Τα KIA οχήματα-βόμβες αυτοκτονίας του ΙΚ

13

Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος) να χρησιμοποιεί οχήματα της Νοτιο-κορεάτικης εταιρίας KIA ως SVBIED (Suicide Vehicle Borne Improvised Explosive Device, Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός Φερόμενος σε Όχημα Αυτοκτονίας). Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τους λόγους πίσω από αυτό όπως επίσης και μία εισαγωγή σε αυτούς τους εκρηκτικούς μηχανισμούς αυτοκτονίας που είναι από τα πιο διαδεδομένα όπλα της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πηγή: Twitter.com/DanieleRaineri

Σύμφωνα με την εταιρία KIA της Νότιας Κορέας, τη περίοδο 2012-2014 στη Μοσούλη του Ιράκ άνοιξε μία επίσημη αντιπροσωπεία με αρκετές πωλήσεις. Με την εισβολή του ΙΚ στη Μοσούλη η αντιπροσωπεία έκλεισε και σταμάτησε οποιαδήποτε συνεργασία με το Ιράκ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές, σχεδόν όλα τα οχήματα KIA που βλέπουμε να χρησιμοποιεί το ΙΚ είναι από αυτή τη περίοδο άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα έκλεψαν από κατοίκους και την εν λόγω αντιπροσωπεία. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά εχουν θεαθεί στη Μοσούλη που ενισχύει αυτή την υπόθεση.

Πηγή: Reddit.com

Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπετε δύο οχήματα KIA, το ένα στα αριστερά έχει υποστεί αυτοσχέδια θωράκιση. Κάτι που γίνεται σχεδόν πάντα σε οχήματα SVBIED ώστε να μη μπορούν να τα σταματήσουν πυροβολώντας τα. Με αυτό το τρόπο οι τρομοκράτες μπορούν να φτάσουν στο στόχο τους και έπειτα να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τα οποία είναι γεμάτο το όχημα. Το όχημα στα δεξιά είναι ένα ενοικιασμένο όχημα του Ολλανδού δημοσιογράφου Χανς Μέλισεν για να δείξει την ομοιότητα με το SVBIED. Η φωτογραφία αυτή είναι από το 2017 στη Μοσούλη.

Πηγή: Twitter.com/hkaaman

Τόσο στη πρώτη φωτογραφία του άρθρου μας (ήταν από το 2017 στη Δυτική Μοσούλη), όσο και από τη παραπάνω που είναι από το Μάρτιο του 2017 στη Μοσούλη βλέπουμε ότι πέρα από τη θωράκιση που συναντάμε σχεδόν πάντα σε SVBIED, εδώ τα μέλη του ΙΚ έχουν προχωρήσει και στο βάψιμο της θωράκισης. Αυτό γίνεται όπως είχαμε περιγράψει και το άρθρο μας «Αναφορά Ιράκ #32» με τα φορτηγά βόμβες αυτοκτονίας ώστε τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) και οι δορυφόροι να μη μπορούν να εντοπίσουν τα SVBIED. Από ένα εναέριο μέσο ή μία δορυφορική φωτογραφία είναι αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς εάν τα παράθυρα είναι ζωγραφισμένα ή πραγματικά.

Πηγή: TaskAndPurpose.com

Αντίστοιχος λόγος για τη χρήση των KIA έναντι των πολύ διαδεδομένων Toyota Hilux που χρησιμοποιούσε παλαιότερα το ΙΚ, είναι ότι τα εναέρια και δορυφορικά μέσα δε μπορούν να αναγνωρίσουν εάν στο εσωτερικό τους υπάρχει εκρηκτικό γέμισμα ή όχι. Κάνοντας τις επιχειρήσεις εντοπισμού και εξουδετέρωσης των SVBIED πολύ πιο δύσκολες με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα.

Πηγή: MarketExclusive.com

Στο εσωτερικό τους έχει τοποθετηθεί κουβούκλιο θωράκισης του οδηγού-βομβιστή αυτοκτονίας για προστασία από πυρά, και ολόκληρο το πίσω μέρος έχει αφαιρεθεί. Στη θέση του έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές ράγες για να φορτώνονται εύκολα μεγάλες ποσότητες αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία εδώ.

Πηγή: Twitter.com/hkaaman

Στο κάτω μέρος βλέπετε ένα λευκό κουτί με μπλε καλώδια. Αυτό είναι το χειριστήριο που χρησιμοποιεί ο οδηγός για να πυροδοτήσει το εκρηκτικό φορτίο. Βλέπετε μία καλύτερη φωτογραφία του στη συνέχεια.

Πηγή: IEDAwareness.com

Το ίδιο ακριβώς σχέδιο θωράκισης, εκρηκτικών, και πυροδοτικού μηχανισμού έχουμε δει σε δεκάδες διαφορετικά SVBIED της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ. Βλέπετε ένα ακόμα στιγμιότυπο με ένα βομβιστή αυτοκτονίας του ΙΚ παρακάτω.

Πηγή: Twitter.com/hkaaman

Με τη μετάβαση της μάχης στη Ράκκα το 2018 είδαμε ακριβώς τα ίδια σχέδια από SVBIED σε οχήματα της εταιρίας KIA να χτυπούν στόχους και εκεί. Ενδεικτικά, βλέπετε μερικά παραδείγματα από αυτά εδώ.

Πηγή: HugoKaaman.com

Όπως βλέπετε οι σχεδιαστές αυτοσχέδιων όπλων της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ συνεχίζουν να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Για αυτό δεν είναι τυχαίο που αυτοί οι σχεδιαστές αποτελούν στόχους υψηλής αξίας για τις συμμαχικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων που βοηθούν στη καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Source link