News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

4 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΣ ΨΥΧΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Featured in:

Ακόμα και αν είσαι απόλυτα αυτάρκης σε φαγητό, έχεις τρόπους να μαζέψεις βρόχινο νερό και να το μετατρέψεις σε πόσιμο ή και αν είσαι εξαιρετικός γνώστης πρώτων βοηθειών…

…δεν θα είσαι ποτέ σε θέση να εκμεταλλευτείς πλήρως αυτές τις δεξιότητες αν δεν αναπτύξεις την πιο σημαντική: την πνευματική ευρωστία.


Γιατί είναι τόσο σημαντικό να είμαστε πνευματικά εύρωστοι;

Ο λόγος είναι απλός.

Χωρίς πνευματική ευρωστία, στην πρώτη δυσκολία ή με την παραμικρή προσπάθεια χειριστικών ατόμων (πολιτικοί ή άλλοι πληρωμένοι δημαγωγοί ή κακοί φίλοι) θα τα παρατήσεις ή θα αλλάξεις κατεύθυνση προς το χειρότερο.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να εξασκούμε καθημερινά την δεξιότητα να χειριστούμε μεγάλο στρες σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

//διπλό στρες επειδή και όλοι οι άλλοι θα είναι σε στρες

Όλοι οι στρατιώτες και κυρίως οι ελίτ ομάδες (ΟΥΚ, Καταδρομείς, κτλ) ξέρουν την αξία της δεξιότητας αυτής.

Ακόμα και μερικές γυναίκες γίνονται επιδέξιες στην διατήρηση ψυχραιμίας όταν τα παιδιά τους κλαίνε χωρίς λόγο και ταυτόχρονα ο άντρας τους αναρωτιέται για το που είναι οι κάλτσες του.

Γι’ αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να γυμνάσεις το μυαλό σου, επειδή το ταλέντο και οι δεξιότητες θα σε πάρουν μόνο μέχρι ένα σημείο. Μόνο με την διατήρηση ψυχραιμίας και την γενική ψυχική δύναμη θα πας παραπέρα.

Ας ξεκινήσουμε.


Εγκλιματισμός

Αν τρέξεις στο μυαλό σου το κάθε σενάριο που σε φοβίζει, θα είσαι σε θέση να:

  1. δεις που υστερείς σε υλικά και ψυχικά αποθέματα και έτσι να προετοιμαστείς κατάλληλα
  2. είσαι ένα βήμα μπροστά όταν συμβεί πραγματικά, αφού θα ξέρεις πως θα κινηθείς

Εγκλιματίζοντας το μυαλό σου σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, είτε αυτές είναι έκτακτη ανάγκη για όλους (σεισμός, πανδημία, πόλεμος, κατάρρευση χρηματοπιστωτικού συστήματος) είτε μόνο για εσένα (ασθένεια δική σου ή κάποιου πολύ σημαντικού ανθρώπου σου, πυρκαγιά στο σπίτι, εισβολή κλέφτη στο σπίτι,)…

…θα μπορείς να ελαττώσεις το στρες και τον πανικό που θα νιώσεις όταν πραγματικά συμβεί και έτσι θα αντιδράσεις πολύ πιο ψύχραιμα.

Να θυμάσαι ότι για να πετύχει αυτό, πρέπει να σκεφτείς και να νιώσεις το κάθε σενάριο με πάσα λεπτομέρεια.


Να είσαι θετικός

“Μπορώ να τα καταφέρω”. Αυτό πρέπει να λες στον εαυτό σου κάθε φορά που βρίσκεσαι σε μια απαιτητική κατάσταση.

Αυτό είναι που κρατάει το ηθικό ακμαιότατον σε κάθε μάχη, έστω και αν φαίνεται ότι αυτή έχει ήδη χαθεί.

Και γι’ αυτό πρέπει να εκπαιδεύουμε καθημερινά και το μυαλό μας. Αυτό είναι που θα μας πάει ένα βήμα παρακάτω, για να εφαρμόσουμε και να εκμεταλλευτούμε όλο το φάσμα των πρακτικών μας δεξιοτήτων.


Έλεγξε το μυαλό σου

Κάθε μέρα νιώθουμε στρες, σε κάθε τι που κάνουμε μέσα στην μέρα μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Χωρίς αυτό το στρες, το μυαλό μας δεν θα έδινε εντολή στο κορμί μας να μετακινηθεί από το κρεβάτι.

Δηλαδή με λίγα λόγια, το στρες είναι απαραίτητο.

Αλλά ταυτόχρονα το υπερβολικό στρες είναι κάτι που μπορεί να μειώσει την επίδοση μας. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να ελέγξουμε το μυαλό μας, σιγουρεύοντας έτσι ότι την ώρα που θα χρειαστεί, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε και τα επίπεδα στρες στο σώμα μας.

Ο τρόπος για να το καταφέρεις αυτό είναι η συστηματική εκγύμναση του σώματος μας, η συνεχής εκμάθηση καινούριων δεξιοτήτων (καλλιτεχνικών, επιβίωσης και άλλων), η σωστή διατροφή μέχρι και ο έλεγχος της αναπνοής μας μπορεί να φανεί χρήσιμος!


Θέσε στόχους

Όταν το ολικό έργο που έχεις αναλάβει είναι μεγάλο, πρέπει να το χωρίσεις σε πιο μικρά κομμάτια και να θέτεις σε κάθε κομμάτι στόχους. Είτε αυτό είναι κάτι εξαιρετικά μεγάλο και σημαντικό είτε αυτό είναι κάτι εξαιρετικά μικρό και ασήμαντο.

Για παράδειγμα, όταν δούλευα ως βοηθός σε ένα αρτοποιείο (ημιαπασχόληση), έπρεπε να κάνω περίπου 2000 από ένα συγκεκριμένο παραδοσιακό αρτοποίημα. Είχε δική του ειδική τεχνική και φυσικά είχα τον προϊστάμενο μου να μου ρίχνει αγριεμένες ματιές και μετά να βλέπει το ρολόι, λες και μου έλεγε ότι πρέπει να είχα ήδη τελειώσει.

Τι έκανα για να τα βγάλω πέρα; Έβαζα μικρούς και εφικτούς στόχους. Δηλαδή έλεγα ότι κάθε 5 λεπτά θα έπρεπε να έχω κάνει τουλάχιστον 6 και επικεντρωνόμουν μόνο στα επόμενα 5 λεπτά και στον στόχο που είχα για να πετύχω. Τίποτα άλλο δεν με ένοιαζε. Μόνο τα επόμενα 5 λεπτά.

Και έτσι έβγαινε όλη η βάρδια χωρίς κανένα πρόβλημα και κυριολεκτικά χωρίς να το καταλάβω.

Αυτό είναι ένα απλό και μικρό παράδειγμα.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε περιπτώσεις που ο τελικός στόχος είναι πολύ μεγαλύτερος ίσως και πιο απαιτητικός. Όπως για παράδειγμα να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση ή να επιβιώσεις σε περίπτωση πολέμου.

Σπάσε κάθε μεγάλο στόχο σε πολλούς μικρούς και συγκεντρώσου αποκλειστικά στο να πετύχεις τον επόμενο.

Αυτή η τακτική μας βοηθάει να μένουμε συγκεντρωμένοι σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε. Με αυτό τον τρόπο, εμείς ελέγχουμε το στρες και τον φόβο που δημιουργείτε φυσιολογικά από την κάθε κατάσταση.

Τι πιστεύεις για αυτές τις 4 τακτικές για ψυχική προετοιμασία; Εσύ πως αντιμετωπίζεις το θέμα; Ξέρεις κάποιες άλλες τακτικές;

Source link

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
#ΤΡΟΠΟΙ #ΝΑ #ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΣ #ΨΥΧΙΚΑ #ΓΙΑ #ΤΙΣ #ΟΠΟΙΕΣ #ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ #ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...