Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι το «ΓΙΑΒΟΥΖ» ξεκινάει γεωτρήσεις στη Κύπρο στις 7 Οκτωβρίου

3
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Την έναρξη νέων γεωτρήσεων από το τουρκικό ΓΙΑΒΟΥΖ στις 7 Οκτωβρίου στα νότια της Κύπρου, ανακοίνωσε Τούρκος διπλωμάτη ανεβάζοντας την ένταση στη περιοχή

 

Νέο γύρο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου από το γεωτρύπανο «ΓΙΑΒΟΥΖ» εξαγγέλλει μέσω Twitter ο επικεφαλής του τμήματος του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ανατολική Μεσόγειο, μετά τη χθεσινή τουρκική εισβολή στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τούρκος διπλωμάτης αναφέρεται σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα», εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη, παρόλο που το «ΓΙΑΒΟΥΖ» έριξε άγκυρα στο τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Πάντως, ο Τούρκος διπλωμάτης, σημειώνει πως η γεωτρητική περιοχή περιέχεται στις άδειες που χορήγησε η κυβέρνηση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), και οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης το 2012.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης που καταδίκαζε την κίνηση της Τουρκίας να στείλει το Γιαβούζ για νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Λευκωσία χαρακτήρισε σοβαρή κλιμάκωση την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το Γιαβούζ και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι απομακρύνεται οριστικά από τη διεθνή νομιμότητα.

«Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο», υπογράμμιζε η κυπριακή κυβέρνηση.

Βρετανική αντίδραση

Στο μεταξύ Βρετανός υφυπουργός «επέκρινε» σήμερα τις γεωτρήσεις της Τουρκίας κοντά στην Κύπρο.

«Κατέστησα απολύτως σαφές ότι η Βρετανία επικρίνει οποιαδήποτε γεώτρηση σε ύδατα κοντά στην Κύπρο, αλλά στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εξορύσσει πετρέλαιο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη», τόνισε ο υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη Κρίστοφερ Πίντσερ.

Ο Πίντσερ πρόσθεσε ότι ο πλούτος που ενδεχομένως προκύψει από την εξόρυξη πετρέλαιου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Βολές για τα σύνορα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Σε επόμενο μήνυμά του στο Twitter, ο Τούρκος διπλωμάτης τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων για τα θαλάσσια σύνορα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ «παρά τις προσπάθειές τους να προβάλουν αυτή τη διεκδίκηση ως ευρωπαϊκά ύδατα ή σύνορα που είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Οι μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων από το 2003 παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.

Το βρήκαμε στο armynow.net

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.