Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ: Τι συμφωνήθηκε για Περιφερειακή Συνεργασία, Άμυνα και Ασφάλεια

2
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ: Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν για τους πολύ σημαντικούς τομείς της Περιφερειακής Συνεργασίας, Άμυνας και Ασφάλειας.

Το ευρύ φάσμα της συνεργασίας που διέπει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τέθηκε επί τάπητος στον δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, την έναρξη του οποίου εγκαινίασαν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.

Με εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου και από τις δύο χώρες, ο δεύτερος Στρατηγικός Διάλογος καταδεικνύει, όπως σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν , «την εντατική και εποικοδομητική δέσμευση των δύο χωρών» τονίζεται «η δύναμη των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να εμβαθύνουν σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς».

Περιφερειακή συνεργασία

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινές απόψεις για την ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο πλευρές σημείωσαν το κοινό τους όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή και επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στα ευρωπαϊκά και διατλαντικά θεσμικά όργανα. Επιπλέον, αναγνώρισαν ότι οι καλές σχέσεις γειτονίας και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών είναι καθοριστικές για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επισημαίνεται ότι οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, δεσμεύτηκαν να προωθήσουν μια κουλτούρα συμβιβασμού και συμφιλίωσης, τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας πως τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και τονίστηκε η σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη. Σημειώνοντας τη σημασία που έχει η ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, οι δύο πλευρές σημείωσαν τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, καταγράφηκε το κοινό ενδιαφέρον των δύο χωρών για τα θέματα της Μαύρης Θάλασσας.

Αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, οι κυβερνήσεις συμμερίζονται την άποψη ότι πρόκειται για μια γεωπολιτικά κρίσιμη περιοχής που έχει επανεμφανιστεί δυναμικά στη διεθνή σκηνή και ως εκ τούτου παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες στον οικονομικό και στον ενεργειακό τομέα. Η Ελληνική πλευρά ανέλυσε το πως οι τριμερείς της συμπράξεις στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να βοηθήσουν στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών της περιοχής και σημείωσαν με ανησυχία τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες που εντείνουν την ένταση, καθώς και την κακοήθη επιρροή στην περιοχή. Συνεχίζοντας, οι δύο κυβερνήσεις υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ως κατευθυντήριας αρχής στις σχέσεις καλής γειτονίας. Για αυτό τον σκοπό, εξέφρασαν την προσήλωση τους στην περαιτέρω ενίσχυση της στενής τους συνεργασίας στο πλαίσιο του σχήματος 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες), το οποίο δρομολογήθηκε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, δεδομένου ότι αυτή η εταιρική σχέση μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσης την στήριξη τους για την ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και τις σχετικές προσπάθειες για την ενίσχυση της διασύνδεσης Βορρά-Νότου της Ευρώπης.

Άμυνα και Ασφάλεια

Όπως υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους εταιρική σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών. Υπογράμμισαν επίσης την επιθυμία τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Για το σκοπό αυτό, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνέχισε να εκπληρώνει την νατοϊκή δέσμευση για αμυντικές δαπάνες της τάξης του 2% του ΑΕΠ και ενθάρρυναν τη χώρα μας να κατανείμει τουλάχιστον το 20% των αμυντικών της δαπανών σε πρωταρχικής σημασίας εξοπλισμό.

Αναφορικά με την αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, σημειώνεται ότι «αντικατοπτρίζει τη περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας προς όφελος και των δύο εθνών και της περιφερειακής σταθερότητας. Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν τον πρόσφατο αυξημένο ρυθμό των διμερών ασκήσεων και επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να εξελίσσουν την πολύπλευρη αμυντική τους σχέση προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες και των δύο χωρών και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις περιφερειακές και τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας».

Το βρήκαμε στο armynow.net

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.