 τραυματίες.

Η αναφορά που θα δούμε έγινε από μία ομάδα του Αμερικανικού στρατού, συγκεκριμένα από το 9 Τάγμα, 35 Σύνταγμα Πεζικού «Cacti», 2 Ταξιαρχία. Ήταν μία αναφορά διαβαθμισμένη ως «ΑΠΟΡΡΗΤΗ» (SECRET) με κόκκινη ένδειξη (γνωστό ως Dcolor) στον ηλεκτρονικό επιχειρησιακό χάρτη με τον ακόλουθο σύντομο τίτλο.

(EXPLOSIVE HAZARD) IED EXPLOSION RPT (Vehicle-Borne IED (VBIED)) 2 BN, 35TH BDE, 9TH DIV : 3 ISF KIA 23 ISF WIA

Που μπορούμε εν συντομία να το μεταφράσουμε στα Ελληνικά ως εξής:

(Κίνδυνος Έκρηξης) Αναφορά Έκρηξης ΑΕΜ (ΑΕΜ σε όχημα) 2 Ταξιαρχία, 35 Σύνταγμα, 9 Τάγμα: 3 νεκροί από τις Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας 23 τραυματίες από τις Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας

Αυτή η ομάδα Αμερικανών ενεργούσε σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράκ (ISF – Iraqi Security Forces) και συγκεκριμένα με το 6 Τάγμα του Στρατού του Ιράκ που έχει έδρα στη Βαγδάτη. Επίσης, βλέπουμε ότι η υπόθεση είναι για ένα Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (ΑΕΜ) μεταφερόμενο σε όχημα που είναι γνωστό με τον όρο VBIED (Vehicle-Borne Improvised Explosive Device). Το συμβάν αυτό συνέβει σε αυτό το σημείο (από την υπηρεσία Google Maps) που το βλέπετε και εδώ από δορυφορική φωτογραφία.

anafora_iraq_02

Συνεχίζοντας στο περιεχόμενο της αναφοράς έχουμε τα ακόλουθα περιληπτικά στοιχεία από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

**HOST NATION REPORT**
**CONFIRMED BY US**

MND-B SIGACT #1
MNC-I CCIR # 2, 6
MND-B CCIR #1 6, 25

UNIT: 4/2 SBCT
WHO: 2 BN, 35TH BDE, 9TH DIV (ATTACHED TO 6TH IA DIV)
WHAT : COMPLEX ATTACK W/ SAF, IED
WHERE: 38SMB 31700 89600
WHEN: 281515SEP09

Λόγω της σοβαρότητας του γεγονότος η αναφορά είναι πολύ εκτενής και έτσι ξεκινάει με ένα σύντομο απολογισμό του τι συνέβη το μεσημέρι εκείνης της Δευτέρας του 2009 λίγο έξω από το κέντρο της Βαγδάτης. Στα Ελληνικά και χωρίς τους στρατιωτικούς όρους θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε το παραπάνω κάπως έτσι.

**ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΘΝΟΣ**
**ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ**

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ – ΒΑΓΔΑΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ #1
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΙΡΑΚ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ #2, 6
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ – ΒΑΓΔΑΤΗ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ #1, 6, 25

ΜΟΝΑΔΑ: 4η Ομάδα Μάχης Τάγματος, 2η Μεραρχία Πεζικού
ΠΟΙΟΣ: 2 Ταξιαρχία, 35 Σύνταγμα, 9 Τάγμα (Αποσπασμένο στο 6 Τάγμα του Ιρακινού Στρατού)
ΤΙ: Πολύπλοκη επίθεση με φορητά όπλα, ΑΕΜ
ΠΟΥ: 38SMB 31700 89600
ΠΟΤΕ: 28 Σεπτεμβρίου 2009 15:15

Η 4/2 SBCT (4η Ομάδα Μάχης Τάγματος, 2η Μεραρχία Πεζικού), γνωστή και ως οι «Raiders» είναι μία μονάδα του πεζικού των ΗΠΑ που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις επιχειρήσεις στη Βαγδάτη. Ουσιαστικά συστάθηκε το Φεβρουάριο του 2005 για ακριβώς αυτό το σκοπό, τη συμμετοχή ως ειδική ομάδα πεζικού μάχης στο κέντρο της Βαγδάτης. Εδώ βλέπετε το (ανεπίσημο ακόμα και σήμερα) έμβλημα της μονάδας.

anafora_iraq_03

Και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε με το περιεχόμενο της αναφοράς που μας μεταφέρει σε εκείνο το αιματηρό μεσημέρι του 2009 με τα παρακάτω.

TIMELINE:

THERE WAS A SMALL ARMS ATTACK VIC CECIL ROAD, GHAZALIYAH. A MOTORCYCLE RIGGED WITH AN IED STRUCK A PATROL FROM 2/35/9 IA (RESULTING IN THE DEATH OF THE BN CDR COL. SHAKUR AND ANOTHER IA SOLDIER, WHILE WOUNDING 5 OTHERS). A PATROL WITH COL HAMZA, CDR, GHAZ IP, THAT WAS RESPONDING TO THE VBIED, WAS STRUCK BY A SECONDARY IED IN A CURB THAT RESULTED IN 1 X IA KIA, 18 X IA WIA, AND 5 X IP WIA, INCLUDING COL HAMZA. 4/2 JOC BTL CPT WAS NOTIFIED BY THE 6TH IA G3 OF THE ATTACK. HE OFFERED US ASSISTANCE IN THE FORM OF EOD, MWDS, AND GROUND FORCES BUT WAS TOLD THAT THE SITUATION WAS UNDER CONTROL.

Για ευκολία στους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν όλους τους στρατιωτικούς όρους του ΝΑΤΟ, στα Ελληνικά μεταφρασμένο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ:

Υπήρξε μία επίθεση με φορητά όπλα στη περιοχή του δρόμου Σέσιλ, στο Κχαζάλιαχ. Μία μοτοσυκλέτα εφοδιασμένη με έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό χτύπησε τη περιπολία 2/35/9 των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων (με αποτέλεσμα το θάνατο του διοικητή τάγματος Συνταγματάρχη Σακούρ και ενός ακόμα Ιρανικού στρατιώτη, ενώ τραυμάτισε 5 ακόμα). Μία περιπολία με τον Συνταγματάρχη Χάμζα, διοικητή, στη περιοχή Κχαζάλιαχ, απάντησε στην επίθεση του οχήματος με τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τους χτύπησε ένας δεύτερος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός από το πεζοδρόμιο που είχε αποτέλεσμα 1 x Ιρακινός στρατιώτης να πέσει στη μάχη, 18 x Ιρακινοί στρατιώτες να τραυματιστούν, και 5 x Ιρακινοί Αστυνομικοί να τραυματιστούν, συμπεριλαμβανομένου του Συνταγματάρχη Χάμζα. Ο Λοχαγός του 4/2 ενημερώθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων από τον υποδιοικητή του 6 τάγματος για την επίθεση. Προσέφερε βοήθεια στη μορφή ομάδων πυροτεχνουργών, εκπαιδευμένων σκύλων, και χερσαίων δυνάμεων αλλά του είπαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Αυτή η τραγική επίθεση έφτασε ασφαλώς και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αμέσως, ένα τέτοιο παράδειγμα μπορείτε να βρείτε και εδώ. Ουσιαστικά, αυτή η συντονισμένη επίθεση ήταν κάτι που το συνηθίζουν οι αντάρτες του Ιράκ. Εκτελούν μία μέτριου επιπέδου επίθεση και όταν συνταχθούν πιο ισχυρές δυνάμεις στη περιοχή χρησιμοποιούν κάποιο κρυμμένο ΑΕΜ για τη κυρίως, δεύτερη επίθεση τους.

anafora_iraq_032

Στη συνέχεια έχουμε τις αναλύσεις της ομάδας των πυροτεχνουργών και του αξιωματικού από το κέντρο επιχειρήσεων που στα Αγγλικά είναι:

EOD ASSESSMENT: IA DECLINED US EOD ASSISSTANCE

S2 ASSESSMENT: OVER THE PAST SEVEN DAYS AQI HAS CONDUCTED TWO SIGNIFICANT ATTACKS TARGETING AN NWS COUNCIL MEMBER AND NWS COMMUNITY BUISNESS/LEADER. THE EVENT AGAINST THE NWS WAS A COMPLEX ATTACK OF A HBIED FOLLOWED BY A SECONDARY MAIED AND THE OTHER ATTACK WAS AN IED. BASED ON THE TTP USED AND CURRENT SITEMP THIS IS MOST LIKELY THE GHAZALIYA AQI CELL. WITH TODAYS ATTACK BEING THE THIRD AGAINST A GOI LEADER IN A WEEK, WE EXPECT TO SEE CONTINUED TARGETING OF KEY GOI LEADERS BY THE AQI IOT DESTABILIZE THE GOI AND UNDERMINE THE IA LEGITIMACY.

Και αντίστοιχα, αν τις μεταφράσουμε στα Ελληνικά είναι οι ακόλουθες.

Ανάλυση Πυροτεχνουργών: Ο Ιρακινός Στρατός αρνήθηκε τη βοήθεια των Αμερικανών πυροτεχνουργών

Ανάλυση αξιωματικού κέντρου επιχειρήσεων: Κατά τις τελευταίες επτά ημέρες η Αλ-Κάιντα του Ιράκ είχε οργανώσει δύο σοβαρές επιθέσεις με στόχο ένα μέλος του Συμβουλίου Πυρηνικών Όπλων και τη Βιομηχανική Κοινότητα/Ηγεσία των πυρηνικών όπλων. Το περιστατικό ενάντια στην επιτροπή πυρηνικών όπλων ήταν μία πολύπλοκη επίθεση ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε σπίτι που ακολουθήθηκε από ένα δεύτερο μαγνητικά προσαρμοσμένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και η άλλη επίθεση ήταν αυτοσχέδιος εκρηκτικος μηχανισμός.

Εδώ έχουμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την επίθεση, τόσο ιστορικά όσο και τεχνικού χαρακτήρα. Προτού παμε στο τελευταίο μέρος της αναφοράς ας δούμε τι είναι η Αλ-Κάιντα του Ιράκ, η πιο γνωστή στο ευρύ κοινό ως AQI (Al-Qaeda in Iraq). H AQI ήταν μία τρομοκρατική οργάνωση με ηγεσία από την Αλ-Κάιντα και το Συμβούλιο της Σούρα των Μουτζαχεντίν που πρώτη φορά γνωρίσαμε το 2004. Η έδρα της ήταν το Ιράκ και στον Αραβικό χώρο ήταν γνωστή ως «Τανζίμ κάιντα αλ-τζιχάντ φι πιλέτ αλ-ραφινταϊήν» που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως «Οργανισμός Βάσης Τσιχάντ στη Μεσοποταμία». Αυτή ήταν η σημαία της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης.

anafora_iraq_033

Στη πρώτη γραμμή είναι η Ισλαμική Ομολογία Πίστεως (Σαχάντα) με το χαρακτηριστικό κύκλο από κάτω της. Αυτό που γράφει εκεί είναι: «Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ, ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του». Και οι δύο επόμενες γραμμές γράφουν στα Αραβικά «Οργανισμός Βάσης Τσιχάντ στη Μεσοποταμία». Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση είχε συσταθεί αρχικά το 1999 από το ηγετικό μέλος της Αλ-Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι αλλά το 2004 εμφανίστηκε πρώτη φορά με αυτό το όνομα και αποστολή την κατάληψη του Ιράκ σε τέσσερα στάδια.

  1. Εκδίωξη Αμερικανικών και Συμμαχικών δυνάμεων από το Ιράκ
  2. Δημιουργία Ισλαμικού χαλιφάτου στο Ιράκ
  3. Επέκταση του κύματος τζιχαντιστών στις γειτονικές χώρες
  4. Σύγκρουση με το Ισραήλ

Από το 2006 αυτή η τρομοκρατική οργάνωση έχει ενσωματωθεί στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και συνεχίζει τη δράση της στα στάδια που είχε ορίσει ο Αμπού Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι που τον βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία.

anafora_iraq_034

Τώρα που κάναμε μία πολύ επιφανειακή εισαγωγή στο τι ήταν και είναι η AQI ας δούμε τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που ανέφερε στην ανάλυση του ο αξιωματικός του κέντρου επιχειρήσεων παραπάνω. Σε πολλές περιπτώσεις αλλά κυρίως σε οχήματα, συναντάμε τα λεγόμενα MAIED (Magnetically Attached Improvised Explosive Device) που θα μπορούσαμε στα Ελληνικά να το μεταφράσουμε ως Μαγνητικά Προσαρμοσμένος Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός. Πολλοί αναφέρονται σε αυτά και ως «sticky bombs» (κολλώδης βόμβες) διότι συχνά οι τρομοκράτες τα κολλάνε κρυφά σε οχήματα (κατά κανόνα στους θόλους των ελαστικών ή στο ντεπόζιτο καυσίμων). Σε μερικές περιπτώσεις το κάνουν και εν κινήσει αποσπώντας τη προσοχή της φάλαγγας με κάτι και επιτρέποντας σε ένα μοτοσικλετιστή να πλησιάσει ένα όχημα αρκετά ώστε να κολλήσει ή να πετάξει πάνω του αυτό τον ΑΕΜ. Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορείτε να δείτε στην επόμενη φωτογραφία από το 2012 στο Αφγανιστάν όπου ο Λοχαγός Στρατονομίας κύριος Ντάνιελ Τ. Ρόσοου δείχνει ένα από τα πιο συνηθισμένα σημεία τοποθέτησης τέτοιων ΑΕΜ. Όπως ακριβώς υποδεικνύει και ο Λοχαγός Στρατονομίας κύριος Ντάνιελ Τ. Ρόσοου, σχεδόν πάντα οι ΑΕΜ αυτοί έχουν μηχανισμό πυροδότησης από απόσταση, σε αυτό το παράδειγμα μέσω κινητού τηλεφώνου.

anafora_iraq_035

Κθώς αυτού του τύπου οι ΑΕΜ κατασκευάζονται κατά δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες συνήθως δε διαφέρουν σε τίποτα από ένα οποιοδήποτε άλλο καλά συσκευασμένο ΑΕΜ πέρα του ότι έχουν κολλημένους με κόλλα, μονωτική ταινία ή δεμένους πάνω τους κάποιους ισχυρούς μαγνήτες. Τις περισσότερες φορές για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται μαγνήτες που έχουν αφαιρεθεί από σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία που είναι επίσης από το Αφγανιστάν το 2010.

anafora_iraq_036

Αριστερά βλέπετε δύο μεταλλικά συσκευασμένους ΑΕΜ με κολλημένους μαγνήτες από σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεξιά τους βρίσκονται οι πυροδοτικού μηχανισμοί τους που έχουν αποσυνδεθεί από τους ΑΕΜ. Και οι δύο πυροδοτικοί μηχανισμοί ήταν κολλημένοι στους ΑΕΜ με μονωτική ταινία και τοποθετημένοι μέσα σε αυτοσχέδιες συσκευασίες. Το τελικό απολογισμό της αναφοράς μπορείτε να τον διαβάσετε στη συνέχεια.

SUMMARY:

BDA:
03 X IA KIA
18 X IA WIA,
05 X IP WIA

///CLOSED\290718SEP09

Και το ίδιο στα Ελληνικά:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

ΑΝΑΛΥΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΜΑΧΗΣ:
03 X Ιρακινοί Στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη
18 X Ιρακινοί Στρατιώτες τραυματίστηκαν στη μάχη
05 X Ιρακινοί Αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη μάχη

//ΕΚΛΕΙΣΕ\29 Σεπτεμβρίου 2009 07:18

Αυτή η τρομοκρατική επίθεση κόστισε τη ζωή σε 3 ανθρώπους και τραυμάτισε 23 ακόμα. Η συγκεκριμένη αναφορά δίνει μία καλή εικόνα των τακτικών που χρησιμοποιούν οι οργανώσεις αυτές που στις μέρες μας έχουν αρχίσει να φεύγουν από τα σύνορα του Ιράκ και να επεκτείνονται και στις γύρω περιοχές.

anafora_iraq_037

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Ιράκ
#Αναφορά #Ιράκ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...