Πάνω από το 70% των θανάτων και τραυματισμών των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν οφείλονται σε επιθέσεις με Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς (ΑΕΜ). Σε αυτή την αναφορά θα δούμε μία περίπτωση εξουδετέρωσης ΑΕΜ από το 2009 στο Αφγανιστάν.
Το βράδυ της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου 2009, τη παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2010, μία ομάδα από τη 2η Ταξιαρχία του 2ου Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ μαζί με μία ομάδα στρατιωτών του Αφγανικού Στρατού έκαναν πεζή περιπολία στο Νότιο Αφγανιστάν και πιο συγκεκριμένα λίγο έξω από το Γκαρμσίρ. Το ακριβές σημείο μπορείτε να το δείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο από την υπηρεσία Google Maps.
Στις 21:15 ένας Πεζοναύτης της ομάδας με τη κωδική ονομασία PIPEHITTER 2-2 εντόπισε ένα ύποπτο αντικείμενο και γρήγορα αναγνώρισε ότι ήταν ένας ΑΕΜ με ένα μακρύ καλώδιο πυροδότησης. Αμέσως εκλήθη στο σημείο ομάδα πυροτεχνουργών (EOD) και το πεζοπόρο τμήμα έκανε περιμετρική ασφάλεια ώστε η ομάδα των πυροτεχνουργών να μπορέσει να εργαστεί με ασφάλεια.
Σε λίγη ώρα έφτασε η ομάδα των πυροτεχνουργών η οποία εντόπισε τον ΑΕΜ που αποτελούνταν από δύο κίτρινα πλαστικά δοχεία με το κάθε ένα να έχει περίπου 10 κιλά αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης και μεταλλικά θραύσματα στο εσωτερικό του. Για τη πυροδότηση του οι αντάρτες είχαν τοποθετήσει ηλεκτρικούς πυροκροτητές και ένα μακρύ καλώδιο που οδηγούσε σε ένα καλυμμένο σημείο από όπου ο αντάρτης θα έκανε την πυροδότηση διατηρώντας οπτική επαφή με το σημείο.
Η ομάδα των πυροτεχνουργών έκανε έρευνα να δει αν υπάρχουν δευτερεύοντες ΑΕΜ, μία πολύ συνηθισμένη τακτική των ανταρτών στο Αφγανιστάν όπου χρησιμοποιούν έναν ΑΕΜ ως «δόλωμα» για να δολοφονήσουν με έναν δεύτερο πυροτεχνουργούς που εργάζονται στην εξουδετέρωση του πρώτου. Δεν βρέθηκε ωστόσο δευτερεύον ΑΕΜ στη περιοχή και έτσι η ομάδα των πυροτεχνουργών τοποθέτησε τον ΑΕΜ σε ένα ασφαλές σημείο για ελεγχόμενη έκρηξη και τον πυροδότησε για να τον εξουδετερώσει.
Τελικά όλα πήγαν καλά και οι πυροτεχνουργοί έφυγαν αργά το βράδυ, λίγο πριν τη πρωτοχρονιά του 2010, και το πεζοπόρο τμήμα συνέχισε τη περιπολία του. Αυτή η αναφορά δείχνει μία ακόμα φορά τον τεράστιο κίνδυνο των ΑΕΜ στο Αφγανιστάν αλλά και σε όλο τον κόσμο όπως επίσης και το δύσκολο έργο των συμμάχων σε αυτή την ορεινή χώρα της Ασίας.
Αρ. Αναφοράς: 20091231221541RPQ1396633474
Αναφορές Αφγανιστάν
#Αναφορά #Αφγανιστάν #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα