Η 96η ΑΔΤΕ (Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) βρίσκεται νήσο Χίο και αποτελείται από μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία με πολύ κρίσιμη περιοχή ευθύνης σε απόσταση μόλις περίπου 10 χιλιομέτρων από το Τσεσμέ της Τουρκίας. Στη συνέχεια βλέπουμε μία φωτογραφία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) από εκπαίδευση της 96ης ΑΔΤΕ που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013. Συγκεκριμένα βλέπουμε βολές Πολλαπλού Εκτοξευτή Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70.
Η 96η ΑΔΤΕ αποτελείται από τις παρακάτω μονάδες.
- ΛΣΤ/96 ΑΔΤΕ
Λόχος Στρατηγείου της 96ης Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής - 96 ΛΔΒΕΘ
96ος Λόχος Διαβιβάσεων Εθνοφυλακής - 96 ΤΜΧΕΘ
96ο Τάγμα Μηχανικού Εθνοφυλακής - 96 ΛΑΤΕΘ
96ος Λόχος Αντιαρματικών Εθνοφυλακής - 96 ΕΑΡΜΕΘ
96η Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής - 96 ΤΕ
96ο Τάγμα Πυροβολικού Εθνοφυλακής - 147 ΤΕ
147ο Τάγμα Πυροβολικού Εθνοφυλακής - 96 ΜΕΘ
96η Μοίρα Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού Εθνοφυλακής - 228 Μ/Κ ΤΕ
228ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής - 297 Μ/Κ ΤΕ
297ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής - 218 ΤΕ
218ο Τάγμα Εθνοφυλακής - 643 ΤΕ
643ο Τάγμα Εθνοφυλακής - 96 ΤΥΕΘ
96ο Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής - 96 ΤΥΠΕΘ
96ο Τάγμα Υποστήριξης Εθνοφυλακής - ΤΕ Χίου
Τάγμα Εθνοφυλακής Χίου - ΤΕ Βροντάδου
Τάγμα Εθνοφυλακής Βροντάδου
Σχεδόν όλες οι παραπάνω είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο αριθμό από φυλάκια τόσο μέσα στη Χίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης της 96ης ΑΔΤΕ. Το έμβλημα της 96 ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ» το βλέπουμε στη συνέχεια.
Απεικονίζει έναν αρχαίο Έλληνα πολεμιστή με το δόρυ και την ασπίδα του στραμμένα προς την Ανατολή, δίπλα από τη νήσο Χίο. Με αυτό τον τρόπο συμβολίζει την περιοχή ευθύνσης της 96ης ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ». Το έμβλημα φέρει τη φράση «καί ἰερά τά πάτρια τιμήσω» που μεταφράζεται στα Νέα Ελληνικά ως «και θα τιμήσω τα πατροπαράδοτα ιερά» και είναι μέρος του όρκου που έδιναν οι αρχαίοι Αθηναίοι όταν υπηρετούσαν τη διετή στρατιωτική τους θητεία κατά το 18ο έτος της ηλικίας τους. Παρακάτω βλέπουμε στο χάρτη την κρίσιμη γεωγραφική τοποθεσία της Χίου αλλά και πόσο κοντά στα Ανατολικά της βρίσκονται οι Τουρκικές ακτές.
Τέλος, ο όρκος από τον οποίο η 96η ΑΔΤΕ δανείστηκε τη φράση ονομάζεται Όρκος των Αθηναίων Εφήβων ή Ο Της Αγραύλου Εφήβων Όρκος ή Ο Των Εφήβων Όρκος και εικάζεται ότι είχε γραφτεί από το Σόλωνα, νομοθέτη των Αθηναίων. Ο κάθε μαχητής εμπρός από το ναό της Αγραύλου, κρατώντας τα όπλα που είχε αναλάβει από το κράτος, έδινε τον παρακάτω όρκο.
Οὐ καταισχυνῶ τά ὅπλα τά ἱερά, οὐδ’ ἐγκαταλείψω τόν παραστάτην ὄτῳ άν στοιχήσω· ἀμυνῶ δέ καί υπέρ ἰερῶν καί ὁσίων καί μόνος καί μετά πολλῶν. τήν πατρίδα οὐκ ἐλάσσω παραδώσω, πλείω δέ καί άρείω ὅσης άν παραδέξωμαι. καί εὐηκοήσω τῶν ἀεί κρινόντων, καί τοῖς θεσμοίς τοῖς ἰδρυμένοις πείσομαι καί κρινόντων, καί τοῖς θεσμοίς τοῖς ἰδρυμένοις πείσομαι καί ούστινας άν άλλους τό πλῆθος ἰδρύσηται ὁμοφρόνως·καί ἀν τις ἀναιρῇ τούς θεσμούς ή μή πείθηται οὐκ επιτρέψω, ἀμυνῶ δέ καί μόνος καί μετά πολλῶν. καί ἰερά τά πάτρια τιμήσω. ἰστορες τούτων Άγλαυρος, Ενυάλιος, Άρης, Ζεύς, Θαλλώ, Αυξώ, Ηγεμόνη.
Που σε μετάφραση σε Νέα Ελληνικά είναι:
Δε θα ντροπιάσω τα όπλα τα ιερά, ούτε θα εγκαταλείψω το συμμαχητή μου, με οποιονδήποτε κι αν ταχθώ στη γραμμή. θα αμυνθώ και για τα ιερά και τα όσια και μόνος και μαζί με πολλούς και την πατρίδα δε θα παραδώσω μικρότερη αλλά μεγαλύτερη και ισχυρότερη απ’ όση την παρέλαβα. και θα υπακούσω πρόθυμα σ΄αυτούς που δικάζουν κάθε φορά και θα πολιτεύομαι σύμφωνα με τους καθιερωμένους θεσμούς και σύμφωνα με όσους άλλους ο λαός με κοινή απόφαση θα καθιερώσει. Και σε περίπτωση που κάποιος θα αποπειραθεί να καταλύσει τους θεσμούς ή να μην πειθαρχεί σ΄ αυτούς, δεν θα επιτρέψω, θα αμυνθώ και μόνος και μαζί με πολλούς. Και θα τιμήσω τα πατροπαράδοτα ιερά. Μάρτυρες μου γι αυτά ας είναι η Άγλαυρος, Ενυάλιος, Άρης, Ζευς, Θαλλώ, Αυξώ, Ηγεμόνη.
Μονάδες
#ΑΔΤΕ #ΧΙΟΣ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα