Η Κίνα προχωρά με τη ναυπήγηση και 4ου (!) αεροπλανοφόρου, αλλά μένει εκεί

5
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

TOPSHOT – China’s sole aircraft carrier, the Liaoning (R), arrives in Hong Kong waters on July 7, 2017, less than a week after a high-profile visit by president Xi Jinping.
China’s national defence ministry had said the Liaoning, named after a northeastern Chinese province, was part of a flotilla on a «routine training mission» and would make a port of call in the former British colony. / AFP PHOTO / Anthony WALLACE (Photo credit should read ANTHONY WALLACE/AFP/Getty Images)

Μοιραστείτε το άρθρο

Το κινεζικό ναυτικό προχωρά με τα σχέδια για την κατασκευή ενός άλλου αεροπλανοφόρου, όμως τα σχέδια για ένα πέμπτο πιθανότατα πυρηνοκίνητο έχουν τεθεί σε αναμονή για την ώρα, σύμφωνα με Κινέζους στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους που επικαλείται το SCMP, οι τεχνικές προκλήσεις και το υψηλό κόστος έβαλαν φρένο στο πρόγραμμα ενώ η πρόσφατη συγχώνευση των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας ήταν απίθανο να έχει σημαντικό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο.

Η χώρα διαθέτει μόνο ένα αεροπλανοφόρο σε ενεργή υπηρεσία, το Liaoning – ένα επισκευασμένο πλοίο της Σοβιετικής περιόδου – αλλά το πρώτο εγχώριο αεροπλανοφόρο Type 001 υποβάλλεται σε δοκιμές στη θάλασσα αυτήν την περίοδο και μπορεί σύντομα να είναι κι αυτό έτοιμο για υπηρεσία.

Οι εργασίες για το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο Type 002 ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και μια ναυτική πηγή δήλωσε ότι η ναυπήγηση δεύτερου Type 002 θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2021.

Αλλά τα σχέδια για ένα αεροπλανοφόρο επόμενης γενιάς φαίνεται να είναι σε αναμονή για την ώρα, καθώς οι μηχανικοί κι οι σχεδιαστές προσπαθούν να ξεπεράσουν τα τεχνικά προβλήματα.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, «Δεν υπάρχει σχέδιο για τη ναυπήγηση περισσότερων αεροπλανοφόρων. Το τρίτο και το τέταρτο κινεζικό αεροπλανοφόρο στην ατζέντα είναι και τα δύο της κλάσης Type 002, ένα νέο αεροπλανοφόρο συμβατικής πρόωσης επόμενης γενιάς της χώρας, εξοπλισμένο με ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες [για την εξαπόλυση αεριωθούμενων αεροπλάνων].»

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι 4 αεροπλανοφόρα είναι μία επιβλητική και σεβαστή δύναμη ειδικά μάλιστα για τα δεδομένα της περιοχής, δεδομένου ότι οι ανταγωνιστικές δυνάμεις της Κίνας διαθέτουν λιγότερα ή κανένα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.