News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Αναφορά Αφγανιστάν #8 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Σε αυτή την αναφορά θα δούμε ακόμα μία επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2005 κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, στο Κανταχάρ. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συνδεσμολογία που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον τότε αλλά επίσης, χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Πηγή: Everett, Rex – Lost in Iraq: The Hurt Locker

Τη Τρίτη 29 Μαρτίου του 2005 μία αναφορά από το Ειδικό Απόσπασμα Μπράνκο έφτασε στη διοίκηση. Προτού δούμε την αναφορά αξίζει να πούμε δύο λόγια για το Μεικτό Ειδικό Απόσπασμα Μπράνκο καθώς μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν και συνεχίζει το έργο του.

Πηγή: Oleg Popov, Reuters
Πηγή: Oleg Popov, Reuters

Σήμερα υπό τη διοίκηση του Συνταγματάρχη κυρίου Ρίτσαρντ Πέντερσεν το Μεικτό Ειδικό Απόσπασμα Μπράνκο έχει αποστολή έργα τοπικής ανοικοδόμηση και παροχή ασφαλείας στις δυνάμεις που εργάζονται στα έργα αυτά. Οι περιοχές ευθύνης του αποσπάσματος είναι το Κανταχάρ, το Καλάτ, το Ταρίν Κόουτ και το Λασκάρ Γκαχ στο Αφγανιστάν.

Πηγή: Staff Sgt. Brendan Mackie, dvidshub.net
Πηγή: Staff Sgt. Brendan Mackie, dvidshub.net

Το Μεικτό Ειδικό Απόσπασμα Μπράνκο αποτελείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από δυνάμεις ελαφρού πεζικού και πιο συγκεκριμένα από τις ακόλουθες μονάδες.

 • Το 2 Τάγμα του 5 Συντάγματος Πεζικού της 25 Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ. Βλέπετε το έμβλημα παρακάτω.
  Πηγή: Wikipedia.org
  Πηγή: Wikipedia.org
 • Το 2 Τάγμα του 35 Συντάγματος Πεζικού της 25 Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ. Βλέπετε το έμβλημα παρακάτω.
  Πηγή: Wikipedia.org
  Πηγή: Wikipedia.org
 • Τη 3 Μοίρα της 7 Ταξιαρχίας Πυροβολικού των ΗΠΑ. Βλέπετε το έμβλημα παρακάτω.
  Πηγή: Wikipedia.org
  Πηγή: Wikipedia.org
 • Το 281 Σύνταγμα Πεζικού της Ρουμανίας

Πηγή: The U.S. Army, flickr.com
Πηγή: The U.S. Army, flickr.com

Η αναφορά είχε καταγραφεί με τη στρατιωτική τυποποιημένη μέθοδο SALT. Αυτό το όνομα είναι από τα αρχικά των λέξεων Size (Μέγεθος), Activity (Δραστηριότητα), Location (Τοποθεσία) και Time (Ώρα). Ολόκληρη η αναφορά SALT ήταν η ακόλουθη στην αυθεντική της μορφή στα Αγγλικά.


S: 1X IED
A: IED DISCOVERED
L: 41R QR 453 053
T: 0750Z


Το οποίο με απλά λόγια λέει ότι ένα ΑΕΜ (ή στα Αγγλικά IED) βρέθηκε στις στρατιωτικές συντεταγμένες MGRS 41R QR 453 053 την ώρα 07:50 (ζώνη ώρας Ζούλου, δηλαδή GMT). Το Αφγανιστάν είναι στη ζώνη ώρας GMT+4:30 οπότε σε τοπική ώρα αυτό ήταν 12:20 το μεσημέρι. Το ακριβές σημείο μπορείτε να το δείτε στη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία ή από την υπηρεσία Google Maps ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.

Πηγή: GoogleMaps
Πηγή: GoogleMaps

Όπως βλέπετε είναι λίγο έξω από το Άρκχαντάμπ, δηλαδή Δυτικά από το κέντρο του Κανταχάρ. Η αναφορά αυτή ήταν ωστόσο αποτέλεσμα μίας πληροφορίας που είχε μεταδώσει λίγα λεπτά νωρίτερα η υπηρεσία πληροφοριών του του Αφγανιστάν στο Κανταχάρ, η NDS (National Directorate of Security, Διοίκηση Εθνικής Ασφάλειας) της οποίας το έμβλημα βλέπετε στην επόμενη εικόνα.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Η υπηρεσία πληροφοριών της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, η NDS, είχε ενημερώσει λίγα λεπτά νωρίτερα για την ύπαρξη του ΑΕΜ άντρες του Ειδικού Αποσπάσματος Στιλ που βρίσκονταν στη περιοχή. Το Ειδικό Απόσπασμα Στιλ αμέσως έστειλε μία διμοιρία στρατονομίας με δύναμη 25 αντρών να εγκαταστήσει περιμετρική ασφάλεια και ενημέρωσε το Μεικτό Ειδικό Απόσπασμα Μπράνκο που αναφέραμε παραπάνω.

Πηγή: Staff Sgt. Jason Epperson, army.mil
Πηγή: Staff Sgt. Jason Epperson, army.mil

Οι διμοιρία στρατονομίας αμέσως εντόπισε τον ΑΕΜ και το αναγνώρισε ως τυπική συνδεσμολογία με χρήση συσκευής πυροδότησης «Spider». Δηλαδή ένα πολύ απλό ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα για ασύρματη πυροδότηση ΑΕΜ. Μία από τις πιο συνηθισμένες συνδεσμολογίες μέχρι και σήμερα. Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία ένα εκπαιδευτικό αυτοσχέδιο πυροδοτικό μηχανισμό «Spider» πέμπτης γενιάς.

Πηγή: a-tsolutions.com
Πηγή: a-tsolutions.com

Ο τρόπος λειτουργίας των συσκευών «Spider» είναι αρκετά απλός. Η συσκευή συνδέεται με μία πηγή ρεύματος (μπαταρία), μία κεραία για μεγαλύτερη εμβέλεια προαιρετικά, και τους πυροκροτητές που θα πυροδοτήσουν τον ΑΕΜ. Έτσι όταν ο βομβιστής στείλει το σήμα (συνήθως με κάποια απλή συσκευή ραδιοσυχνοτήτων ή με κινητό τηλέφωνο) που ενεργοποιεί τη συσκευή «Spider», αυτή θα δώσει αρκετό ρεύμα στους ηλεκτρικούς πυροκροτητές ώστε να τους πυροδοτήσει. Βλέπετε μία απλοποιημένη επεξηγηματική διαφάνεια παρακάτω από το ειδικό σχολείο καταπολέμησης ΑΕΜ του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, καθαρά για λόγους ασφαλείας δε θα μπούμε σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά τη κατασκευή αυτού του «Spider».

Πηγή: NATO School
Πηγή: NATO School

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός (ΑΕΜ) ήταν μισο-θαμμένος στην αριστερή άκρη του δρόμου και η συσκευή «Spider» και κάποια από τα καλώδια πυροδότησης του ήταν εμφανή από απόσταση. Οι στρατονόμοι ασφάλισαν τη περιοχή δημιουργώντας περίμετρο ασφαλείας και γρήγορα κάλεσαν ομάδα πυροτεχνουργών (EOD) να πάει στο σημείο.

Πηγή: The Washington Post
Πηγή: The Washington Post

Η ομάδα των πυροτεχνουργών (EOD) έφτασε σύντομα στο σημείο όπου και αναγνώρισε τον ΑΕΜ που αποτελούνταν από ένα άδειο και ανενεργό βλήμα πυροβολικού 122 χιλιοστών Ρωσικής προέλευσης το οποίο οι βομβιστές το χρησιμοποιούσαν σαν συσκευασία για τον ΑΕΜ. Βλέπετε ένα παράδειγμα από τέτοιο βλήμα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: inertproducts.com
Πηγή: inertproducts.com

Το εσωτερικό του άδειου βλήματος πυροβολικού ήταν γεμάτο με σφαιρίδια πλαστικού εκρηκτικού, κάτι που το έχουμε δει σε πολλά ΑΕΜ λόγω της ευκολίας στην αγορά μεγάλης ποσότητας σε χαμηλή τιμή. Βλέπετε ένα παράδειγμα από τέτοια σφαιρίδια στην παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: in-target.co.za
Πηγή: in-target.co.za

Η βάση του βλήματος από όπου είχαν τοποθετηθεί τα εκρηκτικά σφαιρίδια είχε σφραγιστεί με πλαστική μονωτική ταινία και πλαστικές σακούλες. Περίπου στη μέση από το βλήμα στο εσωτερικό του είχε τοποθετηθεί ένας ηλεκτρικός, στρατιωτικού τύπου, πυροκροτητής. Έξω από το βλήμα το καλώδιο πυροδότησης του ηλεκτρικού πυροκροτητή κατέληγε ασφαλώς στη συσκευή «Spider» η οποία αντλούσε την απαιτούμενη ενέργεια από 8 μπαταρίας μεγέθους D. Η συσκευή «Spider» με τις μπαταρίες της ήταν κολλημένες με μονωτική ταινία στο εξωτερικό μέρος του βλήματος.

Πηγή: Tech Sgt. DeNoris A. Mickle, U.S. Air Force
Πηγή: Tech Sgt. DeNoris A. Mickle, U.S. Air Force

Η ομάδα των πυροτεχνουργών αρχικά έκανε προσεκτικό έλεγχο για τον εντοπισμό δευτερεύοντος ΑΕΜ (τελικά δεν υπήρχε). Εν συνεχεία, αποσύνδεσε τις μπαταρίες από τη συσκευή «Spider» και αφαίρεσε από τον ΑΕΜ τον ηλεκτρικό πυροκροτητή. Τέλος, ο ΑΕΜ μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο όπου έγινε εξουδετέρωση με ελεγχόμενη έκρηξη από την ομάδα EOD.

Πηγή: shrapnelgames.com
Πηγή: shrapnelgames.com

 
Αρ. Αναφοράς: 2007-033-005711-0834

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Αφγανιστάν
#Αναφορά #Αφγανιστάν #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...