Η χρήση πολιτικών αεροδρομίων και ως στρατιωτικά δεν είναι κάτι σπάνιο, και ήδη είδαμε στο άρθρο μας «Τουρκική βάση Νταλαμάν» ένα τέτοιο παράδειγμα από τη Τουρκία. Σε αυτό το άρθρο μας θα δούμε ένα ακόμη τέτοιο παράδειγμα, αυτή τη φορά στο διεθνή αερολιμένα Αλικαρνασσού-Μίλας (BJV) που εδώ και δεκαετίες φιλοξενεί και μία σχετικά μικρή βάση της πολεμικής αεροπορίας. Μπορείτε να τη βρείτε εις τας συντεταγμένας 37°15’00.4″N 27°40’45.4″E.
Ο διεθνής αερολιμένας βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλικαρνασσού και 18 χιλιόμετρα νοτίως της Μίλας. Όπως διαβάζουμε εις τη σελίδα της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας «Eko» η οποία είχε αναλάβει τη κατασκευή του τον Οκτώβριο του 1995, και ολοκλήρωσε το 1999 με κόστος $175 εκατομμυρίων. Από την αρχή του σχεδίου, το έργο περιελάμβανε τόσο το πολιτικό αεροδρόμιο, όσο και μία στρατιωτική εγκατάσταση για κοινή χρήση από το ΝΑΤΟ και τη πολεμική αεροπορία της Τουρκίας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1999 η εταιρεία «Eko» παρέδωσε επίσημα το αεροδρόμιο και τις στρατιωτικές υποδομές εις το ΝΑΤΟ και τη DHMI (Γενική Αρχή Διεύθυνσης Κρατικών Αερολιμένων) της Τουρκίας. Η αρχική κατασκευή αποτελούνταν από έξι υπόστεγα μαχητικών αεροσκαφών, αλλά σύντομα προστέθηκε και ένα ακόμη και από το 2004 έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή σε αυτή την υποδομή.

Αρχικά, παρακάτω βλέπετε τη κεντρική πύλη της αεροπορικής βάσης Αλικαρνασσού-Μίλας η οποία είναι άσχετη με το χώρο του πολιτικού αεροδρομίου καθώς η βάση βρίσκεται κυριολεκτικά εις την απέναντι πλευρά από τις εξόδους-τερματικά του διεθνούς αερολιμένα. Όπως βλέπετε παρακάτω, λίγο έξω από τη πύλη εις τη δεξιά πλευρά του δρόμου υπάρχει και ένα παροπλισμένο μαχητικό αεροσκάφος σε μία υπερυψωμένη βάση.

Όταν περάσει κανείς τη κεντρική πύλη, εις τα αριστερά του θα συναντήσει όλες τις βοηθητικές εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσεως όπως γραφεία, διοικητήριο, θαλάμους, αίθουσες, χώροι στάθμευσης προσωπικού, κτλ. Όλα αυτά τα βλέπετε καλύτερα στις ακόλουθες φωτογραφίες.

Εκ δεξιών υπάρχουν μερικοί χώροι στάθμευσης οχημάτων της βάσεως, και υπαίθριοι χώροι αποθήκευσης. Ωστόσο, εάν μεταβούμε λίγο εκτός των βοηθητικών κτηρίων της αεροπορικής βάσης, θα δούμε ότι υπάρχει ένα μικρό (απόστασης έως 30-40 μέτρων) ανοικτό σκοπευτήριο.

Και ακόμα πιο μακριά (προς τα δεξιά), εντοπίζουμε μία αποθήκη με κυριολεκτικά 270 μέτρα «νεκρής ζώνης» ανάμεσα της και όλων των άλλων υποδομών. Αυτό υποδεικνύει ότι αυτό μάλλον αποτελεί κάποιου είδους αποθήκη πυρομαχικών. Τη βλέπετε πιο καθαρά παρακάτω.

Στη βόρεια πλευρά της βάσης, επίσης σε απομακρυσμένο σημείο και με επιπρόσθετη περίφραξη, συναντάμε το χώρο των καυσίμων. Και αυτό είναι ορατό όπως βλέπετε εις τη συνέχεια.

Έπειτα παρατηρούμε την ίδια μέθοδο διαχωρισμού του χώρου των εναέριων μέσων και αεροδιαδρόμων από τις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις, όπως είχαμε δει και εις το άρθρο μας «Τουρκική βάση Νταλαμάν». Δηλαδή, τη χρήση μίας τάφρου η οποία χωρίζει τους δύο χώρους αφήνοντας μόνο πολύ συγκεκριμένα σημεία για μετάβαση από τον ένα χώρο στον άλλο. Στη συνέχεια έχουμε σημειώσει τη τάφρο με κόκκινο χρώμα ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό το τι εννοούμε.

Το πρώτο που φαίνεται καθαρά από το χώρο των εναέριων μέσων είναι το υπόστεγο επισκευών και συντηρήσεως, το οποίο βρίσκεται δίπλα από τα ελικοδρόμια. Συνολικά υπάρχουν επτά ελικοδρόμια, και μόνο σε μία δορυφορική λήψη εντοπίσαμε ένα ελικόπτερο να είναι σταθμευμένο εκεί.

Δίπλα από το υπόστεγο συντηρήσεως και τα ελικοδρόμια έχουμε τα επτά υπόστεγα για μαχητικά αεροσκάφη. Από τις διαθέσιμες δορυφορικές λήψεις δεν εντοπίσαμε κάποιο αεροσκάφος να εισέρχεται ή να εξέρχεται εξ’αυτών. Ωστόσο, βάσει ανοικτών πηγών ανακαλύψαμε ότι αυτά τα υπόστεγα είναι από ατσάλι και κατασκευασμένα από τη τουρκική εταιρεία «Prekons».

Σύμφωνα με το τουρκικό τύπο, η βάση αυτή είναι αποκλειστικά για ΝΑΤΟϊκή χρήση και λόγω της εγγύτητας εις το Αιγαίο Πέλαγος, στις περιοχές της «αποστρατικοποιημένης ζώνης», απαγορεύεται η βάση να φιλοξενεί ελληνικά ή τουρκικά στρατιωτικά εναέρια μέσα. Ωστόσο, κατά καιρούς έχουν καταγραφεί τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να απογειώνονται και να προσγειώνονται εκεί, ουσιαστικά παραβιάζοντας ότι προωθούν τα ίδια τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Εάν γνωρίζετε περισσότερα για αυτή την υποδομή γράψτε μας εις τα σχόλια του άρθρου μας.
Βάσεις-Εγκαταστάσεις
#Αεροπορική #βάση #ΑλικαρνασσούΜίλας #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα