News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

6+1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΨΥΧΙΚΑ ΕΥΡΩΣΤΟΣ

Featured in:

Οι πλείστοι άνθρωποι όταν ακούσουν την λέξη δύναμη, σκέφτονται κατευθείαν την σωματική δύναμη.

Έλα που όμως η ψυχική και πνευματική δύναμη είναι η πιο απαιτητική να αποκτηθεί…

…αλλά και να διατηρηθεί.

Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι ασχολήθηκαν έστω και λίγο με τον αθλητισμό. Είναι δύσκολο για το σώμα να ακολουθήσει, αν το μυαλό (νευρικό σύστημα) δεν δώσει τα σωστά μηνύματα.


Γιατί είναι αναγκαία η ψυχική και πνευματική ενδυνάμωση;

  • Όντας ψυχικά αδύναμος, γίνεσαι έρμαιο των χειριστικών ατόμων (πχ πολιτικών, δημοσιογράφων, κτλ).
  • Όντας πανικοβλημένος (άρα έστω και για λίγο ψυχικά αδύναμος), δεν μπορείς να αντιληφθείς τις καταστάσεις ως έχουν και έτσι παίρνεις λάθος αποφάσεις.
  • Για να υπάρξει δυνατό σώμα, πρέπει να υπάρξει δυνατό πνεύμα.
  • Το ακμαιότατον ηθικόν του εαυτού σου και της οικογένειας σου πρέπει να εμπνευστεί από εσένα.
  • Είναι μια δύσκολη μακροπρόθεσμη δεξιότητα, που η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει. Αυτό και μόνο πρέπει να σε κάνει να θέλεις να την κατακτήσεις.

Χωρίς την απαραίτητη συγκέντρωση και ψυχραιμία, δεν έχεις την δυνατότητα να πάρεις γρήγορες και σωστές αποφάσεις. Είναι μια απαραίτητη ικανότητα για να κυριεύσεις ακόμα περισσότερο τον εαυτό σου.

Γι’ αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις καθημερινά και στην ψυχική ενδυνάμωση σου.

Σε αυτό το κείμενο θα σου εξηγήσω 8 ασκήσεις που ακολουθώ και εγώ ο ίδιος. Μερικές από αυτές έρχονται από την εκπαίδευση μου ως εθελοντής πυροσβέστης, άλλες είναι από βιβλία που διάβασα και εφάρμοσα για να δω πόση δύναμη πραγματικά έχουν και άλλες είναι από συζητήσεις με φίλους μου από δικές τους εμπειρίες.


Τι συμβαίνει στο σώμα;

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως αντιδρά το σώμα σου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή όταν νιώθεις άσχημα ή όταν νιώθεις φόβο.

Σου προτείνω να μελετήσεις εξονυχιστικά το πεπτικό σύστημα μιας και απ’ ότι φαίνεται όλα ξεκινάνε από εκεί.

Είναι άλλωστε λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι εξελικτικά το πεπτικό μας σύστημα αναπτύχθηκε πρώτα και στην συνέχεια αυτό βοήθησε και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Όταν το στομάχι μας είναι ευάλωτο, αγχωνόμαστε πιο εύκολα. Γι’ αυτό άλλωστε πηγαίνουμε συνέχεια στην τουαλέτα όταν πανικοβαλλόμαστε. Επίσης, όλοι όσοι έχουν προβλήματα ψυχικά, έχουν και προβλήματα με το στομάχι και τα έντερα.

Σου προτείνω λοιπόν, να μελετήσεις από μόνος σου για το πεπτικό σύστημα, για το πως συνδέεται με το νευρικό αλλά και να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις την πρακτική της σωστής διατροφής. Κανένας δυνατός πνευματικά άνθρωπος δεν ελέγχεται από το φαγητό. Αυτός ελέγχει το φαγητό του.

Έγραψα εδώ για την πρακτική διατροφής που ακολουθώ εγώ και η οικογένεια μου.


Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να φοβάσαι.

Αν και είναι οξύμωρο να λέω από την μια ότι πρέπει να καταφέρουμε να ελέγξουμε το μυαλό μας και από την άλλη να λέω ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να φοβάσαι…

…αλλά πραγματικά, ακόμα και οι πιο δυνατοί άνθρωποι, νιώθουν φόβο.

Θα ακούσεις πολλούς να λένε ότι “εγώ προετοιμάστηκα για κάθε περίπτωση, δεν φοβάμαι τίποτα και κανένα”. Η ψευδαίσθηση τους χτίζεται με το να λένε συνέχεια στον εαυτό τους ότι “δεν φοβούνται τίποτα” αλλά να ξέρεις ακόμα και οι πιο προετοιμασμένοι υλικά και ψυχικά άνθρωποι, υπάρχουν στιγμές που νιώθουν βαθιά τον φόβο.

Και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.

Για να καταφέρεις να κυριεύεις το μυαλό σου σε περίπτωση που νιώσεις φόβο, πρέπει να τον αντιμετωπίσεις.

Πάρε ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι. Γράψε όλες τις καταστάσεις που μπορείς να σκεφτείς ότι θα σου προκαλέσουν μεγάλο φόβο. Από εκεί και πέρα μπορείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις πάνω τους (αυτό εννοώ με την αντιμετώπιση τους).

Για παράδειγμα εγώ φοβάμαι πολύ ότι θα ξυπνήσω ένα βράδυ και θα υπάρχει φωτιά παντού στο σπίτι μου και ότι δεν θα είμαι ικανός να πάω στο δωμάτιο των παιδιών μου για να τα προστατέψω.

Ξεκίνησα λοιπόν να δουλεύω στον τομέα της πυρασφάλειας του σπιτιού μου περισσότερο αλλά και στο να εκπαιδεύσω και όλα τα μέλη της οικογένειας μου σε αυτό. Μέσα από αυτή την διαδικασία, γίναμε όλοι ψυχικά πιο εύρωστοι ενάντια σε ένα από τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου: την πυρκαγιά.


Κάνε μια λίστα με τα γεγονότα που δεν μπορείς να ελέγξεις.

Αν πρόσεξες, όλα όσα μας κάνουν να νιώθουμε αδύναμοι, είναι όλα όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως.

Πολλές φορές το μυαλό μας για να μας προστατέψει δεν μας επιτρέπει καν να το σκεφτούμε. Για παράδειγμα, αν και τότε και τώρα όλοι λένε ότι στην Κύπρο το 1974 όλοι ήξεραν ότι θα κάνει απόβαση η Τουρκία, κανένας δεν πήρε τα μέτρα του για να την αντιμετωπίσει (από τους απλούς κατοίκους εννοώ) καθώς κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα υπάρξει πόλεμος. Το μυαλό των ανθρώπων τότε, τους προστάτεψε από το να τρελαθούν με το να δώσει εντολή ότι “δεν υπάρχει περίπτωση για εισβολή”. Είναι λες και το μυαλό μας, μας κρύβει την αλήθεια.

Αυτό μπορεί να συμβεί και ακούσια αλλά και εκούσια. Πολλοί χειριστικοί άνθρωποι (πολιτικοί κτλ) θα σε διαβεβαιώσουν ότι “όλα είναι μια χαρά” έχοντας υπόψη το κακό που ακολουθεί, ξέροντας ότι το μυαλό μας ψάχνει τον εφησυχασμό, άρα θα παραμείνουν όλα ήρεμα μέχρι να είναι πλέον αργά για αντίδραση.

Ένας άλλος τύπος χειριστικών ανθρώπων είναι αυτοί που προσπαθούν να εξασκήσουν πλήρη έλεγχο στους συντρόφους τους ή στα παιδιά τους. Ανίκανοι να ελέγξουν τον εαυτό τους, θέλουν να κάνουν όλους τους άλλους υποχείρια τους. Είναι θέμα χρόνου να μείνουν μόνοι τους αντιμέτωποι με τις αδυναμίες τους.

Οι πραγματικά πνευματικά άνθρωποι ξέρουν ότι μπορούν να ελέγξουν μόνο τον εαυτό τους, σωματικά και πνευματικά (αισθήματα και σκέψεις).

Κάνε μια λίστα με όλα όσα δεν μπορείς να ελέγξεις. Βλέποντας την κάθε μέρα και ανακαλύπτοντας κάθε μέρα όλο και περισσότερο ότι ο μόνος που μπορείς να ελέγξεις πλήρως είναι ο εαυτός σου, θα νιώσεις πολύ καλύτερα και στην διαδικασία θα γίνεις και πιο δυνατός.

Ακόμα μια μικρή άσκηση που εφαρμόζω καθημερινά είναι να λέω του εαυτού μου κάθε πρωί ότι δεν μπορώ να ελέγξω τα πάντα, αλλά θα δουλέψω τις δεξιότητες μου για να μπορώ να τα αντιμετωπίσω όταν έρθουν (οι καταστάσεις που δεν μπορώ να ελέγξω).


Ποια είναι τα ιδανικά σου;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στην ζωή ενός ανθρώπου από τα ιδανικά που κουβαλά μαζί του. Οι άνθρωποι χωρίς ιδανικά είναι αυτοί που θέλεις να αποφύγεις με κάθε τρόπο από την ζωή σου.

Τα ιδανικά του κάθε ανθρώπου πηγάζουν από την ταυτότητα που του έδωσαν οι γονείς του. Αν για παράδειγμα γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Κύπρο, τα ιδανικά σου θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά ενός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κίνα.

Στην Κίνα οι άνθρωποι αναγκάζονται να γίνουν στυγνοί και αδίστακτοι όταν πρόκειται να αποκτήσουν κάτι. Οι αριθμοί των πολιτών σε κάθε επαρχία είναι εξαιρετικά τεράστιοι πράγμα που τους αναγκάζει να παραμερίσουν οποιαδήποτε ιδανικά, για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Αντιθέτως κάποιο παιδί που μεγαλώνει στην Κύπρο, έχει τον χρόνο και την καθοδήγηση να αποκτήσει ιδανικά. Ίσως να είναι ιδανικά για την πατρίδα, ίσως να είναι ιδανικά για την οικογένεια.

Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρέπει να αναγνωρίσεις ποια είναι τα ιδανικά σου, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που δεν θα περάσεις ποτέ για κανένα απολύτως λόγο ή ακόμα και μέχρι που μπορείς να φτάσεις για να πετύχεις αυτό που θέλεις.

Έχοντας τα ιδανικά σου ως πυξίδα, θα μπορείς να αντιμετωπίσεις με περισσότερο σθένος τις όποιες δυσκολίες προκύψουν στην ζωή σου, είτε έχει να κάνει με κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που θα επηρεάσει όλους τους ανθρώπους γύρω σου είτε έχει να κάνει με προσωπική δυσκολία.

Το πιο δύσκολο σε αυτό το κομμάτι είναι να αλλάξεις τυχόν λάθος ιδανικά που μπορεί να προκύψαν από κακές επιρροές.

Για παράδειγμα, αν μέσα στα ιδανικά σου συγκαταλέγεται ότι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”, θα πρέπει να σε απογοητεύσω, μιας και κατ’ εμένα κρύβει πολλούς κινδύνους. Αν για να πετύχεις τον στόχο σου, θα μπορούσες να πατήσεις επί πτωμάτων, είτε “σκοτώνοντας” είτε απλά “εκμεταλλεύοντας” άλλους, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσεις κατά πόσο αυτό είναι ηθικά σωστό.

Να σου πω γιατί; Σκέψου λίγο. Αν όλοι οι άνθρωποι στην κοινότητα σου (ή έστω στην γειτονιά σου) είχαν την ίδια αντιμετώπιση στο θέμα, τότε θα υπήρχε απλά ένας αόρατος πόλεμος μεταξύ σας. Ο καθένας θα ήθελε απλά να “σκοτώσει” τον άλλο για να μπορέσει να πατήσει πάνω στο πτώμα του και να αναδειχτεί με αυτό τον τρόπο. Θα σου άρεσε να ζεις σε αυτή την κοινότητα;

(Οι πολιτικοί διακατέχονται από αυτή ακριβώς την ιδιοσυγκρασία.)

Ένα άλλο παράδειγμα που έχω για “λάθος ιδανικό” είναι το ακόλουθο: Θα πουλούσες ποτέ την ελευθερία σου για να γίνεις διάσημος και να χαρείς τα καλούδια που φέρνει η δημοσιότητα μαζί; Ή θα έκλεβες ποτέ από το σπίτι του γείτονα και μετά να κατηγορήσεις κάποιον άλλο;

Ξεκίνησες να καταλαβαίνεις τι εννοώ με τα ιδανικά και την ιδιοσυγκρασία; Αν νιώσεις ότι γαλουχήθηκες σε κάποια φάση της ζωής σου με κάποιο λάθος ιδανικό, δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξεις.

Τόλμησε το. Θα δεις μεγάλη αλλαγή στην ψυχική σου γαλήνη, αν επιλέξεις να κρατήσεις μόνο τα σωστά ιδανικά στην ζωή σου. Θέλει αρετή και τόλμη η πραγματική ελευθερία. Και κανένας πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος δεν επιβιώνει με λανθασμένα ιδανικά.


Τι έμαθες από το τελευταίο σου λάθος;

Πηγαίνοντας σε ένα καφενείο σε οποιοδήποτε χωριό ή ακόμα και σε οικογενειακές συνάξεις για φαγητό, θα ακούσεις πολλούς να εξιστορούν πράγματα που έχουν ζήσει ή έχουν δει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό τους κάνει πιο ώριμους ως άτομα.

Αυτό όμως είναι λογικό σφάλμα.

Κανένας δεν μαθαίνει με το να δει ή να ζήσει κάτι. Μαθαίνουμε μόνο αν αφουγκραστούμε πλήρως το γεγονός, αν το αναλύσουμε, αν το νιώσουμε πραγματικά, αν φτιάξουμε σύστημα για να μην ξανασυμβεί (σε περίπτωση που ήταν αρνητικό το γεγονός), αν το αφήσουμε πραγματικά να μας αλλάξει. Το ίδιο συμβαίνει και με γεγονότα που μας περιγράφουν.

Έτσι φτάσαμε ως ανθρωπότητα εδώ που είμαστε σήμερα. Η γνώση που έχουμε, αποκτήθηκε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο.

Αν για παράδειγμα γνωρίζεις τα προβλήματα που προκαλεί το κάπνισμα βλέποντας τους συνανθρώπους σου που υποφέρουν από τις επιπτώσεις (βήχας, προβλήματα αναπνοής, χρηματική επένδυση, εξάρτηση, πιο επιρρεπής σε ασθένειες) και εσύ επιμένεις να το ξεκινήσεις ή να συνεχίζεις να καπνίζεις, πάει να πει ότι δεν έμαθες από το λάθος τους/σου άρα δεν έχει και καμία αξία το να το λες και να το διαδίδεις.

Ακριβώς το ίδιο είναι και με οποιοδήποτε άλλο γεγονός συμβαίνει στην ζωή μας.

Μόνο αν αφήσουμε το λάθος μας ή των άλλων να μας αλλάξει πραγματικά έχει αξία. Αλλιώς είναι απλά ένας ακόμα τρόπος να γυρίσουμε τα βλέμματα πάνω μας.


Δώσε χρόνο στον εαυτό σου.

Όλοι φοβόμαστε την μοναξιά. Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο που πραγματικά δεν φοβούνται την μοναξιά είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε ψεύτικες φιλίες και δεσμούς εξάρτησης μόνο και μόνο για να καλύψουμε τον φόβο της μοναξιάς.

Εξελιχτήκαμε για να ανήκουμε σε ομάδες των 5-10 ατόμων. Αυτοί που βρίσκουν τον εαυτό τους περιτριγυρισμένους με περισσότερα από τόσα άτομα, κάπου έχασαν το πραγματικό μέτρημα.

Ποιότητα >> Ποσότητα

Για να καταφέρεις να κάνεις καλές επιλογές φίλων, είναι να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου.

Και δεν εννοώ να κάτσεις μόνος μπροστά από την τηλεόραση με ένα κουτί πατατάκια και μπύρες όταν βλέπεις αγώνα.

Με το να μείνεις μόνος, εννοώ να συγκεντρωθείς στον εαυτό σου σε ένα ήσυχο μέρος. Εκεί θα μπορείς να αφουγκραστείς τα λάθη (αυτό που εξήγησα στο προηγούμενο σημείο) αλλά και τα σωστά σου. Επίσης χωρίς τον θόρυβο της καθημερινότητας, δεν θα μπορείς να κρύψεις της βαθιές σκέψεις και αμφιβολίες που υπάρχουν στο μυαλό σου. Αφήνοντας τες να βγουν στην επιφάνεια, θα μπορείς και να τις αντιμετωπίσεις.


Βγες από την ζώνη ασφαλείας σου.

Πόσες φωτογραφίες και βίντεο βλέπεις καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με άτομα που δείχνουν περήφανα όλες τις δεξιότητες που καταφέρνουν καλά.

Αλήθεια, τους είδες ποτέ να μιλάνε για πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν καλά;

“Δεν χρειάζεται να μπορώ να κάνω τα πάντα.”

“Αν θα είμαι τόσο καλός σε όλα, τότε τι θα μείνει να καταφέρουν όλοι οι άλλοι;”

“Ε σιγά το πράγμα, σίγουρα θα μπορώ να το κάνω αν ασχοληθώ λιγάκι.”

“Αυτά που καταφέρνω εγώ είναι πολύ πιο απαιτητικό από αυτό που μου λες να δοκιμάσω, άρα γιατί να ασχοληθώ;”

Αν και μερικές φορές είναι σημαντικό να γίνεις πολύ καλός σε μια σειρά από δεξιότητες, αν μείνεις σε αυτές δεν θα μάθεις ποτέ τίποτα καινούριο.

Δούλεψε λοιπόν πάνω σε όλα όσα δεν είσαι καλός, δοκίμασε καινούρια πράγματα ακόμα και αν αυτά σε κάνουν στην αρχή να νιώσεις άβολα. Είναι μια καθημερινή διαδικασία και πολύ μακροχρόνια.

Αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος να γίνεις πιο εύρωστος πνευματικά.

Δούλεψε πάνω σε ότι δεν είσαι καλός

Δοκίμασε καινούρια πράγματα

Κάνε κάτι που σε κάνει να νιώσεις άβολα

Αυτές είναι οι τακτικές που χρησιμοποιώ εγώ και η οικογένεια μου για να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό τον τομέα.

Έχεις και εσύ τις δικές σου τεχνικές; Γράψε μου στα σχόλια!

Source link

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
#ΤΕΧΝΙΚΕΣ #ΓΙΑ #ΝΑ #ΓΙΝΕΙΣ #ΨΥΧΙΚΑ #ΕΥΡΩΣΤΟΣ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...