News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Αναφορά Αφγανιστάν #10 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η αναφορά που θα δούμε σήμερα είναι από το 2007 και ελπίζουμε να προσφέρει στον αναγνώστη περισσότερες πληροφορίες για το τρόπο διαχείρισης των πληροφοριών για απειλές σε εμπόλεμη κατάσταση. Η αναφορά είναι σχετική με μία πληροφορία που είχαν οι Αμερικανικές δυνάμεις για κάποιες βομβιστικές επιθέσεις στη Καμπούλ, τη πρωτεύουσα του Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2007.

Πηγή: FourWinds10.net

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου του 2007 φτάνει στην Αμερικανική διοίκηση της Καμπούλ ένα απόρρητο INTSUM (Intelligence Summary, Περίληψη Πληροφορίας) σήμα με αριθμό 183-07 που προέρχονταν από υπηρεσίες πληροφοριών του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ. Η περίληψη ήταν σχετική με δράση της Αλ Κάιντα και ξένων μαχητών και πρακτικά ήταν μία προειδοποίηση για επικείμενη βομβιστική επίθεση με όχημα, δηλαδή με SVBIED (Suicide Vehicle-Borne Improvised Explosive Device, Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός σε Όχημα Αυτοκτονίας) όπως είναι ευρέως γνωστό. Βλέπετε ένα απλό SVBIED στην επόμενη φωτογραφία το οποίο ήταν καλυμμένο με ένα ξύλο στη καρότσα ενός αγροτικού οχήματος και η πυροδότηση του γίνονταν με διακόπτη που βρίσκονταν στη θέση του οδηγού.

Πηγή: Entopia.org.za
Πηγή: Entopia.org.za

Ολόκληρο το μήνυμα των μυστικών υπηρεσιών του Αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης αν το μεταφράσουμε στα Ελληνικά ήταν το ακόλουθο:


«3 τρομοκράτες αυτοκτονίας της Αλ-Κάιντα εξοπλισμένοι με εκρηκτικά γιλέκα, έλαβαν διαταγές να μπουν στη Καμπούλ στις 29 Ιουνίου του 2007. Δύο από αυτούς έχουν αποστολή την διενέργεια επιθέσεων αυτοκτονίας σε ένα λεωφορείο μεταφοράς του Εθνικού Αφγανικού Στρατού και αστυνομίας (μάλλον στη κεντρική πύλη) και ο τρίτος θα εκτελέσει επίθεση αυτοκτονίας στις συμμαχικές δυνάμεις στη περιοχή Πολ-ε-Τσάρκχι. Οι βομβιστές αυτοκτονίας έχουν ηλικίες από 14 μέχρι 15 ετών. Δουλεύουν κάτω από τη καθοδήγηση του αδελφού του Ιζμαράι, του Κάρι Μπαρίαλ. Τέλος.»


Σε κάποιους αναγνώστες ίσως να τους κάνει εντύπωση η ηλικία των βομβιστών αυτοκτονίας αλλά όσοι έχουν εμπειρία από το χώρο αυτό γνωρίζουν ότι αυτό είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ακόμα και με μικρότερης ηλικίας μαχητές. Ο κύριος λόγος είναι ότι είναι πιο εύκολα θύματα Ισλαμικής προπαγάνδας με πολύ μεγαλύτερο φανατισμό. Όπως πολλοί ήδη αναγνωρίζουν, ο Κάρι Μπαρίαλ ήταν ένα ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν για τον οποίο οι ΗΠΑ έδιναν και αμοιβή $20.000 για όποιον τον φέρει νεκρό ή ζωντανό εκείνη τη χρονιά. Επίσης, ήταν και διοικητής μίας ένοπλης ομάδας της Χίζμπ-η-Ισλάμι. Η Χίζμπ-η-Ισλάμι είναι μία οργάνωση που πολέμησε τη Σοβιετική Ένωση και πλέον θεωρείται πολιτικό κόμμα στο Αφγανιστάν αν και έχει ισχυρή ένοπλη δράση σε όλους του πολέμους της χώρας. Το επίσημο έμβλημα της Χίζμπ-η-Ισλάμι είναι αυτό που βλέπετε στη παρακάτω εικόνα.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Στο πόλεμο με τις ΗΠΑ, ο Κάρι Μπαρίαλ που ζούσε στη περιφέρεια Καπίσα του Αφγανιστάν δημιούργησε μία επαναστατική οργάνωση με στενές επαφές με την Αλ-Κάιντα που αποτελούνταν από 150-200 άντρες και κυρίως ασχολούνταν με τη μεταφορά όπλων, εκρηκτικών και πυρομαχικών για την Αλ-Κάιντα στα σύνορα του Πακιστάν καθώς επίσης και στη στρατολόγηση και εκπαίδευση βομβιστών αυτοκτονίας. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 όπου ένα συμμαχικό αεροσκάφος έπειτα από ακριβείς πληροφορίες τον εξουδετέρωσε, ο Κάρι Μπαρίαλ είχε εκτελέσει πολλές μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις, κατά κανόνα με βομβιστές αυτοκτονίας. Η σχετική αναφορά του ΝΑΤΟ τον περιγράφει ως «ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν συνεργαζόμενος με την Αλ-Κάιντα». Και τώρα που κάναμε μία σύντομη αναφορά στον Κάρι Μπαρίαλ μπορούμε να προχωρήσουμε με την αναφορά.

Πηγή: Jascha Viehstädt, Photo Sphere - Nov 2014, Kabul
Πηγή: Jascha Viehstädt, Photo Sphere – Nov 2014, Kabul

Οι τοπικές δυνάμεις άμεσα ξεκίνησαν τις ειδικές επιχειρήσεις αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών με τα παραπάνω στοιχεία. Σύντομα, έφτασε από το G2 (το γνωστό δεύτερο γραφείο ή γραφείο πληροφοριών στην Ελληνική ορολογία) του Πενταγώνου μία νέα ενημέρωση για τη προηγούμενη πληροφορία η οποία ήταν αποτέλεσμα ανακρίσεως υπόπτων άρα εικάζεται ότι προέρχεται από τη CIA χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Η ενημέρωση μεταφρασμένη στα Ελληνικά ήταν η ακόλουθη.


«Ο Ιζμαράι (ή Εζμαράι) θα είναι ένας από τους αρχηγούς των Ταλιμπάν στη κοιλάδα Ταγκάμπ. Θα αναφέρεται, επίσης, ως ο αδερφός του Κάρι Μπαρίαλ, του γνωστού διοικητή των Ταλιμπάν στη Ταγκάμπ. Δε θα είναι περίεργο αν ο Κάρι Μπαρίαλ θα είναι ένας από τους εγκέφαλους πίσω από αυτές τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Σε αναφορά του αξιωματικού πληροφοριών της τοπικής διοίκησης από της 30 Ιουνίου του 2007, εκδόθηκε μία αρκετά παρόμοια προειδοποίηση απειλής. Σύμφωνα με την Αφγανική Υπηρεσία Πληροφοριών, οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ηλικίας 14 έως 15 ετών υπό τη διοίκηση του Αμπού Σουλεϊμάν (Άραβας) θα έχουν εισέλθει στη πόλη Μπάντρ Αμπάντ της περιοχής Ταγκάμπ στη περιφέρεια Καπίσα. Ένας από αυτούς έχει διαταχθεί να εκτελέσει επίθεση αυτοκτονίας ενάντια στο κυβερνήτη της Καπίσα και οι άλλοι δύο έχουν μπει στη πόλη της Καμπούλ για επιθέσεις σε Αφγανικές και Συμμαχικές δυνάμεις.»


Πηγή: Jacksonville.com
Πηγή: Jacksonville.com

Βλέπουμε πως η ποιότητα και ακρίβεια των πληροφοριών είναι σαφώς καλύτερη από την αρχική προειδοποίηση σε αυτή την ενημέρωση. Για τη περίπτωση που κάποιος δε το γνωρίζει, ο Αμπού Σουλεϊμάν ο Άραβας είναι από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της Αλ-Κάιντα. Είναι παντρεμένος με μία από τις κόρες του Οσάμα Μπιν Λάντεν και για χρόνια ήταν ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης με ένα βαρύ «βιογραφικό» στην οργάνωση. Όλοι τον έχετε δει στο βίντεο της Αλ-Κάιντα έπειτα από την επίθεση στου δίδυμους πύργους ενώ είναι και ο εγκέφαλος για εκατοντάδες επιθέσεις της οργάνωσης σε ΗΠΑ, Ιράκ, Αφγανιστάν, Τουρκία, Ιράν, Κουβέιτ και άλλες χώρες. Το Φεβρουάριο του 2013 συνελήφθη από Ιορδανούς στρατιώτες στο Αμάν της Ιορδανίας και εκδόθηκε στις ΗΠΑ όπου στις 26 Μαρτίου του 2014 καταδικάστηκε σε ισόβια με τη κατηγορία «συνωμοσία για δολοφονία Αμερικανών και παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης σε τρομοκράτες». Βλέπετε μία φωτογραφία του παρακάτω δίπλα από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πηγή: AlJazeera.com
Πηγή: AlJazeera.com

Όταν εμπλέκονται τέτοια ονόματα η στρατιωτική αλλά και η πολιτική ηγεσία δε θέλει απλώς να αποτρέψει την επίθεση ή να εξουδετερώσει τους βομβιστές, θέλει εφόσον είναι δυνατό να τους συλλάβει για συλλογή πληροφοριών. Φυσικά, κάτι τέτοιο κάνει τη δουλειά των στρατιωτών πολύ πιο δύσκολη και με μεγαλύτερους περιορισμούς και κινδύνους. Μέσω πηγών HUMINT (Human Intelligence, συλλογή πληροφοριών από ανθρώπους) η άγνωστη υπηρεσία κατάφερε να εντοπίσει και ένα νέο όνομα που δίνει ακόμα περισσότερα εφόδια στις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Η πληροφορία αυτή ήταν η ακόλουθη μεταφρασμένη στα Ελληνικά.


«Ο ‘Σουλεϊμάν’ δήλωσε ότι ίσως να είναι ο Μαλάουϊ σε μία αναφορά πηγής HUMINT από τις 05 Μαΐου του 2007. Θα εμπλέκονταν σε μία απειλή σχετική με μία επίθεση με SVBIED. Η αναφορά έγραφε ότι ο Κάρι Μπαρίαλ θα έδινε στον Μαλάουϊ Σουλεϊμάν ένα όχημα Toyota Corolla και ο τελευταίος θα το γέμιζε με εκρηκτικά. Θα έδινε οδηγίες στους βομβιστές αυτοκτονίας να εκτελέσουν την επίθεση στο PD-15 ή στο PD-9. Ο Μαλάουϊ Σουλεϊμάν θα είναι ένας εν ενεργεία αντάρτης της περιοχής Ταγκάμπ. Αν συγκρίνουμε τις δύο αναφορές, η βασική διαφορά είναι το όνομα του αντάρτη που εμπλέκεται, Ιζμαράι ή Σουλεϊμάν. Παρ’όλα αυτά ο κοινός παρανομαστής είναι ο Κάρι Μπαρίαλ. Είναι γνωστό ότι οι Ταλιμπάν και η Αλ-Κάιντα συνεργάζονται όταν έχουν κοινά συμφέροντα. Έτσι δε θα είναι απίθανο αν η Αλ-Κάιντα παρέχει εθελοντές για επιθέσεις αυτοκτονίας. Τέλος.»


Το παραπάνω δίνει μία ιδέα του τρόπου εργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά και των δυσκολιών στην εξακρίβωση των πληροφοριών που λαμβάνουν από διαφορετικές πηγές. Όσον αφορά τις αναφορές στα PD-15 και PD-9, κάτι που όσοι έχετε βρεθεί στο Αφγανιστάν εν καιρό πολέμου γνωρίζετε ήδη, είναι ζώνες της Καμπούλ. Ολόκληρη η Καμπούλ είναι χωρισμένη εικονικά βάση των περιοχών της (District στα Αγγλικά) σε 22 ζώνες που ονομάζονται D-1 έως D-22 όπου το D-1 είναι το πιο κεντρικό σημείο και όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο ο αριθμός αυτός μεγαλώνει. Βλέπετε πως ακριβώς είναι χωρισμένη η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν σε districts στο παρακάτω χάρτη.

Πηγή: HumanitarianResponse.info
Πηγή: HumanitarianResponse.info

Μέσα σε κάθε περιοχή υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα αστυνομικών αρχών που ελέγχουν συγκεκριμένα σημεία. Αυτά ονομάζονται PD (Police District) και έτσι το PD-15 που αναφέρεται στη πληροφορία είναι μέσα στο D-15 και μάλιστα, στη περιοχή του Διεθνές Αερολιμένα της Καμπούλ. Αντίστοιχα, το PD-9 είναι στη περιοχή D-9 και για την ακρίβεια στο Μπουκχάρ Κχάνα. Χάρη σε αυτά οι ειδικές αντιτρομοκρατικές μονάδες είχαν πολύ καλύτερες πληροφορίες, είχαν ονόματα, οχήματα, πιθανές διασυνδέσεις και σχετικά μικρές γεωγραφικά περιοχές για την εκτέλεση των επιχειρήσεων τους.

Πηγή: NYTimes.com
Πηγή: NYTimes.com

Δυστυχώς οι αναφορές των ειδικών επιχειρήσεων για τον εντοπισμό και σύλληψη των βομβιστών αυτοκτονίας είναι ακόμα διαβαθμισμένες ως άκρως απόρρητες και δεν είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, έχουμε την ανάλυση του G2 (του γραφείου πληροφοριών) για όλο το συμβάν που δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα το πως πολλά μικρά κομμάτια πληροφοριών μπορούν να δώσουν μία πληροφορία ικανή να βοηθήσει στην διενέργεια μίας ειδικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης σύλληψης ή εξουδετέρωσης τρομοκρατών. Η τελική ανάλυση από το G2 του διοικητηρίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν για αυτό το περιστατικό ήταν η ακόλουθη.


«Διαβάζοντας τις διαφορετικές αναφορές μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχουμε ένα δίκτυο από βομβιστές αυτοκτονίας οργανωμένο στη κοιλάδα Ταγκάμπ υπό τη διοίκηση Κάρι Μπαρίαλ. Εδώ και μερικούς μήνες, το όνομα του εμφανίζεται επανελλημένα σε διάφορες αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών ως εμπλεκόμενος στο σχεδιασμό και οργάνωση επιθέσεων αυτοκτονίας στη περιοχή της Καμπούλ. Η Ταγκάμπ είναι ένας επίγειος παράδεισος για τους Ταλιμπάν, μία περιοχή προετοιμασίας από όπου μπορούν αθόρυβα να ετοιμάζουν επιθέσεις ενάντια Συμμαχικών Δυνάμεων και της Κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Ο στόχος που επιλέχθηκε σε αυτή την επίθεση φαίνεται να ταιριάζει με τις απαιτήσεις του Μουλά Ομάρ. Πράγματι στις 25 Μαΐου του 2007, ο απόλυτος ηγέτης των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ αναφέρεται ότι έστειλε επιστολή περιγράφοντας τακτικές και στρατηγικές για την εκτέλεση πολέμου στο Αφγανιστάν προωθώντας περισσότερες ασύμμετρες επιθέσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν. Το γράμμα διέταζε τους διοικητές των Ταλιμπάν να οργανώσουν επιθέσεις κατά των σημείων ελέγχου της Εθνικής Αστυνομίας του Αφγανιστάν, δολοφονίες υψηλών πολιτικών προσώπων, και αύξηση στη χρήση ασύρματων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (ΑΕΜ), ΑΕΜ με πυροδοτικούς μηχανισμούς πιέσεως και βομβιστές αυτοκτονίας. Επιπρόσθετα πρόσφατα αναφέρθηκε από εκπροσώπους της Αλ-Κάιντα, ότι οι Ταλιμπάν και άλλες ομάδες ανταρτών λέγεται ότι συναντήθηκαν στη περιοχή του Βόρειου Βαζιριστάν στο Πακιστάν, όπου έλαβαν οδηγίες – εικάζεται από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν – να εκτελέσουν διπλάσιο αριθμό επιθέσεων αυτοκτονίας (Διακλαδικό Γραφείο Πληροφοριών ενημέρωση 087 ημερομηνία 28 Ιουνίου του 2007).

Αυτή η προειδοποίηση απειλής πρέπει να χρησιμοποιηθεί προσεκτικά καθώς φαίνεται να επιβεβαιώνει παλαιότερες πληροφορίες. Η επίθεση που έγινε στη Καμπούλ στις 17 Ιουνίου του 2007 με έναν βομβιστή αυτοκτονίας που πυροδοτήθηκε μέσα σε ένα λεωφορείο της Αστυνομίας της Καμπούλ που μετέφερε εκπαιδευτές αστυνομικών ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση από το 2001 μέχρι σήμερα. Αν αυτό συμβεί ξανά οι επιπτώσεις για είναι τεράστιες τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο εξωτερικό. Αυτό επιθυμούν οι αντάρτες. Ωστόσο η λεπτομέρεια που δε θα δουλέψει υπέρ των Ταλιμπάν θα είναι η ηλικία των βομβιστών αυτοκτονίας που είναι ακόμα παιδιά. Συνήθως τα αναφέρουν για ηλικίες τουλάχιστον 17 ετών (οι περισσότεροι θεωρούνται νεαροί ενήλικες παρότι είναι ακόμα παιδιά). Τέλος.»


Με τη παραπάνω ανάλυση ξεκίνησαν οι ειδικές επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και σύλληψη ή εξουδετέρωση των βομβιστών αυτοκτονίας. Αυτή η αναφορά δίνει μία καλή εικόνα του πως λειτουργούν οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού και το πόσο δύσκολο είναι το έργο όλων των εμπλεκομένων τμημάτων για την ασφαλή εκτέλεση των αποστολών.

Πηγή: DiscoverMilitary.com
Πηγή: DiscoverMilitary.com

 
Αρ. Αναφοράς: 20070629000042SWD3201322303

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Αφγανιστάν
#Αναφορά #Αφγανιστάν #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...