Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο όπου αποτυπώνονται τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποίησαν το 2017 οι μηχανικοί της τουρκικής εταιρείας Aselsan με το πρωτότυπο του πυροβόλο Laser του ερευνητικού και αναπτυξιακού προγράμματος LAZER SAVUNMA SISTEMI (LSS), δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή ενός πυροβόλου Laser το οποίο μπορεί να καταστρέψει mini UAV, Drones και μικρά τηλεχειριζόμενα σκάφη επιφανείας (USV).

Το σύστημα που κατασκεύασαν οι Τούρκοι μηχανικοί αποτελείται από μια σταθεροποιημένη περιστρεφόμενη βάση, επί της οποία έχει τοποθετηθεί ένα συγκρότημα αισθητήρων ημέρας/νύκτας και το πυροβόλο Laser που μπορεί να καταστρέψει στόχους στον αέρα (χαμηλά ιπτάμενους) και στην θάλασσα.

Το συγκρότημα του LSS περιλαμβάνει μία κάμερα ημέρας τεχνολογίας CCD ή CMDS με δυνατότητα μεγέθυνσης x12, μία θερμική κάμερα με αισθητήρα υψηλής ευκρίνειας 640×512 pixels με δυνατότητα μεγέθυνσης x2, x4, κάμερα εντοπισμού ημέρας τεχνολογίας CCD ή CMDS, αποστασιόμετρο laser με εμβέλεια 20 χλμ, και το πυροβόλο laser με εμβέλεια 50-500 μέτρα ισχύος 1Kw.

Το σύστημα LSS μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει τους στόχους είτε αυτόματα είτε με ανθρώπινη παρέμβαση.

Σύμφωνα με το βίντεο οι μηχανικοί της κρατικής τουρκικής εταιρείας τον Μάρτιο του 2017 δοκίμασαν εντός κλειστού χώρου, την καταστροφή υλικών από τα οποία κατασκευάζονται τα Drones, μίας μεταλλικής πλάκας πάχους 0,5 χλστ που χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα, και μίας χαλύβδινης πλάκας πάχους 1 χλστ  σε απόσταση 300 μέτρων.

Ακολούθως δοκίμασαν το σύστημα LSS σε εξωτερικό χώρο με το συγκρότημα των αισθητήρων και του στο ύπαιθρο πυροβόλου να είναι τοποθετημένο σε παράθυρο ενός κτιρίου και τον στόχο να βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων μακριά από το κτίριο. Το αντικείμενο που χρησιμοποιήθηκε για στόχο ήταν ένας πυροσβεστήρας, ο οποίος υπέστη διάτρηση.

Το επόμενο πείραμα του LSS ήταν κατά ενός μικρού τηλεχειριζόμενου τετρακόπτερου το οποίο αν και εντοπίστηκε και εγκλωβίστηκε στα 785 μέτρα τελικά καταστράφηκε στα 250 μέτρα.

Το σύστημα επιβεβαιώνει την διαρκή προσπάθεια των Τούρκων να αναπτύξουν νέα οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης είτε αυτή είναι στην θάλασσα εξοπλίζοντας πλοία με ανάλογα πιο ισχυρά συστήματα είτε στην στεριά ενισχύοντας την αεράμυνα εγκαταστάσεων και μηχανοκίνητων σχηματισμών.

Source link