Η Τουρκία «βαφτίζει» δική της υφαλοκρηπίδα την Κυπριακή ΑΟΖ και επιτίθεται σε TOTAL – ENI

2
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

«Δεν θα γίνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας», τονίζει σε προκλητική ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά την υπογραφή για γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7 από TOTAL – ENI

 

Εκνευρισμένη εμφανίστηκε σήμερα η Τουρκία από την Γαλλοϊταλική οπρέλα προστασίας που στήνεται στην ΑΟΖ και στο τεμάχιο 7 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

«Προειδοποιούμε εκ νέου την κυβέρνηση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ότι δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει των παράνομων αδειών τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφερόμενος στις χθεσινές συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Total και την ENI για έρευνες φυσικού αερίου στο τεμάχιο 7.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τούρκικου ΥΠΕΞ:

«Οι ειδήσεις σχετικά με τις υπογραφείσες συμφωνίες της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου με τη γαλλική Total και την ιταλική εταιρεία ENI για έρευνες υδρογονανθράκων στο αποκαλούμενο τεμάχιο 7 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, την οποία μονομερώς οριοθέτησε η Διοίκηση αγνοώντας εντελώς τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο σύνολο του νησιού, αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου να αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προειδοποιήσεις μας. Όπως έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει και αναφέρει προς τη διεθνή κοινότητα, ένα τμήμα του αποκαλούμενου τεμαχίου 7 αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή έχει καταγραφεί στα ΗΕ».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ προειδοποιεί με σαφή μάλιστα τρόπο όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και εταιρείες να μην προβούν σε καμία επιχείρηση στο τεμάχιο 7. «Η Τουρκία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επιτρέψει σε μία καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διενεργήσει παράνομες έρευνες ή εξορύξεις υδρογονανθράκων μέσα στις νόμιμα οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές της και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της.

Επαναλαμβάνουμε την αυστηρή προειδοποίησή μας ότι οι μονομερείς ενέργειες της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, που στόχο έχουν το σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τ/Κ, δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και σταθερότητα της ανατ. Μεσογείου. Η πρόταση των Τ/Κ για την ισότιμη κατανομή των φυσικών πηγών ενέργειας του Νησιού παραμένει στο τραπέζι. Η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας, ωστόσο, καταδεικνύει ότι η Νότια Κύπρος επιμένει στην παράταση της ανεύθυνης στάσης της να παραβλέπει τα ίσα και αδιαμφισβήτητα δικαιώματα των Τ/Κ στις φυσικές πηγές ενέργειας πάνω και γύρω από το Νησί.

Συμβουλεύουμε για άλλη μία φορά τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην εμπιστεύονται τις άκυρες και παράνομες άδειες που εκδίδει η Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου και να απέχουν από οποιαδήποτε δραστηριότητα αφορά υδρογονάνθρακες μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Το βρήκαμε στο armynow.net

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.