News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

96 ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ» | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

Featured in:

Η 96η ΑΔΤΕ (Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) βρίσκεται νήσο Χίο και αποτελείται από μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία με πολύ κρίσιμη περιοχή ευθύνης σε απόσταση μόλις περίπου 10 χιλιομέτρων από το Τσεσμέ της Τουρκίας. Στη συνέχεια βλέπουμε μία φωτογραφία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) από εκπαίδευση της 96ης ΑΔΤΕ που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013. Συγκεκριμένα βλέπουμε βολές Πολλαπλού Εκτοξευτή Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70.

Η 96η ΑΔΤΕ αποτελείται από τις παρακάτω μονάδες.

 • ΛΣΤ/96 ΑΔΤΕ
  Λόχος Στρατηγείου της 96ης Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής
 • 96 ΛΔΒΕΘ
  96ος Λόχος Διαβιβάσεων Εθνοφυλακής
 • 96 ΤΜΧΕΘ
  96ο Τάγμα Μηχανικού Εθνοφυλακής
 • 96 ΛΑΤΕΘ
  96ος Λόχος Αντιαρματικών Εθνοφυλακής
 • 96 ΕΑΡΜΕΘ
  96η Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής
 • 96 ΤΕ
  96ο Τάγμα Πυροβολικού Εθνοφυλακής
 • 147 ΤΕ
  147ο Τάγμα Πυροβολικού Εθνοφυλακής
 • 96 ΜΕΘ
  96η Μοίρα Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού Εθνοφυλακής
 • 228 Μ/Κ ΤΕ
  228ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής
 • 297 Μ/Κ ΤΕ
  297ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής
 • 218 ΤΕ
  218ο Τάγμα Εθνοφυλακής
 • 643 ΤΕ
  643ο Τάγμα Εθνοφυλακής
 • 96 ΤΥΕΘ
  96ο Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής
 • 96 ΤΥΠΕΘ
  96ο Τάγμα Υποστήριξης Εθνοφυλακής
 • ΤΕ Χίου
  Τάγμα Εθνοφυλακής Χίου
 • ΤΕ Βροντάδου
  Τάγμα Εθνοφυλακής Βροντάδου

Σχεδόν όλες οι παραπάνω είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο αριθμό από φυλάκια τόσο μέσα στη Χίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης της 96ης ΑΔΤΕ. Το έμβλημα της 96 ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ» το βλέπουμε στη συνέχεια.

96adte_02

Απεικονίζει έναν αρχαίο Έλληνα πολεμιστή με το δόρυ και την ασπίδα του στραμμένα προς την Ανατολή, δίπλα από τη νήσο Χίο. Με αυτό τον τρόπο συμβολίζει την περιοχή ευθύνσης της 96ης ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ». Το έμβλημα φέρει τη φράση «καί ἰερά τά πάτρια τιμήσω» που μεταφράζεται στα Νέα Ελληνικά ως «και θα τιμήσω τα πατροπαράδοτα ιερά» και είναι μέρος του όρκου που έδιναν οι αρχαίοι Αθηναίοι όταν υπηρετούσαν τη διετή στρατιωτική τους θητεία κατά το 18ο έτος της ηλικίας τους. Παρακάτω βλέπουμε στο χάρτη την κρίσιμη γεωγραφική τοποθεσία της Χίου αλλά και πόσο κοντά στα Ανατολικά της βρίσκονται οι Τουρκικές ακτές.

96adte_03

Τέλος, ο όρκος από τον οποίο η 96η ΑΔΤΕ δανείστηκε τη φράση ονομάζεται Όρκος των Αθηναίων Εφήβων ή Ο Της Αγραύλου Εφήβων Όρκος ή Ο Των Εφήβων Όρκος και εικάζεται ότι είχε γραφτεί από το Σόλωνα, νομοθέτη των Αθηναίων. Ο κάθε μαχητής εμπρός από το ναό της Αγραύλου, κρατώντας τα όπλα που είχε αναλάβει από το κράτος, έδινε τον παρακάτω όρκο.

Οὐ καταισχυνῶ τά ὅπλα τά ἱερά, οὐδ’ ἐγκαταλείψω τόν παραστάτην ὄτῳ άν στοιχήσω· ἀμυνῶ δέ καί υπέρ ἰερῶν καί ὁσίων καί μόνος καί μετά πολλῶν. τήν πατρίδα οὐκ ἐλάσσω παραδώσω, πλείω δέ καί άρείω ὅσης άν παραδέξωμαι. καί εὐηκοήσω τῶν ἀεί κρινόντων, καί τοῖς θεσμοίς τοῖς ἰδρυμένοις πείσομαι καί κρινόντων, καί τοῖς θεσμοίς τοῖς ἰδρυμένοις πείσομαι καί ούστινας άν άλλους τό πλῆθος ἰδρύσηται ὁμοφρόνως·καί ἀν τις ἀναιρῇ τούς θεσμούς ή μή πείθηται οὐκ επιτρέψω, ἀμυνῶ δέ καί μόνος καί μετά πολλῶν. καί ἰερά τά πάτρια τιμήσω. ἰστορες τούτων Άγλαυρος, Ενυάλιος, Άρης, Ζεύς, Θαλλώ, Αυξώ, Ηγεμόνη.

Που σε μετάφραση σε Νέα Ελληνικά είναι:

Δε θα ντροπιάσω τα όπλα τα ιερά, ούτε θα εγκαταλείψω το συμμαχητή μου, με οποιονδήποτε κι αν ταχθώ στη γραμμή. θα αμυνθώ και για τα ιερά και τα όσια και μόνος και μαζί με πολλούς και την πατρίδα δε θα παραδώσω μικρότερη αλλά μεγαλύτερη και ισχυρότερη απ’ όση την παρέλαβα. και θα υπακούσω πρόθυμα σ΄αυτούς που δικάζουν κάθε φορά και θα πολιτεύομαι σύμφωνα με τους καθιερωμένους θεσμούς και σύμφωνα με όσους άλλους ο λαός με κοινή απόφαση θα καθιερώσει. Και σε περίπτωση που κάποιος θα αποπειραθεί να καταλύσει τους θεσμούς ή να μην πειθαρχεί σ΄ αυτούς, δεν θα επιτρέψω, θα αμυνθώ και μόνος και μαζί με πολλούς. Και θα τιμήσω τα πατροπαράδοτα ιερά. Μάρτυρες μου γι αυτά ας είναι η Άγλαυρος, Ενυάλιος, Άρης, Ζευς, Θαλλώ, Αυξώ, Ηγεμόνη.

Source link

Μονάδες
#ΑΔΤΕ #ΧΙΟΣ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...