News

News

Δευτέρα
Δεκέμβριος, 11

Αναφορά Αφγανιστάν #4 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία αρκετά διαφορετική ανάλυση. Αντί να δούμε λεπτομερειακά μία αναφορά από το πόλεμο του Αφγανιστάν, θα κάνουμε ανάλυση ενός περιστατικού από τακτικής αλλά και στρατηγικής άποψης. Θα δούμε πως μία ομάδα Αμερικανών Πεζοναυτών με χρήση σωστών τακτικών ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της σε μία περιοχή ελεγχόμενη από ισχυρές δυνάμεις ανταρτών Ταλιμπάν.

Είναι Δεκέμβριος του 2008 και βρισκόμαστε σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Βασίρ στη περιφέρεια του Χελμάντ. Το σημείο αυτό στο όποιο έλαβε χώρα το περιστατικό το βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία αλλά και στην υπηρεσία Google Maps ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.

anafora_aghanistan_02

Η περιοχή αυτή ελέγχονταν από ισχυρές δυνάμεις Ταλιμπάν και έτσι αποφασίστηκε η αποστολή που θα δούμε εδώ. Μία χερσαία δύναμη ενισχυμένης ομάδας αναγνώρισης από το 2 Τάγμα της 7 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των ΗΠΑ θα πήγαινε μέσα σε αυτή τη περιοχή για συλλογή πληροφοριών από τους κατοίκους. Στόχος ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους Ταλιμπάν στη περιοχή. Η 7 Ταξιαρχία Πεζοναυτών έπαιξε τεράστιο ρόλο σε τέτοιου τύπου επιχειρήσεις στο πόλεμο του Αφγανιστάν. Παρακάτω βλέπετε το έμβλημα της μονάδας που έχει τη φράση «Ready for anything, counting on nothing» (Έτοιμοι για όλα, δε βασιζόμαστε σε τίποτα).

anafora_aghanistan_03

Λίγο καιρό πριν, οι Βρετανικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις των ανταρτών στη περιοχή και να εγκαταστήσουν και τοπική διοίκηση με αστυνομικό τμήμα. Όμως, όσο μειωνόντουσαν οι περιπολίες οι Ταλιμπάν εκτελούσαν επιθέσεις με αποτέλεσμα να αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο της περιοχής. Ο στόχος ήταν ένα μικρό χωριό Ανατολικά του Βασίρ που ονομάζεται Ντούζνο και το μπορείτε να το βρείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο από την υπηρεσία Google Maps. Στην επόμενη εικόνα βλέπετε με κόκκινο χρώμα το Ντούζνο και με μπλε το Βασίρ.

anafora_aghanistan_04

Οι Πεζοναύτες γνωρίζοντας τις τακτικές των Ταλιμπάν αλλά και τις ισχυρές δυνάμεις που έχουν στη περιοχή ακολούθησαν ένα σχέδιο αρκετά ευφυές. Ήθελαν να κάνουν τους Ταλιμπάν να πιστέψουν ότι στόχος τους είναι το κέντρο του Βασίρ και ότι απλώς θα περνούσαν μέσα από το Ντούζνα. Έτσι ο μεγαλύτερος αριθμός των εχθρικών δυνάμεων θα βρίσκονταν στο Βασίρ και όχι στο Ντούζνα όπου θα γίνονταν η επιχείρηση συλλογής πληροφοριών. Ας δούμε πως ακριβώς το κατάφεραν αυτό αναλύοντας βήμα προς βήμα την απόκτηση ελέγχου στο χωριό Ντούζνα.

anafora_aghanistan_05

Οι Πεζοναύτες φτάνουν από τα Νότια περίπου 500 μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο. Εκεί δύο ομάδες δύναμης 15 πεζοναυτών έκαστη που έφτασαν στο σημείο με οχήματα Hummer κατεβαίνουν και συνεχίζουν πεζοί. Η μία ομάδα Δυτικά από το κάτω (Νότιο) μέρος του χωριού και η δεύτερη Βορειοανατολικά προς τον αυτοκινητόδρομο.

anafora_aghanistan_07

Σε αυτό το σημείο οι Ταλιμπάν που είχαν ήδη μεταφερθεί προς το Βασίρ φοβούμενοι μία επερχόμενη επίθεση είχαν παρατηρήσει μόνο την ομάδα που κινούνταν Βορειοανατολικά προς τον αυτοκινητόδρομο. Έτσι έλαβαν θέσεις μάχης στα κεντρικά σημεία του χωριού ώστε να στήσουν μία ενέδρα στους Πεζοναύτες. Η στρατηγική των ανταρτών ήταν να αποκόψουν τους Πεζοναύτες από τη πρόσβαση στο δρόμο. Μία ενέδρα ανάμεσα από τους Πεζοναύτες και τον αυτοκινητόδρομο φαίνονταν σαν ιδανική τακτική.

anafora_aghanistan_08

Η τακτική που είχαν σχεδιάσει οι Πεζοναύτες ήταν συνοδευτικά-αιφνιδιαστικά πυρά από τη Νότια ομάδα που δεν είχε εντοπιστεί από τους αντάρτες και αποκοπή των ανταρτών από αντεπίθεση από τα Ανατολικά με μεγάλη ισχύ πυρός. Οπότε, καθώς η πρώτη ομάδα έρχεται σε εμπλοκή με τους αντάρτες στο κέντρο του χωριού, η δεύτερη κινείται Δυτικά, στα πλευρά των ανταρτών και ταυτόχρονα τα οχήματα Hummer που διαθέτουν πολυβόλα 50 χιλιοστών κινούνται Βόρεια προς τον αυτοκινητόδρομο όπως βλέπετε παρακάτω.

anafora_aghanistan_09

Με τακτική πυρ και κίνησης η πρώτη ομάδα κινείται προς την άγνωστη προς τους Ταλιμπάν ομάδα στα Δυτικά. Εκεί, οι δύο ομάδες ενώνονται και έχοντας πλέον πλήρη επίγνωση των θέσεων μάχης των ανταρτών ζητούν υποστήριξη από επιθετικά ελικόπτερα στο μέτωπο της ενέδρας των Ταλιμπάν ενώ οι ίδιοι ξεκινούν επίθεση από τα Δυτικά για να αποτρέψουν τους αντάρτες να επιστρέψουν στο Βασίρ και να φέρουν ενισχύσεις.

anafora_aghanistan_10

Καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών αποδυναμώνονται και γνωρίζοντας ότι είναι αποκλεισμένοι προς τα Δυτικά αποφασίζουν να εκτελούσουν αιφνιδιαστική αντεπίθεση. Δύο ομάδες των Ταλιμπάν φεύγουν και προσπαθούν απαρατήρητες να χτυπήσουν τους Πεζοναύτες στα μετόπισθεν. Ωστόσο, οι Πεζοναύτες είχαν ήδη προβλέψει αυτό το σενάριο γνωρίζοντας το τρόπο δράσης των ανταρτών και στην Ανατολική πλευρά έχουν κάλυψη με μεγάλη ισχύ πυρός από τα πολυβόλα 50 χιλιοστών των οχημάτων Hummer.

anafora_aghanistan_11

Παρότι οι αντάρτες υπερτερούσαν σε αριθμό και είχαν δυνατότητα πολύ μεγαλύτερων δυνάμεων, η στρατηγική των Αμερικάνων Πεζοναυτών αποδείχθηκε πολύ σωστή. Επίσης, από την εμπειρία των τακτικών των Ταλιμπάν έγινε πολύ σωστή πρόβλεψη της αντεπίθεσης τους στα μετόπισθεν και γρήγορα εξουδετερώθηκε και αυτός ο κίνδυνος. Το παραπάνω είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα καλής στρατηγικής που εκτελέσθηκε με εξίσου καλές τακτικές μάχης και έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια οι Πεζοναύτες είχαν αρκετό χρόνο για τη συλλογή πληροφοριών από τους κατοίκους και την έξοδο από το χωριό Ντούζνα με ασφάλεια. Τέλος, βλέπετε δύο επιθετικά ελικόπτερα AH-1 SuperCobra των Πεζοναυτών ακριβώς όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο περιστατικό που περιγράψαμε.

anafora_aghanistan_12

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Αφγανιστάν
#Αναφορά #Αφγανιστάν #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...