Σε αυτή την αναφορά θα δούμε ακόμα μία επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2005 κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, στο Κανταχάρ. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συνδεσμολογία που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον τότε αλλά επίσης, χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.
Τη Τρίτη 29 Μαρτίου του 2005 μία αναφορά από το Ειδικό Απόσπασμα Μπράνκο έφτασε στη διοίκηση. Προτού δούμε την αναφορά αξίζει να πούμε δύο λόγια για το Μεικτό Ειδικό Απόσπασμα Μπράνκο καθώς μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν και συνεχίζει το έργο του.
Σήμερα υπό τη διοίκηση του Συνταγματάρχη κυρίου Ρίτσαρντ Πέντερσεν το Μεικτό Ειδικό Απόσπασμα Μπράνκο έχει αποστολή έργα τοπικής ανοικοδόμηση και παροχή ασφαλείας στις δυνάμεις που εργάζονται στα έργα αυτά. Οι περιοχές ευθύνης του αποσπάσματος είναι το Κανταχάρ, το Καλάτ, το Ταρίν Κόουτ και το Λασκάρ Γκαχ στο Αφγανιστάν.
Το Μεικτό Ειδικό Απόσπασμα Μπράνκο αποτελείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από δυνάμεις ελαφρού πεζικού και πιο συγκεκριμένα από τις ακόλουθες μονάδες.
- Το 2 Τάγμα του 5 Συντάγματος Πεζικού της 25 Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ. Βλέπετε το έμβλημα παρακάτω.
Πηγή: Wikipedia.org - Το 2 Τάγμα του 35 Συντάγματος Πεζικού της 25 Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ. Βλέπετε το έμβλημα παρακάτω.
Πηγή: Wikipedia.org - Τη 3 Μοίρα της 7 Ταξιαρχίας Πυροβολικού των ΗΠΑ. Βλέπετε το έμβλημα παρακάτω.
Πηγή: Wikipedia.org - Το 281 Σύνταγμα Πεζικού της Ρουμανίας
Η αναφορά είχε καταγραφεί με τη στρατιωτική τυποποιημένη μέθοδο SALT. Αυτό το όνομα είναι από τα αρχικά των λέξεων Size (Μέγεθος), Activity (Δραστηριότητα), Location (Τοποθεσία) και Time (Ώρα). Ολόκληρη η αναφορά SALT ήταν η ακόλουθη στην αυθεντική της μορφή στα Αγγλικά.
S: 1X IED
A: IED DISCOVERED
L: 41R QR 453 053
T: 0750Z
Το οποίο με απλά λόγια λέει ότι ένα ΑΕΜ (ή στα Αγγλικά IED) βρέθηκε στις στρατιωτικές συντεταγμένες MGRS 41R QR 453 053 την ώρα 07:50 (ζώνη ώρας Ζούλου, δηλαδή GMT). Το Αφγανιστάν είναι στη ζώνη ώρας GMT+4:30 οπότε σε τοπική ώρα αυτό ήταν 12:20 το μεσημέρι. Το ακριβές σημείο μπορείτε να το δείτε στη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία ή από την υπηρεσία Google Maps ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.
Όπως βλέπετε είναι λίγο έξω από το Άρκχαντάμπ, δηλαδή Δυτικά από το κέντρο του Κανταχάρ. Η αναφορά αυτή ήταν ωστόσο αποτέλεσμα μίας πληροφορίας που είχε μεταδώσει λίγα λεπτά νωρίτερα η υπηρεσία πληροφοριών του του Αφγανιστάν στο Κανταχάρ, η NDS (National Directorate of Security, Διοίκηση Εθνικής Ασφάλειας) της οποίας το έμβλημα βλέπετε στην επόμενη εικόνα.
Η υπηρεσία πληροφοριών της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, η NDS, είχε ενημερώσει λίγα λεπτά νωρίτερα για την ύπαρξη του ΑΕΜ άντρες του Ειδικού Αποσπάσματος Στιλ που βρίσκονταν στη περιοχή. Το Ειδικό Απόσπασμα Στιλ αμέσως έστειλε μία διμοιρία στρατονομίας με δύναμη 25 αντρών να εγκαταστήσει περιμετρική ασφάλεια και ενημέρωσε το Μεικτό Ειδικό Απόσπασμα Μπράνκο που αναφέραμε παραπάνω.
Οι διμοιρία στρατονομίας αμέσως εντόπισε τον ΑΕΜ και το αναγνώρισε ως τυπική συνδεσμολογία με χρήση συσκευής πυροδότησης «Spider». Δηλαδή ένα πολύ απλό ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα για ασύρματη πυροδότηση ΑΕΜ. Μία από τις πιο συνηθισμένες συνδεσμολογίες μέχρι και σήμερα. Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία ένα εκπαιδευτικό αυτοσχέδιο πυροδοτικό μηχανισμό «Spider» πέμπτης γενιάς.
Ο τρόπος λειτουργίας των συσκευών «Spider» είναι αρκετά απλός. Η συσκευή συνδέεται με μία πηγή ρεύματος (μπαταρία), μία κεραία για μεγαλύτερη εμβέλεια προαιρετικά, και τους πυροκροτητές που θα πυροδοτήσουν τον ΑΕΜ. Έτσι όταν ο βομβιστής στείλει το σήμα (συνήθως με κάποια απλή συσκευή ραδιοσυχνοτήτων ή με κινητό τηλέφωνο) που ενεργοποιεί τη συσκευή «Spider», αυτή θα δώσει αρκετό ρεύμα στους ηλεκτρικούς πυροκροτητές ώστε να τους πυροδοτήσει. Βλέπετε μία απλοποιημένη επεξηγηματική διαφάνεια παρακάτω από το ειδικό σχολείο καταπολέμησης ΑΕΜ του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, καθαρά για λόγους ασφαλείας δε θα μπούμε σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά τη κατασκευή αυτού του «Spider».
Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός (ΑΕΜ) ήταν μισο-θαμμένος στην αριστερή άκρη του δρόμου και η συσκευή «Spider» και κάποια από τα καλώδια πυροδότησης του ήταν εμφανή από απόσταση. Οι στρατονόμοι ασφάλισαν τη περιοχή δημιουργώντας περίμετρο ασφαλείας και γρήγορα κάλεσαν ομάδα πυροτεχνουργών (EOD) να πάει στο σημείο.
Η ομάδα των πυροτεχνουργών (EOD) έφτασε σύντομα στο σημείο όπου και αναγνώρισε τον ΑΕΜ που αποτελούνταν από ένα άδειο και ανενεργό βλήμα πυροβολικού 122 χιλιοστών Ρωσικής προέλευσης το οποίο οι βομβιστές το χρησιμοποιούσαν σαν συσκευασία για τον ΑΕΜ. Βλέπετε ένα παράδειγμα από τέτοιο βλήμα στην επόμενη φωτογραφία.
Το εσωτερικό του άδειου βλήματος πυροβολικού ήταν γεμάτο με σφαιρίδια πλαστικού εκρηκτικού, κάτι που το έχουμε δει σε πολλά ΑΕΜ λόγω της ευκολίας στην αγορά μεγάλης ποσότητας σε χαμηλή τιμή. Βλέπετε ένα παράδειγμα από τέτοια σφαιρίδια στην παρακάτω φωτογραφία.
Η βάση του βλήματος από όπου είχαν τοποθετηθεί τα εκρηκτικά σφαιρίδια είχε σφραγιστεί με πλαστική μονωτική ταινία και πλαστικές σακούλες. Περίπου στη μέση από το βλήμα στο εσωτερικό του είχε τοποθετηθεί ένας ηλεκτρικός, στρατιωτικού τύπου, πυροκροτητής. Έξω από το βλήμα το καλώδιο πυροδότησης του ηλεκτρικού πυροκροτητή κατέληγε ασφαλώς στη συσκευή «Spider» η οποία αντλούσε την απαιτούμενη ενέργεια από 8 μπαταρίας μεγέθους D. Η συσκευή «Spider» με τις μπαταρίες της ήταν κολλημένες με μονωτική ταινία στο εξωτερικό μέρος του βλήματος.
Η ομάδα των πυροτεχνουργών αρχικά έκανε προσεκτικό έλεγχο για τον εντοπισμό δευτερεύοντος ΑΕΜ (τελικά δεν υπήρχε). Εν συνεχεία, αποσύνδεσε τις μπαταρίες από τη συσκευή «Spider» και αφαίρεσε από τον ΑΕΜ τον ηλεκτρικό πυροκροτητή. Τέλος, ο ΑΕΜ μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο όπου έγινε εξουδετέρωση με ελεγχόμενη έκρηξη από την ομάδα EOD.
Αρ. Αναφοράς: 2007-033-005711-0834
Αναφορές Αφγανιστάν
#Αναφορά #Αφγανιστάν #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα