Καλά Χριστούγεννα | Αριστοτελης Ξεναγος

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Καλά Χριστούγεννα με μια εικόνα από το Bυζαντινό Mουσείο.

Anaglyfo_gennisis_Naxos

Η εικόνα της γέννησης του Xριστού είναι μια από τις πιο σημαντικές του δωδεκαόρτου. Σήμερα στην Ορθόδοξη παράδοση οι γραπτές απεικονίσεις (τοιχογραφίες και εικόνες) είναι περισσότεροι διαδεδομένες, μολονότι στα πρώιμα χριστιανικά χρόνια υπήρχαν και γλυπτές απεικονίσεις.

Το παράδειγμα του Βυζαντινού Μουσείου προέρχεται από τη Νάξο και χρονολογείται από τον 4ο-5ο αιώνα. Το μαρμάρινο θραύσμα, απεικονίζει τη γέννηση με απλό, σχεδόν αφαιρετικό τρόπο: το θείο βρέφος βρίσκεται σε φάτνη, πλαισιωμένο από δύο ζώα, γάιδαρο και βόδι, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία της πρώιμης εικονογραφίας, καθώς παραπέμπουν στην προφητεία του Ησαΐα: «Έγνω βους τον κτησάμενον και όνος την φάτνην του Κυρίου αυτού, Ισραήλ δε με ουκ έγνω και ο λαός μου ού συνήκεν» (Ησ. 1,3)[1]. Κατ’ άλλους, τα δύο ζώα συμβολίζουν τους ανθρώπους τους οποίους ο ερχομός του Μεσσία θα λυτρώσει: το βόδι παραπέμπει στο λαό του Ισραήλ, φορτωμένο από το βάρος του Νόμου, ενώ ο όνος στους ειδωλολάτρες, βεβαρυμένους από το αμάρτημα της ειδωλολατρίας.

Η κεντρική σκηνή της γέννησης πλαισιώνεται από δύο δέντρα, ένα πεύκο, που συμβολίζει την αιώνια ζωή και την αθανασία και πιθανώς μια άμπελο, σύμβολο της ανθρώπινης φύσης του Χριστού. Στο σπασμένο πάνω τμήμα διακρίνεται ένας άνθρωπος και τέσσερις οπλές, που ίσως ανήκαν σε μια σκηνή που έδειχνε τη φυγή στην Αίγυπτο.

Εύχομαι σε όλους σας καλές γιορτές με υγεία και χαρά.

————————————

[1] Συγχωρήστε μου το μονοτονικό, αλλά αδυνατώ να πείσω το πρόγραμμα να εμφανίσει τόνους και πνεύματα.

 

Source link

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.