Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να συμφωνούν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να λάβουν 1 δις ευρώ επιπρόσθετη χρηματοδότηση για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των μέσων που διαθέτουν, το τουρκικό κράτος όμως για μια ακόμη φορά είναι μπροστά από τις εξελίξεις διότι πολύ απλά στην Τουρκία τα εξοπλιστικά προγράμματα εξελίσσονται σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό και όχι ως αποτέλεσμα σπασμωδικών κινήσεων αντίδρασης στα γεγονότα.

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ

Πιο αναλυτικά την Τρίτη 3 Απριλίου οι κρατικές εταιρείες ASELSAN και HAVELSAN υπέγραψαν σύμβαση με τον Τουρκικό Ναυτικό για την αναβάθμιση των αισθητήρων και ηλεκτρονικών συστημάτων των τεσσάρων φρεγατών κλάσης Barbaros (MEKO 200 TN Track IIA/Β). Είχαν υπογραψει συμβόλαιο τον Ιούλιο του 2017, αλλά μάλλον περίμεναν να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων… Αλλιώς πώς να εξηγήσει την εκ νέου υπογραφή σύμβασης και την επέκταση της διάρκειας υλοποίησής της;

Το συνολικό ποσό του συμβολαίου για τον Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής ανέρχεται σε 175 εκατ. ευρώ και 457 εκατ. τουρκικές λίρες, δηλ σύνολο 271 εκατ. ευρώ. Όπως φαίνεται και από την σύμβαση στο πρόγραμμα υπάρχουν υλικά και υπηρεσίες που θα χρεωθούν σε ευρώ και άλλα σε τουρκικές λίρες.

Με μια απλή διαίρεση το κόστος της αναβάθμισης για κάθε πλοίο θα φτάσει τα 67,75 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της Aselsan οι εργασίες στα τέσσερα πλοία θα έχουν ολοκληρωθεί το 2025.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών  κλάσης Barbaros  (MEKO 200 TN Track IIA/Β) ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η σύμβαση περιελάμβανε την αντικατάσταση του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης TACTICOS με το τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής σύστημα  BI-SYS το οποίο αποτελεί έκδοση του γνωστού τουρκικού συστήματος GENESIS CMS που εξοπλίζει τις κορβέτες κλάσης Ada.

Η κοινοπραξία ASELSAN –HAVELSAN  θα αναπτύξει τα υποσυστήματα και το λογισμικό που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των οπλικών συστημάτων και των αισθητήρων στο πλοίο σε συνδυασμό με το  νέο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης BI-SYS.

Μετά την πρώτη φάση του προγράμματος οι δύο εταιρείες θα πραγματοποιήσουν δοκιμές στην ξηρά και στην θάλασσα για να ακολουθήσει η τελική ολοκλήρωση των υποσυστημάτων επί του πλοίου.

Επιπλέον το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών περιλαμβάνει την αντικατάσταση του υπάρχοντος Συστήματος Ελέγχου Πυρός του κύριου πυροβόλου των πλοίων Mk45 των 127 χλστ με ένα νέο τουρκικής κατασκευής το οποίο είναι βασισμένο στο αντίστοιχο σύστημα που αναπτύχτηκε στην Τουρκία για το πυροβόλο OTO MELARA Super Rapido 76 χλστ/62.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΜΖ υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί το 2025 όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, γεγονός που σημαίνει ότι για τα επόμενα επτά χρόνια ένα πλοίο της κλάσης Barbaros θα είναι εκτός υπηρεσίας για τουλάχιστον ένα χρόνο, αφού όπως φαίνεται το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης ολοκλήρωσης και δοκιμής των νέων υποσυστημάτων και του λογισμικού θα πραγματοποιηθεί εκτός του πλοίου ώστε να μειωθεί η περίοδος όπου τα πλοία θα είναι εκτός υπηρεσίας.  

Η χρονική διαφορά μεταξύ της αρχικής θυπογραφής της σύμβασης και της νέας που υπογράφηκε χτες οφείλεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στον επαναπροσδιορισμό των τεχνικών παραμέτρων του προγράμματος το οποίο πιθανπόν να συμπεριλαμβάνει και νέα τουρκικής κατασκευής υποσυστήματος που πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη και δοκιμή τους.

Source link