News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Αναφορά Αφγανιστάν #5 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Σε αυτή την αναφορά θα δούμε μία επίθεση Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο του 2008. Είναι μία τόσο μεγάλη μάχη που έμεινε γνωστή ως «Η Μάχη του Σίβαν», το Σίβαν είναι ένα μικρό χωριό στη περιοχή Φαράχ του Αφγανιστάν. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, οι Ταλιμπάν της περιοχής είχαν προετοιμάσει μια τεράστια ενέδρα με δύναμη περίπου 250-300 αντρών.

Από τον Ιούλιο είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός αυτής της επιχείρησης και έπειτα από τρεις εβδομάδες προσεκτικού σχεδιασμού η προετοιμασία είχε ολοκληρωθεί. Όλα είχαν σχεδιαστεί ώστε να ξεκινήσει η αποστολή τη Τετάρτη 6 Αυγούστου όμως λόγω καθυστερήσεων στη διοίκηση αυτό δεν έγινε και η απόφαση έφτασε αργά το απόγευμα της Πέμπτης 7 Αυγούστου. Έτσι, τα ξημερώματα της Παρασκευής 8 Αυγούστου μία ομάδα του 2 Τάγματος της 7 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των ΗΠΑ μαζί με 30 άντρες της Αφγανικής αστυνομίας ξεκίνησαν σε φάλαγγα προς το Σίβαν, στη περιοχή Μπάλα Μπαλούκ στο Φαράχ του Αφγανιστάν από τον αυτοκινητόδρομο 517 και μία δεύτερη ομάδα από το ίδιο Τάγμα Πεζοναυτών προχωρούσαν παράλληλα γύρω από τους πρόποδες του βουνού Σάφαρακ. Η περιοχή Μπάλα Μπαλούκ ήταν γνωστή για έντονη δραστηριότητα δυνάμεων των Ταλιμπάν. Το σημείο μπορείτε να το δείτε από την υπηρεσία GoogleMaps ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Επίσης, στην επόμενη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τον αυτοκινητόδρομο 517 καθώς και το βουνό Σάφαρακ.

anafora_afganistan_02

Η αποστολή τους ήταν αναγνώριση της περιοχής, έλεγχος για ύπαρξη Ταλιμπάν και αν είναι εφικτή τη σύλληψη τους. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ήταν μία συλλογική επιχείρηση σε συνεργασία με την αστυνομία του Αφγανιστάν που είχε λάβει πολλές σχετικές αναφορές για τη περιοχή αυτή. Οι 30 Αφγανοί αστυνομικοί ήταν μέσα σε τέσσερα Ford Ranger υπηρεσιακά οχήματα χωρίς καμία θωράκιση ακριβώς όπως αυτό που βλέπετε εδώ.

anafora_afganistan_03

Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες από τη φάλαγγα στον αυτοκινητόδρομο 517 βρίσκονταν μέσα σε τέσσερα θωρακισμένα οχήματα. Ένα MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected, δηλαδή, Όχημα Ανθεκτικό σε Νάρκες Προστατευμένο από Ενέδρες) στην κεφαλή της φάλαγγας όπως αυτό της φωτογραφίας που βλέπετε στη συνέχεια.

Και πίσω του τρία Humvee, ένα εκ των οποίων με πολυβόλο 50 χιλιοστών σε περιστρεφόμενο πυργίσκο όπως αυτό που βλέπετε παρακάτω.

anafora_afganistan_05

Αυτή ήταν η ομάδα GOLF ONE, η δεύτερη ομάδα των Αμερικανών Πεζοναυτών, η GOLF TWO, κινούνταν επίσης με οχήματα τύπου Humvee με στόχο να εγκαταστήσουν μία ασφαλή διέξοδο στη πρώτη ομάδα σε περίπτωση επίθεσης. Έτσι, Βόρεια του χωριού Σίβαν είχαν εγκαταστήσει αθόρυβα θέσεις μάχης με υποστήριξη όλμου 81 χιλιοστών όπως ο παρακάτω.

anafora_afganistan_13

Οι αστυνομία του Αφγανιστάν αλλά και οι Αμερικανοί Πεζοναύτες ήταν προετοιμασμένοι για μία πιθανή συμπλοκή αλλά αυτό που συνέβη ήταν πέρα από όσα είχαν σχεδιάσει. Την ώρα που η φάλαγγα φτάνει από τα Ανατολικά μέσα στο χωριό Σίβαν παρατηρούν ότι υπάρχει ασυνήθιστη ησυχία. Όταν ολόκληρη η φάλαγγα βρίσκεται μέσα στο χωριό, πάνω στον αυτοκινητόδρομο 517, η αστυνομία του Αφγανιστάν αναφέρει ότι εντόπισε εχθρική κίνηση Βόρεια του χωριού και ανοίγει πυρ. Ξαφνικά, από όλες τις πλευρές εμφανίζονται Ταλιμπάν που βάλουν προς τη φάλαγγα. Ήταν μία καλοστημένη ενέδρα που δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτή και πλέον η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Ουσιαστικά η κατάσταση ήταν περίπου όπως τη βλέπετε στην επόμενη σχηματική αναπαράσταση.

anafora_afganistan_06

Οι αντάρτες γνώριζαν για την επιχείρηση και είχαν διώξει από το χωριό τις γυναίκες και τα παιδιά. Είχαν οργανώσει τη παραπάνω ενέδρα με δύναμη περίπου 300 αντρών και αρκετοί βρίσκονταν πάνω σε κτίρια ενώ άλλοι ήταν κρυμμένοι πίσω από φράχτες από λάσπη που δεν τους διαπερνούσαν τα βλήματα των τυφεκίων μάχης. Από κοντινή απόσταση ένας Ταλιμπάν ακινητοποιεί το MRAP στη κεφαλή της φάλαγγας με μία αντιαρματική ρουκέτα RPG τραυματίζοντας από τα θραύσματα στο πόδι τον πολυβολητή στο πυργίσκο του και αφήνοντας αναίσθητο τον οδηγό του.

anafora_afganistan_07

Το δεύτερο στη φάλαγγα όχημα, ένα Humvee των Πεζοναυτών, προσπάθησε να μετακινηθεί προς τα εμπρός ώστε να φύγει από τη ζώνη θανάτου της ενέδρας και να ανοίξει το δρόμο για τα υπόλοιπα οχήματα αλλά ένας άλλος Ταλιμπάν το ακινητοποίησε με ακόμα μία αντιαρματική ρουκέτα RPG που πέρασε μέσα από το παρμπρίζ του οχήματος και έβαλε φωτιά στο εσωτερικό του χωρίς όμως να εκραγεί. Οι Πεζοναύτες έφυγαν από το όχημα και πήγαν προς τα Ανατολικά για κάλυψη πίσω από το τρίτο Humvee.

anafora_afganistan_08

Οι Πεζοναύτες από το δεύτερο Humvee με τακτική πυρ και κίνησης κινήθηκαν στη συνέχεια προς το MRAP στη κεφαλή της φάλαγγας ώστε να σώσουν τους εγκλωβισμένους τραυματίες. Την ίδια στιγμή, πάντα σε συνεννόηση, το τρίτο Humvee επιχειρεί να κινηθεί μέσα από το χωριό Βόρεια όμως δέχεται μία βροχή από χειροβομβίδες και ακινητοποιείται πολύ γρήγορα. Σχεδόν ταυτόχρονα, τα τρία από τα τέσσερα οχήματα της αστυνομίας του Αφγανιστάν δέχονται αντιαρματικές ρουκέτες RPG και οι αστυνομικοί τα εγκαταλείπουν καλυπτόμενοι στα παράπλευρα χαντάκια. Σε διάρκεια λιγότερη των 10 λεπτών οι Ταλιμπάν είχαν ακινητοποιήσει τη φάλαγγα με πάνω από 15 αντιαρματικές ρουκέτες RPG και εκατοντάδες σφαίρες μικρών όπλων. Ταυτόχρονα, η ομάδα GOLF TWO δε μπορούσε να ρίξει υποστηρικτικές βολές όλμων καθώς υπήρχαν ακόμα πολλές φίλιες δυνάμεις στο κέντρο του χωριού.

anafora_afganistan_09

Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν σε αυτό το στάδιο από κρυμμένες θέσεις μάχης περίπου 100 μέτρα Βόρεια του αυτοκινητοδρόμου επίθεση με βαρέα πολυβόλα και την ίδια στιγμή από τα Δυτικά πεζοί αντάρτες με τυφέκια μάχης άρχισαν να επιτίθενται από απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων. Έπειτα από 20 λεπτά ισχυρών συμπλοκών οι Πεζοναύτες κατάφεραν μαζί με τους τραυματίες να μετακινηθούν πεζοί Ανατολικά, πίσω από τα φλεγόμενα αστυνομικά οχήματα. Οι Ταλιμπάν σε αυτό το σημείο έφυγαν από τα Βόρεια και τα Νότια προς τα Ανατολικά ώστε να προλάβουν τους Πεζοναύτες προτού απομακρυνθούν από τη πόλη. Σε αυτό το σημείο τη κατάσταση σχηματικά θα μπορούσαμε να την αναπαραστήσουμε κάπως έτσι.

anafora_afganistan_10

Όταν οι Πεζοναύτες άρχισαν να απομακρύνονται από τα ακινητοποιημένα οχήματα οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να ανέβουν στο φλεγόμενο Humvee και να του αφαιρέσουν το πολυβόλο 50 χιλιοστών από τον πυργίσκο. Αντιλαμβανόμενοι αυτό οι Πεζοναύτες απομάκρυναν γρήγορα τους Ταλιμπάν από το φλεγόμενο όχημα με χρήση αυτόματου φορητού βομβιδοβόλου 40 χιλιοστών Mark 19 όπως αυτό που βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.

anafora_afganistan_11

Η ομάδα GOLF ONE ενημερώνει τη δεύτερη ομάδα, την ομάδα GOLF TWO, για τη θέση της και έτσι ξεκινάνε οι υποστηρικτικές βολές με τους όλμους 81 χιλιοστών για να περιορίσουν την επίθεση των Ταλιμπάν. Η πρώτη ομάδα έπειτα από πορεία 1.5 χιλιομέτρου φτάνει στο σημείο του αστυνομικού ελέγχου έξω από το χωριό που όμως ήδη είχαν φτάσει και οι Ταλιμπάν και ξεκινούν μία ακόμα μάχη. Χωρίς να χάσουν χρόνο οι Πεζοναύτες βάζουν τους δύο τραυματίες σε ένα αστυνομικό όχημα και τους στέλνουν πίσω στη κοντινότερη προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν τη μάχη. Τα δύο οχήματα με τους τραυματίες δεχόντουσαν πυρά μέχρι και δύο χιλιόμετρα μακριά από το σημείο ελέγχου της αστυνομίας του Αφγανιστάν. Την εξέλιξη τη βλέπετε καλύτερα στην επόμενη σχηματική αναπαράσταση.

anafora_afganistan_12

Οι Πεζοναύτες της ομάδας GOLF ONE συνέχισαν να μάχονται σε αποστάσεις από 100 μέχρι 200 μέτρα. Σύντομα ήρθε ένα τμήμα από μία κοντινή δύναμη ταχείας αντίδρασης και η μάχη συνεχίστηκε για τέσσερις ώρες. Την ίδια στιγμή, η ομάδα GOLF TWO είχε αναγνωρίσει τις θέσεις μάχης των Ταλιμπάν μέσα στη πόλη και ζήτησε εναέρια υποστήριξη. Περίπου μία ώρα αργότερα, ενώ είχε αρχίσει ήδη να σκοτεινιάζει ξεκινάει μία σειρά βομβαρδισμών από μαχητικά αεροσκάφη F-18 των Δυνάμεων Πεζοναυτών εφοδιασμένα με κατευθυνόμενες βόμβες 1 τόνου τύπου BLU-117. Ένα F-18 των Πεζοναυτών που ρίχνει τέτοιου τύπου βόμβες βλέπετε εδώ.

anafora_afganistan_14

Οι Ταλιμπάν είχαν προετοιμαστεί και καταφεύγουν γρήγορα σε αυτοσχέδια καταφύγια που είχαν κατασκευάσει για τέτοιες περιπτώσεις. Καθώς η νύχτα έπεφτε, οι χερσαίες μάχες συνεχίζονταν και η ομάδα GOLF TWO συνέχιζε τις βολές πυροβολικού με όλμους 81 χιλιοστών και αργά το απόγευμα έγιναν τρεις ακόμα βομβαρδισμοί από μαχητικά αεροσκάφη F-18 με κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες 1 τόνου BLU-117. Οι Ταλιμπάν συνέχισαν να πολεμούν αλλά όσο πλησίαζε η νύχτα με όλο και με μικρότερη ένταση.

anafora_afganistan_15

Αργά τη νύχτα οι αντάρτες σχεδόν σταμάτησαν τις επιθέσεις και οι Πεζοναύτες μπόρεσαν να πάνε πίσω στα κατεστραμμένα οχήματα στο κέντρο του χωριού και να πάρουν τον οπλισμό χωρίς να δεχθούν καμία επίθεση. Το χάραμα η δεύτερη ομάδα, GOLF TWO, εντόπισε μία φάλαγγα ανεφοδιασμού των Ταλιμπάν να φτάνει από το Βορρά. Ήταν πολλά οχήματα, κυρίως ημιφορτηγά και φορτηγά με δύναμη περίπου 100 αντρών. Οι Πεζοναύτες ξεκινούν άμεσα επίθεση προς τη φάλαγγα ανεφοδιασμού των Ταλιμπάν.

anafora_afganistan_16

Η πρώτη ομάδα Πεζοναυτών, η GOLF ONE, προχωράει ξανά προς το χωριό ξεκινώντας μία ταυτόχρονη επίθεση με τους Ταλιμπάν που βρίσκονται ακόμα εκεί. Οι Ταλιμπάν από τη φάλαγγα ανεφοδιασμού σταματούν και στήνουν όλμους 81 χιλιοστών αλλά η δεύτερη ομάδα των Πεζοναυτών, GOLF TWO, τους εντοπίζει έγκαιρα και τους καταστρέφει με βολές πυροβολικού αν και ήδη οι Ταλιμπάν είχαν καταστρέψει ένα όχημα Humvee χωρίς καμία όμως απώλεια ή τραυματισμό. Μετά από περίπου μία ώρα ανταλλαγής πυρών οι δυνάμεις των Ταλιμπάν είχαν εξασθενίσει και άρχισαν να υποχωρούν.

anafora_afganistan_17

Η μάχη είχε τελειώσει. Έπειτα από συνολικά 16 ώρες σχεδόν ασταμάτητων συμπλοκών ανάμεσα στους Πεζοναύτες και τους Ταλιμπάν η μάχη είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία. Είναι η μέχρι σήμερα μεγαλύτερη σε διάρκεια μάχη που έχει δώσει πότε το 2 Τάγμα της 7 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των ΗΠΑ και μία τεράστια επιτυχία για το Σώμα Πεζοναυτών. Η μάχη ολοκληρώθηκε με επιτυχία με μόλις δύο τραυματίες από τη πλευρά των Πεζοναυτών (τον οδηγό και τον πολυβολητή του MRAP) και περίπου 150 απώλειες από τη πλευρά των Ταλιμπάν. Η μάχη αυτή χρησιμοποιείται ως παράδειγμα σωστής εκτέλεσης διαδικασιών ταχείας αντίδρασης και τακτικών μάχης. Οι τακτικές των Πεζοναυτών κατάφεραν να ανατρέψουν μία θανατηφόρα ενέδρα με τρομερή ισχύ πυρός σε μία αντεπίθεση με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Κλείνοντας, βλέπετε μία φωτογραφία από τη μάχη αυτή, συγκεκριμένα από τη δεύτερη σειρά βομβαρδισμών από τα αεροσκάφη F-18 των Αμερικάνων Πεζοναυτών.

anafora_afganistan_18

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Αφγανιστάν
#Αναφορά #Αφγανιστάν #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...